avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 950 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare cheltuieli lift ascociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare cheltuieli lift ascociatie de proprietari

Buna ziua,
locuiesc intr-un bloc cu 10 etaje unde avem ascensor pt care platim un abonament de intretinere lunara respectiv un abonament de curent, insa curent-ul este pe acelasi contor cu curentul de la casa scarii, deci ascensorul nu are contor separat de curent.
Pana in urma cu 2 saptamani, cand s-a ales un nou presedinte de bloc, locatarii de la etajul1 respectiv parter nu plateau intretinerea liftului iar de cand a fost ales noul presedinte, acesta sustine ca nu e legal ca cei mentionati sa fie scutiti de la abonamentul lunar de intretinere ci de la curentul de la lift, motiv pentru care i se aduc reprosuri ca vrea sa schimbe "obiceiul".
Legea spune ca cei de la parter respectiv etajul 1 pot fi scutiti de la plata curentului la ascensor in urma hotarari adunarii generale insa nu se specifica nimic in lege de faptul ca trebuie sa fie contor separat la lift cum am mai citti pe anumite postari.

Cum ar fi mai bine sa facem ca sa nu avem nici noi probleme cu legea nici presedintele? Nu ii scutim deloc pe cei de la parter respectiv etajul 1 de la vreo cheltuiala a liftului?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:18, 8 Aprilie 2013
nu e vorba ca vrem sa mimam legalitatea, , mi se pare aiuea ca legea nu vorbeste despre situatiile in care nu exista contor separat. practic presedintele indiferent ce stat de plata semneaza, daca sunt scutiti cei de la et1+parter de la vreo cheltuiala in acest caz, este tot o ilegalitate pt care poate fi tras el la raspundere...nu mi se pare normal acest lucru.
Legea este clara si nu are ce sa prevada altceva.
Persoanele care nu folosesc liftul pot fi scutite, daca AG este de acord, de curentul electric folosit de ascensor din totalul curentului electric consumat pe scara.
Deci sunt doua conditii prin care acesti oameni ar putea fi scutiti in conditii de corectitudine:
- daca exista contor care sa masoare curentul electric al ascensorului si
- daca AG vrea sa-i scuteasca.

Nu poate sa va dea legea un procent pe care sa-l aplicati pentru ca folosirea liftului este aleatorie.

De aceea am spus ca mimati legea. Nu stiti de cat curent sa-i scutiti. Iar daca nu stiti, oricare varianta ati alege tot incorect ar fi.
Chiar si daca ii puneti sa plateasca tot, fara a-i scuti de nimic la plata tot incorect este fata de acesti oameni.

Iar de pedepsit presedintele pentru ca ce? Ca AG a ales intr-un fel? Nu se pune problema.
Dv. propuneti toate aceste variante si proprietarii vor alege. Dupa ce s-a ales varianta, o aplicati si nimeni nu are ce-i spune presedintelui, dar informatii-i pe proprietari ca sa aleaga in cunostinta de cauza.

V-am spus o parere personala. Atunci cand se complica calculele din dorinta de a fi corecti in exces, de-abia atunci, oamenii nu au rabdare sa asculte explicatii si devin suspiciosi. Iar calculele ca in loc de 5 lei ar plati 1,5 lei sau invers....scuzati-ma, sunt meschine, in conditiile in care intretinerea costa cu sutele de lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptarea de la plata a energiei electrice aferente ascensorului pentru persoanele de la parter este la latitudinea adunarii generale? bsterea bsterea Buna ziua. Locuiesc la parter de 3 ani. Am un copil mic de 4 ani. De cand ma stiu in blocul acesta platesc curentul pentru lift. Am intrebat de ce? Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Asociatia de locatari-cheltuieli cu ascensorul ancapaula ancapaula buna ziua, locuiesc la parter intr-un bloc care are ascensor.Ma intereseaza sa stiu daca exista vreo modalitate prin care nu mai trebuie sa achit cheltuielile ... (vezi toată discuția)
Plata abonament lunar lift si interfon DORUSTA DORUSTA Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca plata abonamentelor lunare la ascensor si interfon se platesc conform cotei parti sau pe nr de persoane. Am citit art ... (vezi toată discuția)