avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită partaj vanzare la licitatie- adjudecare de catre unul ...
Discuție deschisă în Executare silită

partaj vanzare la licitatie- adjudecare de catre unul din coproprietari ?

suntem 2 coproprietari spre finalul procesului de partaj judiciar,urmeaza vanzarea imobilului de catre executorul judecatoresc,intrebarea e daca la licitatie poate sa adjudece si unul dintre noi in cazul ca nu vor fi cumparatori.
Doamna,

Nu am nicio intentie sa va pun intr-o situatie stanjenitoare. Eu cred ca suntem aici sa il ajutam pe initiatorul subiectului. Nu trebuie sa luati personal afirmatiile mele, pentru ca nu sunt pe forum ca sa va discretizez pe dumneavoastra.

Inca de la primul post acesta a precizat : " suntem pe finalul unui proces de partaj. "
Astfel, momentul procesual era destul de clar precizat.

In alta ordine de idei,tocmai pentru a nu induce in eroare cititorii, cred ca trebuie sa lamurim afirmatia dvs referitoare la pragul de 50%.
Nici pe vechea reglementare nu exista nicio prevedere privind procentul acela de 50%, de aceea eram curios sa stiu temeiul precizarii dumneavoastra.

Am fost implicat in cateva spete de contestatie pentru pret derizoriu, majoritatea respinse, chiar si pentru preturi de adjudecare aflate sub 25% din preturl de pornire. Am tot cautat practica si majoritatea e in sensul respingerii acestor contestatii pentru pret derizoriu.
Am gasit doar cateva admise si toate pentru preturi sub 10%.
Ca si practician as fi interesat sa aflu de la dumneavoastra argumentele care sa sprijine ideea ca o vanzare sub 50% se desfiinteaza.

Cu consideratie,

Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
ContSters214341, utilizator
Stimate Domn
Sunt sigura ca nu aveti nici un fel de intentie sa ma discreditati, de-altfel, nici nu ati avea cum sa o faceti. Intr-o situatie stanjenitoare e posibil sa va aflati Dvs. atunci cand va grabiti sa concluzionati, de-aceea nu este pentru prima data cand va atrag atentia asupra acestui aspect, in cel mai diplomatic mod posibil. :)
De-altfel, cu exceptia acestei "pripiri" a Dvs. pe care nu am cum sa o aprob drept a fi o calitate, va urmaresc cu atentie, dar si interes profesional postarile.

Sa revenim asupra celor afirmate de catre Dvs.:
1. momentul procesual precizat, nu inseamna si precizarea spetei in sine. Faptul ca se afirma de la bun inceput doar ca: " suntem 2 coproprietari spre finalul procesului de partaj judiciar,urmeaza vanzarea imobilului de catre executorul judecatoresc ", poate cu acelasi succes sa indice asupra unui partaj judiciar intentat de catre creditor, ca urmare a unui impediment la executare.
2. Considerati ca din modul in care am compus urmatoarea afirmatie:"Evident, puteti face contestatie la procesul verbal de licitatie, sansele de a castiga in instanta, insa se reduc considerabil, daca pretul de adjudecare este de 51% din pretul de pornire a licitatiei.", face trimitere la o prevedere legala limitativa?
Cunoasteti bine faptul ca instantele nu au o practica unitara, iar faptul ca, din experienta Dvs., privind contestatiile la executare silita pentru pret derizoriu, acestea au fost admise doar pentru pret de sub 10%, nu inseamna ca afirmatia mea privind sansele care scad considerabil pentru contestator, daca pretul de adjudecare este de peste 51% din pretul de pornire, este o afrimatie falsa sau care vine sa induca in eroare pe cineva.
De-altfel, chiar. ati venit sa confirmati acest aspect, indirect, prin cele mentionate privind practica intalnita de Dvs. in materie.

Stimata doamna,

Imi asum pripirea. Am inteles motivul acelei intrebari a dvs, perfect justificat de posibilitatea unui proces de partaj ce s-ar fi judecat intr-o contestatie la executare.

Imi cer scuze!


despre situatii stanjenitoare... Doamna, stiu ca nu stiu extrem de multe, nu mi-e rusine sa invat , deci nu mi-e frica de o situatie de inferioritate.

despre procent...
V-am explicat, am o mare curiozitate profesionala cu privire la procentul invocat de dvs.
V-am precizat, am avut astfel de spete si mi-am pregatit apararile cautand tot ce se putea gasi in materie de jurisprudenta. Nicaieri nu am gasit vreo referire la acel procent.
Eram f curios sa aflu argumente solide pentru afirmatia dvs.

