avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mai au angajatorii mijloace sa foloseasca art. 61 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mai au angajatorii mijloace sa foloseasca art. 61 litera d) din Codul Muncii?

Teoretic, articolul 61 litera d) din Codul Muncii permite in prezent Angajatorului sa dispuna concedierea Angajatului…..”in cazul in care acesta (salariatul) nu corespunde profesional locului de munca in care este angajat”.

Practic, acesta nu are mijloace pentru acest lucru, decat daca si le creeaza singur….Sa vedem de ce:

Prin modificarea legislatiei muncii din 2011, care a inclus si desfiintarea Contractului colectiv de munca la nivel national, angajatorii au pierdut “un ajutor pretios” in incercarea de a folosi art. 61 lit d) din Codul Muncii.

De ce spun asta? Pentru ca in Contractul colectiv national pentru anii 2007-2010 era prevazuta o procedura ce trebuia urmata de catre Angajator pentru a verifica – impreuna cu salariatul vizat – daca salariatul (mai) este sau nu corespunzator profesional.

In urma parcurgerii procedurii mentionata anterior, Angajatorul putea ajunge la concluzia ca salariatul nu mai corespunde profesional, in consecinta, putea emite o Decizie de incetare a contractului individual de munca pentru necorespundere profesionala (in temeiul art. 61 litera d) din Codul Muncii).

Din 2011, nemaiexistand Contract colectiv de munca la nivel national, fiecare Angajator trebuie sa isi conceapa propria procedura pentru evaluarea corespunderii (sau mai bine zis a necorespunderii profesionale a angajatilor).

Procedura (ne)corespunderii profesionale poate fi inclusa in Regulamentul de ordine interioara, astfel toti angajatii fiind obligati sa ia cunostinta de aceasta.

Cum ar trebui redactata aceasta Procedura?

Angajatorul are deplina libertate sa-si conceapa propriul sistem de analiza si evaluare a activitatii angajatilor si etapele pe care doreste sa le parcurga pentru a ajunge la un rezultat final.

Exemplificand, Procedura poate parcurge urmatorii pasi:

- Redactarea de catre managerul direct al salariatului vizat a unui referat din care sa rezulte ca acesta nu a obtinut rezultate satisfacatoare in cadrul ultimei / ultimelor evaluari profesionale;

- Angajatorul numeste o Comisie de evaluare care va conduce Procedura si care poate fi alcatuita din: manager general sau manager de specialitate, reprezentant HR, juridic, etc.;

- Se convoaca Salariatul in scris cu cel putin X zile calendaristice inainte, in convocator mentionandu-se data, ora, locul intrunirii si modalitatea in care se va desfasura evaluarea;

- Evaluarea propriu-zisa va avea ca obiect analizarea rezultatelor obtinute de Angajat in raport cu obiectivele stabilite si agreate in prealabil cu acesta – se vor administra probe de ambele parti;

- Comisia de evaluare va intocmi un Proces-verbal al sedintei in care va consemna desfasurarea evaluarii;

- In cazul in care constata necorespunderea profesionala, Comisia de evaluare va propune aplicarea prevederilor din Codul Muncii (art. 61, lit. d, art. 62 si art. 64 – adica incetarea contractului individual de munca pentru necorespundere profesionala).

- In situatia in care exista alte locuri de munca vacante compatibile cu pregatirea profesionala a angajatului, acestea ii vor fi comunicate printr-o oferta;

- Daca nu exista un post corespunzator pregatirii sale profesionale sau angajatul refuza postul oferit ori nu accepta postul in termenul comunicat de angajator, Angajatorul poate declansa procedura de concediere a Angajatului.

- Inainte de a se dispune concedierea, departamentul resurse umane va notifica Agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca cu privire la situatia salariatului;

- Salariatul are dreptul la preavizul legal de 20 zile lucratoare;

- Emiterea deciziei de concediere se face in termen de 30 de zile de la data intocmirii Procesului
verbal al Comisiei de evaluare.

- Decizia se intocmeste in forma scrisa si cuprinde:

- motivele necorespunderii profesionale si imprejurarile in care s-a efectuat examinarea, precum si rezultatele evaluarii;
- motivarea in drept a concedierii;
- precizarea instantei competente la care salariatul poate contesta decizia;
- termenul de contestare de 30 de zile;
- durata preavizului.

- Decizia va avea anexate toate documentele emise in legatura cu Procedura.

- Decizia de concediere se comunica angajatului in termen de cinci zile de la data emiterii, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

Foarte important! Legislatia privind protectia sociala contine anumite situatii in care este interzisa concedierea pentru necorespundere profesionala.

Astfel, concedierea salariatilor din motive de necorespundere profesionala nu poate fi dispusa:

a) pe durata în care femeia salariata este gravida, în masura în care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;

b) pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare pentru angajatii care au beneficiat de concediu de maternitate/paternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului;

c) pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, pentru angajatii care s-au aflat in concediu medical pe o perioada mai mare de 4 luni calendaristice consecutive.

Alte discuții în legătură

Codul muncii - art.31 alin 3 versus art. 61 (d) roxana69 roxana69 Cand se foloseste pentru incetarea contractului (in cazul necorespunderii profesionale) art.31 alin 3 si cand art. 61 (d) ? [b]Art. 31. [perioada de ... (vezi toată discuția)
Incetare cim pentru necorespundere profesionala camiha camiha Buna seara, Am rugamintea sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la incetarea CIM pentru necorespundere profesionala: 1. ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru necorespundere profesionala la locul de munca adinutza.2008 adinutza.2008 Buna ziua! Am nevoie, urgent de cateva lamuriri in ceea ce priveste urmatoarea problema. Lucrez in sistemul privat si astazi am aflat intentia angajatorului ... (vezi toată discuția)