avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită partaj vanzare la licitatie- adjudecare de catre unul ...
Discuție deschisă în Executare silită

partaj vanzare la licitatie- adjudecare de catre unul din coproprietari ?

suntem 2 coproprietari spre finalul procesului de partaj judiciar,urmeaza vanzarea imobilului de catre executorul judecatoresc,intrebarea e daca la licitatie poate sa adjudece si unul dintre noi in cazul ca nu vor fi cumparatori.

Cand a fost incuviintata executarea silita de catre instanta? Este demarat un dosar de executare?
inca nu a fost demarat dosarul de executare,dar se pare ca instanta va dispune spre sfarsitul lunii in curs,deoarece nu ne intelegem intre noi iar conform expertizei,partajul in natura nu e posibil.
Daca instanta va dispune vanzarea bunului prin executor judecatoresc, se vor aplica prevederile art.911 Noul CPC: (2) Executorul va fixa termenul de licitatie, care nu va putea depasi 30 de zile pentru bunurile mobile si 60 de zile pentru bunurile imobile, socotite de la data primirii incheierii, si va instiinta coproprietarii despre data, ora si locul vanzarii.
(3) [...]
(4) In cazul vanzarii unui bun imobil, executorul va intocmi si afisa publicatia de vanzare cu cel putin 30 de zile inainte de termenul de licitatie.
(5) Coproprietarii pot conveni ca vanzarea bunurilor sa se faca la orice pret oferit de participantii la licitatie. De asemenea, ei pot conveni ca vanzarea sa nu se faca sub un anumit pret.
(6) Dispozitiile prezentului articol se completeaza in mod corespunzator cu dispozitiile prezentului cod privitoare la vanzarea la licitatie a bunurilor mobile si imobile prevazute in materia executarii silite."

Prin urmare, coproprietarii pot conveni ca vanzarea sa nu se faca sub un anumit pret, iar, conform prevederilor Noului CPC in materie de executare silita imobiliara, acesta sa nu fie mai mic decat 50% din pretul de pornire al primei licitatii. In caz contrar, la al doilea termen de licitatie, bunul se va putea vinde la cel mai mare pret oferit, dar nu mai putin de 30% din pretul de pornire al primei licitatii, iar la al treilea termen de licitatie, bunul se va putea vinde la cel mai mare pret oferit( chiar daca acesta este mai mic decat valoarea creantei sau garantiei ), in conditia participarii a 2 sau mai multi licitatori. ( conditie valabila atat pentru al doilea, cat si al treilea termen )
DoinaDMM a scris:

pretul de incepere a licitatiei nu poate fi stabilit la o valoare de sub 75%. Insa, in cadrul licitatiei, la care vor participa 2 sau mai multi licitatori, se poate adjudeca imobilul la pretul cel mai mare oferit. Evident, puteti face contestatie la procesul verbal de licitatie, sansele de a castiga in instanta, insa se reduc considerabil, daca pretul de adjudecare este de 51% din pretul de pornire a licitatiei.



Avem dispozitie legala care spune ca vanzarea se poate face la maxim 30% din pretul de pornire al primei licitatii. De unde ati scos chestia asta cu 51%? La a treia licitatie se poate vinde si sub 30%.

In mod evident se vor aplica dispozitiile Codului de procedura civila in vigoare si nu ale vechiului cod,
Stimate Domn, va voi ruga sa cititi cu atentie penultima mea postare ( Data post: Miercuri, 10 Aprilie 2013, 23:10 ) in cadrul acestei discutii.
In ceea ce priveste postarea la care faceti referire, discutam in ideea unui dosar executional deja existent ( demarat pe vechiul cod de procedura), suspendat prin constatarea impedimentului la executare, conditie in care creditorul a procedat la actiunea de partaj. Deoarece speta a fost ulterior precizata de catre initiatorul discutiei, am revenit asupra acesteia.
Cu tot respectul, desi sunt adepta discutiilor in contradictoriu si a dezbaterilor, am rugamintea, pe viitor, sa nu va grabiti sa concluzionati, deoarece putem astfel, induce in eroare si crea confuzie initiatorului unui subiect de discutie, mai ales dupa ce am clarificat specificul unei spete.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
DoinaDMM, utilizator

Alte discuții în legătură

Licitatie imobil in calitate de unic ofertant analysa analysa Buna ziua. As dori sa particip la o licitatie publica pentru o casa. Este a treia licitatie, dar nu sunt sigura de un lucru: pretul de pornire este de 396.000 ... (vezi toată discuția)
Executare silita - pret oferit sub cel stabilit de executor lorantka lorantka Buna ziua, as dori sa achizitionez un teren scos la licitatie de catre un executor judecatoresc. Va avea loc a doua licitatie, unde deja pretul a fost ... (vezi toată discuția)
Pret minim vanzare apartament executat silit flipu2k flipu2k Buna ziua, Am cautat discutii vechi pe forum, am citit si legea, dar inca mi-e neclara o situatie cu care am de-a face. Apartamentul unor rude e la vanzare ... (vezi toată discuția)