Am inteles acum ca e doar o parere personala a dvs. si atat

In alta ordine de idei, pentru a nu induce in eroare solicitantul...

Eu cred, ca nu se aplica 911 NCPC ci 673^12 din Vechiul Cod de procedura Civila, deoare suntem intr-un proces de imparteala judiciara facut pe vechea reglementare si evident ca si procedura speciala a partajului prin vanzare de catre executor este aceeasi. Prevederile sunt similare, difera doar temeiul legal.

Este foarte important sa stabilim cu ce prevederi de executare silita se completeaza prevederile art. 673^12 VCPC, cu cele existente in VCPC, sau cu cele din actualul cod de procedura civila..

Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
ContSters214341, utilizator
Stimate Domn, apreciez si accept scuzele Dvs.!
Privind situatiile stanjenitoare, nu am facut referire sub nici o forma la vreo postura de inferioritate sau superioritate, am sincera speranta ca ati perceput critica mea intr-un mod absolut constructiv, dupa cum si eu am perceput critica Dvs.

Mea culpa, privind mentiunea din eroare a art. 911 NCPC, in loc de art. 991 NCPC.
Si da, aveti dreptate, daca vorbim despre un proces de imparteala judiciara in temeiul vechiului cod de procedura, se vor aplica prev. art. 673^12 vechiul CPC.
Alin.6 al art. 673^12 VCPC, prinvind completarea cu prev. de executare silita din acelasI cod, ne determina sa consideram ca se vor aplica tot prevederile vechiului cod, cu atat mai mult, cu cat vorbim despre o procedura speciala a partajului prin vanzare la licitatie de catre executor.
Pe de alta parte, acestei proceduri speciale de vanzare la licitatie de catre executor, i se vor aplica prevederile art. 24 NCPC sau nu? Este intr-adevar o procedura speciala, dar in acelasi timp discutam si de executare silita.
Dar si de un proces de imparteala judiciara, care nu se finalizeaza decat dupa ce instanta se va pronunta printr-o hotarare, data in temeiul aceluiasi VCPC.
Ma intereseaza, in acest sens, si opinia unui executor judecatoresc!

Multumesc frumos!

Sunt aici pe forum si pentru a invata, apreciez asadar critica dumneavoastra, cu certitudine constructiva.
Daca imi permiteti, am sa va prezint o opinie personala in legatura cu problema in discutie.
Eu cred ca se aplica Vechiul Cod de procedura civila.
Ca si argument, m-as folosit de prevederile alin. 6 al art. 673^12, care spune ca prevederile se completeaza cu dispozitiile cap II, III si IV din Cartea V deci VCPC.
este interesant ca nu se aplica si capitoul I in aceasta dispozitie speciala, deci nu avem nevoie de incuviintarea Instantei.
Nu am avut un astfel de litigiu, dar cred ca executorul e desemnat de judecator prin incheiere, la propunerea partilor, sau din lista executorilor competenti, asa cum sunt desemnati expertii.
(up-date, am gasit o speta celebra, cazul Dolanescu, si nu se mentioneaza niciun nume de executor, deci e lasat la aprecierea partilor )
Un alt argument ar fi ca pjudecata (cognitio) nu se incheie inainte de executarea aceasta ci dupa ea, prin impartirea de catre Instanta a sumei de bani rezultata in urma vanzarii prin executor. Este clar ca avem o procedura de executare speciala, care se desfasoara in faza judecatii si care ar trebui sa fie reglementata de acelea prevederi procedurale ca si litigiu in cadrul caruia a fost efectuata.
Ultima modificare: Joi, 11 Aprilie 2013
ContSters214341, utilizator

Alte discuții în legătură

Licitatie imobil in calitate de unic ofertant analysa analysa Buna ziua. As dori sa particip la o licitatie publica pentru o casa. Este a treia licitatie, dar nu sunt sigura de un lucru: pretul de pornire este de 396.000 ... (vezi toată discuția)
Executare silita - pret oferit sub cel stabilit de executor lorantka lorantka Buna ziua, as dori sa achizitionez un teren scos la licitatie de catre un executor judecatoresc. Va avea loc a doua licitatie, unde deja pretul a fost ... (vezi toată discuția)
Pret minim vanzare apartament executat silit flipu2k flipu2k Buna ziua, Am cautat discutii vechi pe forum, am citit si legea, dar inca mi-e neclara o situatie cu care am de-a face. Apartamentul unor rude e la vanzare ... (vezi toată discuția)