Să continui ce a spus domnul Adrian, aş vrea o clarificare la textul acestui articol de lege, care e ne-constituţional.
Cum procedăm cu aplicarea art. 26 în cazul în care majoritatea proprietarilor (mai ales cei care n-au fost la şedinţa Adunării Generale sau n-au semnat de luarea la cunoştinţă a Hotărârilor luate acolo) nu au fost informaţi despre nicio Hotărâre sau decizie (nici a Adunării Generale, nici a Comitetului Executiv), mai ales prin afişare la Avizier, aşa cum bine zice art. 25, alin.4 din Legea 230/2007 ?
Art. 24. - (4) Hotărârile adunării generale a asociaţiei de proprietari sunt obligatorii şi pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenţi la adunarea generală, precum şi pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei de proprietari.
Art. 25. - (4) Hotărârile adunărilor generale se consemnează în registrul de procese-verbale al asociaţiei de proprietari, se semnează de către toţi membrii comitetului executiv şi se comunică, în scris, tuturor proprietarilor.
E logic că art.26 în cazul ăsta, e caduc, clar anti-constituţional.
Dau câteva exemple: sunt mulţi proprietari care sunt plecaţi din localitate sau chiar din ţară de mulţi ani, mulţi plătind Întreţinerea odată la câteva luni, poate prin cont bancar şi neavând contact cu cei care conduc A.P. Cum pot contesta aceştia o Hotărâre a Ad. Gen. sau a Comitetului Executiv, dacă află de ea, să zicem, după 1-2 ani, sau atunci când se confruntă cu un proces datorat unor sume facturate aberant ? ACEL PROPRIETAR NU MAI ARE DREPTUL DE A CONTESTA NIMIC, PENTRU CĂ POATE A FOST CHIAR ÎNŞELAT, FAPTĂ PEDEPSITĂ DE CODUL PENAL ?
Noi, cei aprox. 460 proprietari, timp de minim 4 ani (2009-2013) n-am văzut nici măcar un afiş la avizier care să anunţe proprietarii de vreo decizie, oricât de mică, până şi construirea noului sediu al A.P. s-a făcut pe ascuns, fără a se convoca Adunarea Generală obligatorie cu toţi proprietarii (între 2009 şi 2013 falsul preşedinte cu Com. Ex. n-a convocat nicio Ad. Gen., complet ilegal !) - încalcă şi Legea Construcţiilor.
Abia după plângerea penală făcută de câţiva proprietari care au acuzat încălcarea dreptului la libera circulaţie (sediu construit ilegal pe domeniul public, unde era un pasaj de trecere vechi din 1964), am avut acces la procesele-verbale ale fostei conduceri, după ce am demis-o cu "strigături" şi intervenţia "inculpaţilor" la Primărie, fără succes. Plus că am aflat că nu s-a respectat nicio Hotărâre a Comitetului Executiv sau a Ad. Gen., 5 proprietari fiind astfel facturaţi la căldură, încălcându-se mai multe legi privitoare la Termoficare (mai ales Legea 325/2006) şi la Asociaţiile de Proprietari, prin calculul eronat şi abuziv, discriminatoriu faţă de ceilalţi proprietari - DETALII, AICI:
[ link extern ]
În cazul ăsta chiar că art. 26 din Legea 230/2007 e anti-constituţional, luând dreptul la apărare al proprietarilor, ale căror drepturi cam lipsesc, ei sunt doar obligaţi să achite în orice fel, chiar dacă au fost jecmăniţi ilegal şi abuziv (legea spune că eşti obligat să achiţi facturi de aproape 4 ori mai mari la Căldură - 1.414 lei), până la stabilirea unei hotărâri judecătoreşti. Dar de ce nu se stopează plata acestor sume, până la clarificarea legalităţii calculării lor ? Şi se mai pun şi penalizări năucitoare, de 100 lei/lună, la acea sumă de 1.414 lei pentru Căldura de la C.E.T., dovedită ca ilegal calculată (o spun experţii în domeniu că acel consum e imposibil) !
Ar trebui să se clarifice art. 26, în sensul în care să se poată contesta o Hotărâre a Ad. Gen. sau a Comitetului Executiv al A.P., să zicem, în maxim 3 ani, apoi intervenind prescrierea ! Legea 230 are multe lacune, eu aş contesta şi art.49, referitor la acel criminal procent de penalizare maxim, de 0,2%/zi pus restanţierilor, care, mai toţi, trăiesc la limita sau sub limita sărăciei, având în vedere că
procentul maxim cerut de firmele furnizoare de Utilităţi cer maxim 0,04% (mă refer la C.E.T., restul au 0,03% sa 0,02% pe zi de întârziere).
ŞI SE MAI ZICE CĂ ASOCIAŢIA DE PROPRIETARI E CONSIDERATĂ O.N.G., ADICĂ NON-PROFIT, ASTFEL, SUMELE MARI ADUNATE, CHIPURILE PENTRU FONDUL DE REPARAŢII, SE CHELTUIE NU SE ŞTIE EXACT PE CE, DEVENIND SURSĂ DE DELAPIDARE, ASTA PE SPINAREA AMĂRÂŢILOR DE RESTANŢIERI.