avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata transportului la cursurile de formare ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata transportului la cursurile de formare profesionala

Buna ziua! As dori sa aflu un raspuns la urmatoarea problema:lucrez intr-o primarie de provincie iar anual angajatii sunt trimisi la cursuri de formare profesionala, ale caror costuri de cazare si curs sunt suportate de catre angajator. Problema este ca sefa noastra contabila sustine urmatorul lucru: daca doi sau trei angajati din aceeasi institutie pleaca in aceeasi perioada si in aceeasi localitate la cursuri, cheltuielile de transport vor fi impartite in doi, sau trei, sau patru, dupa caz, depinzand de numarul de cursanti. Este o situatie aberanta, se stie ca fiecare vine cu familia, hotelierii, in conditiile impuse la receptie, deja se refera la cursant si partener+ copii, alte primarii la care am sunat deconteaza transportul/cursant, si nu deconteaza cv unui singur transport la 4 cursanti de exemplu.Cum este corect si ce lege invoca acest lucru? Mai am o intrebare: angajatorul este obligat sa trimita angajatii la cursuri de formare profesionala? la noi in primarie e deja o lupta intre cei cu relatii, care obtin aprobare si merg in fiecare an (sefii de servicii la fel) si cei care nu au sustinere si merg o data la 4-5-6 ani sau deloc..Ma puteti ajuta? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:56, 29 Iunie 2015
Teoretic, tinand cont de faptul ca acest curs este pentru salariati si nu pentru,, salariati si familiile lor,,inclin sa-i dau dreptate contabilei.
In privinta celor care trebuie sa mearga la curs consider ca in primul rand trebuie sa participe sefii de servicii intrucat acestia urmeaza sa-i formeze pe cei din subordinea lor si nu invers. Angajatorul este obligat sa trimita salariatii la curs doar daca dispune de banii necesari in vederea formarii profesionale a acestora.
Teoretic macar 1 data la 3 ani e stipulat ca trebuie facut un curs. Acuma ca unii merg in fiecare an si mai sunt si sefi pe deasupra, na, asta e Romania- tara tuturor posibilitatilor.
Cititi HG nr. 1066/2008
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2015
Justitiarul711, utilizator
De aici a pornit si frustrarea noastra, a celor marunti, si datorita faptului ca sefii de servicii, directorii au transportul decontat individual. As dori sa nu ma bazez pe logica, care poate fi (sau nu) partinitoare si sa gasesc undeva un articol de lege referitor la acest fapt. multumesc!
Nu veti gasi niciunde in lege stipulat ca daca e sef sa merga singur si daca e executant sa merga mai multi. Asta e de la sine inteles. Acest aspect se intampla in toate primariile din tara. Ce daca mergeti la judet la sedinta si in aceeasi zi are si primarul sedinta, mergeti si dvs. cu primarul, nu. Cu toate ca e masina institutiei si ar fi normal sa se mearga toata lumea pentru a economisi din bugetul institutiei.

Art. 31 din Legea 188/1999
(1) Functionarii publici au dreptul de a-si perfectiona in mod continuu pregatirea profesionala.
(2) Pe perioada in care functionarii publici urmeaza forme de perfectionare profesionala, beneficiaza de drepturile salariale cuvenite, in situatia in care acestea sunt:
a) organizate la initiativa ori in interesul autoritatii sau institutiei publice;
b) urmate la initiativa functionarului public, cu acordul conducatorului autoritatii sau institutiei publice;
c) organizate de Institutul National de Administratie, de centrele regionale de formare continua pentru administratia publica locala, in conditiile legii, sau de alte institutii specializate din tara sau strainatate.
(3) In cazul in care formarea si perfectionarea profesional a, in formele prevazute la alin. (2), se organizeaza in afara localitatii unde isi are sediul autoritatea sau institutia publica, functionarii publici beneficiaza de drepturile de delegare, in conditiile legii.
(4) Pentru acoperirea cheltuielilor programelor de formare si perfectionare profesionala a functionarilor publici, organizate in conditiile alin. (2) lit. a) si c), autoritatile si institutiile publice au obligatia sa prevada in bugetul anual propriu sumele necesare pentru cheltuielile respective.

Art. 190. din Codul Muncii
(1) Angajatorii au obligaţia de a asigura participarea la programe de formare profesională pentru toţi salariaţii, după cum urmează:
a) cel puţin o dată la 2 ani, dacă au cel puţin 21 de salariaţi;
b) cel puţin o dată la 3 ani, dacă au sub 21 de salariaţi.
(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesională, asigurată în condiţiile alin. (1), se suportă de către angajatori.
Din lecturarea sectiunii a 3-a din Legea nr. 188/1999, sectiune intitulata "Perfectionarea profesionala a functionarilor publici", veti trage o singura concluzie: prin dispozitii imperative (obligatorii) legiuitorul a impus institutiilor publice sa asigure anual perfectionarea profesionala a functionarilor publici.
Perfectionarea profesionala este un drept al functionarilor publici, si reprezinta o obligatie pentru institutii sau autoritati publice.www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Luni, 29 Iunie 2015
Justitiarul711, utilizator
Cheltuielile de transport nu au cum sa se imparta la numarul de salariati. Transportul se deconteaza parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cursuri pentru functionarii publici adabia adabia In institutia noastra cursurile pentru functionarii publici sunt conditionate, in sensul ca cei care au fost la cursuri de perfectionare in anul 2008 nu vor ... (vezi toată discuția)
Perfectionarea functionarului public Justitiarul711 Justitiarul711 Conform art. 53 din Legea 188/1999 Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa comunice anual Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, in ... (vezi toată discuția)
Cursuri perfectionare alexandru andra alexandru andra Va rog sa imi spuneti cine trebuie sa faca propunerea de trimitere la un curs de pregatire profesionala a functionarilor publici, deoarece la institutie ... (vezi toată discuția)