avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Cum sa fiu DJ(Disk Jockey) legal?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Cum sa fiu DJ(Disk Jockey) legal?

Buna,
Am 18 ani si sunt unul dintre multi dj si producatori de muzica electronica din Romania, si sunt nelamurit cu in legatura cu intrarea in "legalitate", chiar dupa o lunga cercetare pe diferite forumuri.

Am windows-ul pus la punct, cat si software-ul in care mixez... De muzica fac rost direct de la artisti, propriile piese, sau piese gratis date de artisti (Genul de muzica este unul "UnderGround" - dubstep, trap, drum and bass, si nu manea, house romanesc sau orice gen care are deaface cu muzica romaneasca). Nu sunt un DJ stabil, mixez fiecare data in alte cluburi, sau orase. Vreau sa stiu daca trebuie platit ceva pentru asta, fiind data situatia.
(Sunt curios de asemenea daca am nevoie de un curs pentru "disk jockey" fiind dat ca stiu deja in cei 4 mai mult decat cei care termina cursurile...)

2.Cateodata organizez un eveniment , maxim doua evenimente per an, in diferite cluburi.
(Taxele pentru difuzarea muzicii in scop lucrativ presupun ca ar trebui sa fie platit de catre club.)

Ce ar trebui platit pentru a nu risca amenda/dosar penal?#-o

Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
DanGhiurutan, utilizator
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 09:52, 10 Aprilie 2013
Exista scoli private de initiere sub forma de cursuri pentru o anumita perioada de timp. La sfarsitul cursului ti se acorda o diploma de absolvire.Cursul costa in jur de 300 euro dar din ce stiu nu sunt recunoscute de stat.Intrati pe site-ul djsuperstar.ro
Pentru a intra in legalitate trebuie sa va infiintati o firma prin care sa organizati astfel de evenimente deoarece se considera ca nu platiti impozite pentru veniturile realizate.
problema care se pune o reprezinta drepturile de autor. In primul rand marii DJ au contracte directe cu titularii dr. de autor ce poarta asupra pieselor muzicale si cu artistii interpreti interpreti deoarece, un mixaj reprezinta realizarea unei opere derivate in intelesul art 13 lit i din L 8/1996, iar ptr a realiza acest lucru este necesar un contract de cesiune a dr. patrimonial de a crea opere derivate.

in alta ordine de idei, trebuie platita taxa privind gestiunea obligatorie a comunicarii publice a operelor muzicale catre organismele de gestiune colectiva obligatorie UCMR ADA(Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania), CREDIDAM (Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti) si UPFR (Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania) conform metodologiilor in vigoare. In ceea ce priveste licenta UPFR, acesta din urma a incheiat un protocol de colaborare cu ADJPR (Asociatia DJ-lor Profesionisti din Romania) prin care DJ membrii ADJPR pot obtine doua tipuri de licenta: licenta de comunicare publica in scop lucrativ si licenta de reproducere a muzicii in scopul realizarii de copii de lucru.

Subliniez din nou faptul ca licentele CREDIDAM UCMR ADA si UPFR nu sunt suficiente pentru a mixa o piesa- trebuie neaprat sa luati acordul titularilor de drepturi ai piesei pentru mixaj.

Chestiunea este foarte complexa. va sugerez sa luati legatura cu ADJPR si cu un avocat specializat in dr. de autor pe media.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muzica în cafenea andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care deschid o cafenea in care vreau sa pun muzica sau sa ruleze programe tv, ce autorizatie am nevoie sau unde se platesc drepturile ... (vezi toată discuția)
Taxa drepturi de autor pentru muzicã ambientalã Crinisor Crinisor Buna ziua, pt difuzare muzica ambientala, am platit taxe la UCMR-ADA si CREDIDAM. Mi-a mai cerut sa platesc si la ei UPFR-ul. Pe site la ORDA mai apar si ... (vezi toată discuția)
Autorizarea comunicarii publice a operelor muzicale si audiovizuale sisimona sisimona In multitudinea de taxe pe care trebuie sa le plateasca un hotel cu restaurant exista si aceste taxe pentru obtinearea unor licente ce ne permit difuzarea de ... (vezi toată discuția)