avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prelungire contract de imprumut
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prelungire contract de imprumut

Ma aflu in urmatoarea situatie si va rog sa-mi dati un sfat .

Am acordat un imprumut prin notar. Imprumutul este cu titlu executoriu si este garantat, la modul general, cu intreaga avere mobila si imobila. Din pacate in momentul incheieri actului nu cunosteam ca apartamentul unde locuieste persoana respectiva era/este pe numele mamei imprumutatului, el avind numai citeva proprietati (teren agricol) in provincie.
In momentul de fata am convenit de comun acord sa amin executia, imprumutatul promitind ca va merge la munca in strainatae si va inapoia banii. Deoarece termenul de prescriere se apropie trebuia sa refacem contractul de imprumut. De data aceasta as dori sa fie explicit si sa prevada ca gaj apartamentul, aflat in proprietatea mamei sale. Sint mai multe variante. Cum ar trebui sa arate acest nou contract, tinid cont de particularitatile prezentate:
- care este relatia cu vechiul contract: se anuleaza cel vechi, se completeaza sau reinoieste cel vechi
- cum apare mama sa in noul contract, pot apare amindoi
In oricare varianta este nevoie de cadastrul apartamentului?

Va multumesc pentru amabilitate.
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
ion minca, utilizator
Cel mai recent răspuns: ion minca , utilizator 13:35, 8 Aprilie 2013
orice varianta este posibila, in cazul 2 act aditional in care decalati termenul de plata al imprumutului si si inserati la capitolul garantii un garant fidejusor, mama prietenului, este necesar cadastru pentru a inscrie ipoteca in CF, mergeti la acelasi notriat si se rezolva problema, important este ca prietenul si mama sa sa fie de acord
Va multumesc pentru indrumari.

Da, imprumutatul si mama sa sint de acord.

Ar mai fi un amanunt pe care nu l-am introdus in discutie pentru a nu creea confuzie. O cota parte din apartament a fost mostenit de o terta persoana care neavind urmasi a facut ca aceea parte sa revina statului. Trebuie ca si statul sa-si de acordul la acest act, desi mama imprumutatului ar pune garantie numai partea care ii revine din acel apartament?


Da interesant, intradevar statul cu siguranta nu va fi de acord cu ipoteca asupra cotei detinute, dar exste un avantaj ca mama si imprumutatul sunt de acord, veti rezolva problema astfel
Intre timp am cutat pe internet si am citit despre Contractul de fidejusiune si despre Contractul de novatie. Care din ele este preferabil in acest caz?

Va multumesc pentru amabilitate.
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
ion minca, utilizator
Art. 1.609. Notiune si feluri. (1) Novatia are loc atunci cand debitorul contracteaza fata de creditor o obligatie noua, care inlocuieste si stinge obligatia initiala.
(2) De asemenea, novatia se produce atunci cand un debitor nou il inlocuieste pe cel initial, care este liberat de creditor, stingandu-se astfel obligatia initiala. In acest caz, novatia poate opera fara consimtamantul debitorului initial.
(3) Novatia are loc si atunci cand, ca efect al unui contract nou, un alt creditor este substituit celui initial, fata de care debitorul este liberat, stingandu-se astfel obligatia veche.
In concluzie nu trebuie sa faceti novatie, nu schimbati debitorul, acesta vine in plus cu un garant, notarul nu va poate obliga la nimic nu constituie o forta de represiune, incheie sau nu contractul, de aceea mergeti si discutati problema

Alte discuții în legătură

Girant damaschin1962 damaschin1962 Am calitate de girant iar persoana care a facut imprumutul nu a platit o perioada si drept urmare mi s-au pus popriri pe salarii, conturi si mi s-a anulat ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta sau novatie cu schimbare de creditor smeagull smeagull Buna seara, Dintre cesiunea de creanta si novatie, ce credeti ca ar fi mai potrivit (=apropiat de starea de fapt) in speta de mai jos: Intre A1 si B ... (vezi toată discuția)
Cesiunea contractului de intretinere Lorena Chirila Lorena Chirila Nu sunt foarte sigura ca se poate face. Eu m-am gandit ca s-ar putea cu acordul intretinutului si cu transmiterea de catre intretinator a dreptului de ... (vezi toată discuția)