avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... buna ziua
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

buna ziua

sper sa ma puteti ajuta cu niste raspunsuri.in data de 2 aprilie mi-am depus cererea de preaviz cu 45 de zile lucratoare si as vrea a nu stau asa mult pt k lucrez 12 cu 24 respectiv 12 cu 48 ,asta ar insemna cateva luni.exista vreo varianta sa scap mai repede de preaviz.
Cel mai recent răspuns: ripperu , utilizator 20:02, 17 Aprilie 2013
pentru k lipsesc in perioada de preaviz de la lucru nemotivat si firma are pierderi in ziua respectiva din cauza mea
Exista si aceasta posibilitate ... daca absenta nemotivata a dvs de la serviciu creeaza un prejudiciu angajatorului, acesta are posibilitatea sa va actioneze in instanta pentru repararea prejudiciului sau direct dvs.

Art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
M-ar interesa daca un perioada de preaviz angajatorul are dreptul la intarzierea platii salariului sau daca a intarziat cu salariul in ptreaviz eu am dreptul sa demisionez la zi pt neplata la timp?
Potrivit art.81 alin.8 C.mun., salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

In acest sens, va puteti prevala de prevederile acestui articol coroborat cu alin.5 al art.81 C.mun. care dispune ca, pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Si daca trebuia sa imi intre banii in data de 15 si azi e 18 pot demisiona fara preaviz pt k nu a respectat data de plata a salariului mentionata in contractul individual de munca?

Alte discuții în legătură

Sustragere din salar pentru lipsa la inventar adina_89 adina_89 Buna ziua. Suntem intr-o situatie confuza si nu stim daca se procedeaza corect sau nu. Am dori sa stim daca angajatorul are dreptul sa ne traga bani din ... (vezi toată discuția)
In caz de control anaf - retinere amenda de la salariat a_ana1989 a_ana1989 am avut de vreo 2 sapt control Anaf si eu fiind la casa de marcat aveam in bani nemarcati cam 112 lei. controlul a intrat in birou si ia intors tot birou lu ... (vezi toată discuția)
Decizie de imputare - demisie, neprezentare in preaviz DENISA021 DENISA021 Buna ziua, am si eu nevoie urgent de un raspuns pentru a clarifica o situatie.Am un salariat care a plecat fara efectuarea celor 20 de zile lucratoare de ... (vezi toată discuția)