avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare cheltuieli lift ascociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare cheltuieli lift ascociatie de proprietari

Buna ziua,
locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje unde avem ascensor pt care platim un abonament de intretinere lunara respectiv un abonament de curent, insa curent-ul este pe acelasi contor cu curentul de la casa scarii, deci ascensorul nu are contor separat de curent.
Pana in urma cu 2 saptamani, cand s-a ales un nou presedinte de bloc, locatarii de la etajul1 respectiv parter nu plateau intretinerea liftului iar de cand a fost ales noul presedinte, acesta sustine ca nu e legal ca cei mentionati sa fie scutiti de la abonamentul lunar de intretinere ci de la curentul de la lift, motiv pentru care i se aduc reprosuri ca vrea sa schimbe "obiceiul".
Legea spune ca cei de la parter respectiv etajul 1 pot fi scutiti de la plata curentului la ascensor in urma hotarari adunarii generale insa nu se specifica nimic in lege de faptul ca trebuie sa fie contor separat la lift cum am mai citti pe anumite postari.

Cum ar fi mai bine sa facem ca sa nu avem nici noi probleme cu legea nici presedintele? Nu ii scutim deloc pe cei de la parter respectiv etajul 1 de la vreo cheltuiala a liftului?


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:18, 8 Aprilie 2013
Abonamentul de service, reparatia ascensorului si verificarea ISCIR este repartizata pe cota-parte indiviza TUTUROR proprietarilor indiferent daca locuiesc la demisol sau la mansarda, energia electrica pentru functionarea ascensorului este repartizata pe numarul de persoane care au locuit in luna respectiva in condominiu. Pot fi scutiti de la plata curentului electric pentru functionarea ascensorului proprietarii care locuiesc la demisol, parter si etajul 1, daca la etajele superioare nu exista uscatorie sau alte spatii la care sa aiba acces acestia, factura de curent se poate repartiza cam 70% pentru functionarea ascensorului si 30% pentru lumina pe scara, aceasta in functie si de cum stabiliti dumneavoastra ca proprietari.
La noi in condominiu cei de la etajul1 (parterul nu are apartamente) nu platesc deloc energia electrica (avem si geamuri pe palier), dar platesc service-ul si reparatia ascensorului.

H.G 1588/2007 Art. 32 (3) Nici un proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de Ia obligatia de a contribui Ia plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii Ia folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cualta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.
Liftul reprezinta parte comuna,astfel incat c/v costuri intretinere si reparatie se repartizeaza tuturor proprietarilor indiferent de nivelul la care domiciliaza
Solicitati ca in adunarea generala sau comitetul executiv sa dispuna masuri concrete prin care sa fie dispuse eventuale facilitati proprietarilor de la parter si nivelul 1 al imobilului
La noi in asociatie se procedeaza asa cum se proceda la dv. pana la alegerea noului presedinte: cei de la P si et. 1 (unde de altfel e incuiata usa ascensorului) nu platesc acest service in compensatie pentru curentul pe care il platesc in cota intreaga.

Cred, dupa parerea mea, ca este mai usor de acceptat pentru toata lumea o transare mai simpla a acestei probleme, cei de la P si et 1 sa nu plateasca liftul. Toata lumea percepe aceasta taxa ca pe folosinta ascensorului si nu are rost sa va pierdeti in explicatii laborioase date unor oameni care nu au timp, nu au rabdare sa le primeasca.
problema e ca conform legii ei nu sunt scutiti, iar daca vreodata va face primaria un control, cel care va raspunde va fi presedintele. Mie personal mi se pare mai usor sa ne folosim de faptul ca in lege nu e specificat ca trebuie sa fie contor separat la lift deci ar putea decide adunarea generala cum sa se imparta cheltuielile la curent in sensul ca ce procent sa fie alocat pt lift si ce procent pt lumina de la casa scarii. Suma de bani care o au de platit cei care vor sa fie scutiti pt plata abonamentului la lift se ridica undeva la 5 lei de apart ori pt curent, raportat la 3 persoane sa zicem e 1,5 lei. Nu mise pare normal pt resul, daca legea e in favoarea celor care nu stau la parte+etaj 1, sa accepte ca cei de la parter si et1 sa fie scutiti de la o suma mai mare.
Propuneti cele doua variante si proprietarii vor hotari.

In varianta pe care o considerati mai "legala", va rog sa ne spuneti pe ce va bazati atunci cand ati propune un procent? Oricare ar fi acesta, tot arbitrar e. In plus de asta complicati calculul.
Si peste toate, primaria nu se amesteca in treburi mult mai grave, daramite la cum repartizati 20 lei sau cati or fi ei acolo...
Dar asta e parerea mea, sigur, dv. puteti mima legalitatea. Pana nu puneti contor la lift, oricare din cele doua variante este discutabila.


Alte discuții în legătură

Exceptarea de la plata a energiei electrice aferente ascensorului pentru persoanele de la parter este la latitudinea adunarii generale? bsterea bsterea Buna ziua. Locuiesc la parter de 3 ani. Am un copil mic de 4 ani. De cand ma stiu in blocul acesta platesc curentul pentru lift. Am intrebat de ce? Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari-cheltuieli cu ascensorul ancapaula ancapaula buna ziua, locuiesc la parter intr-un bloc care are ascensor.Ma intereseaza sa stiu daca exista vreo modalitate prin care nu mai trebuie sa achit cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)