avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... permis suspendat fara drept de circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

permis suspendat fara drept de circulatie

Buna ziua.Am nevoie de niste lamuriri daca se poate.
Azi dimineatza ma aflam in c-lung mold. si mergeam spre suceava.cu 200 m inainte de o cale ferata prevazuta cu bariere am observat parcata o masina de politie.ajungand in dreptul ei m-am uitat sa vad daca e radar sau nu si nu am observat ca semnalele acustice si sonore ale caii ferate erau pornite.aveam 60km/h.Binenteles ca am trecut fara sa-mi dau seama si barierele erau in coborare.M-au oprit,proces verbal,9 puncte amenda si suspendarea permisului pt 90 zile fara drept de circulatie.agitat cum eram nu am citit procesul atunci.era trecut ca am trecut printre bariere si nu cand erau in coborare.Intrebarea mea este:
am inteles ca pot recupera permisul mai repede dand un examen nu?este si cazul meu?se poate lua permisul dupa 30 zile sau se reduce termenu cu 30?Ce ar trebui sa fac? multumesc.Am permisul de 1 an si 3 luni si nu am avut nici o amenda sau puncte.
Cel mai recent răspuns: doarcosmin , utilizator 19:56, 4 Aprilie 2013
Pentru obtinerea permisului suspendat intr-un termen mai scurt decat cel mentionat va trebui sa dati examinarea-"13 din 15". Interesati-va la politie pentru depunerea cererii de reducere a perioadei la Comisie. Este obligatoriu examenul 13 din 15 pentru recuperarea permisului chiar daca vi se va reduce perioada suspendarii la o luna.
am gasit un articol care spune contrariul...Sa fie ceva mai vechi?


Conducatorii de autovehicul nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca:

perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
a fost implicat intr-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice a stabilit ca a condus vehiculul in timp ce se afla sub influenta alcoolului;
sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune.


Aveti dreptate. Pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferata cand barierele sau semibarierele sunt coborate ori in curs de coborare sau cand semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt in functiune nu se poate restitui permisul mai devreme chiar daca ati luat examenul.este vorba despre art. 221 alin.2 lit.d din regulamentul de punere in aplicarea a OUG nr. 195/2002.
ptr nerespectarea regulilor privind trecerea de nivel cu calea ferata nu trebuie dat testul 13/15

OUG195
Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) când fapta a fost urmărită ca infracţiune prevăzută de prezenta ordonanţă de urgenţă, iar instanţa de judecată sau procurorul a dispus înlocuirea răspunderii penale cu una dintre sancţiunile cu caracter administrativ prevăzute la art.91 din Codul penal;
c) când a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conform art.104.
(2) Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie se prelungeşte cu 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere nu promovează testul de cunoaştere a regulilor de circulaţie, în situaţiile prevăzute la lin.(1) lit.a) şi b, sau nu se prezintă la serviciul poliţiei rutiere pentru susţinerea verificării cunoaşterii regulilor de circulaţie.

HG1391
Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.
cu alte cuvinte.....hai cu maxi-taxi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis ridicat pe 3 luni minanika minanika Pentru un permis ridicat pe 3 luni pentru neacordare de prioritate la trecerea cu nivel de calea ferata poate fi redusa perioada la 30 de zile daca se sustine ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat 90 zile primex primex Am permisul suspendat pentru 90 zile. Contraventie consum alcool. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa dau examen si sa scurtez perioada de suspendare la 30 ... (vezi toată discuția)
ordonanta la noul cod rutier Daniel2507 Daniel2507 Unde scrie ca nu mai am acest drept de a da testul 13/15 ca sa mi se reduca sanctiunea??? Eu nu am gasit in noua ordonanta asa ceva.Daca stie cineva va rog sa ... (vezi toată discuția)