avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Am intampinat si eu o problema foarte grava. In momentul in care mi-am depus actele pentru indemizatia de crestere copil am depus Adeverinta de la locul de munca pe 2 ani , iar in cererea de la primarie am bifat in necunostinta de cauza Optiunea 1 care inseamna 1 an. Acum copilul meu are 1 an si o luna si m-am trezit ca mi-au sistat indemnizatia din cauza ca in cerere am bifat 1 an, iar de adeverinta de la servici nu au tinut cont cei de la Casa de Pensii si mi-au taiat indemnizatia. Este posibil ca la un dosar sa existe practic 1 cerere pe 1 an si o adeverinta pe 2 ani si sa nu se sesizeze nimeni? Si se mai poate face ceva din punct de vedere legal ca eu sa-mi primesc banutii incontinuare?sunt disperata.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:35, 12 Aprilie 2013
1. - Situatia se datoreaza in exclusivitate neatentiei dvs. la data completarii cererii pentru acordarea indemnizatiei pentru CCC.
- Indemnizatia pentru CCC nu a fost suspendata de Casa de Pensii ci de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste aceasta indemnizatie.

2. - Acum puteti sa mai faceti un singur lucru, sa solicitati plata stimulentului de insertie de 500 lei lunar, pana implineste copilul 2 ani.
- Adica reluati activitatea la locul de munca si primiti salariu si mai primiti si 500 lei lunar de la stat.
- Pentru aceasta trebuie sa mergeti tot la Primarie (unde ati depus actele pentru CCC) cu decizia angajatorului ca ati reluat activitatea si sa solicitati stimulentul de insertie.

3. - Mai aveti si posibilitatea sa solicitati concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la 2 ani (cererea o faceti catre angajator).
- O copie dupa aceasta cerere, aprobata si stampilata de angajator, o trimiteti la AJPIS care o sa plateasca pentru dvs. contributia de asigurari sociale la sanatate.
- De asemenea acest concediu fara plata pentru cresterea copilului este perioada asimilata stagiului stagiului de cotizare la pensie si la somaj si vechime in munca și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
Va multumesc pentru raspuns!
Problema este ca postul meu s-a desfiintat si acum nu stiu ce sa fac. Macar sa beneficiez de somaj cum pot proceda?Copilul meu a implinit 1 an pe 9 martie si mi-au zis cei de la servici ca a trecut perioada de preaviz!
Solicitati angajatorului actele necesare pentru a va inregistra la Agentia de Somaj:
- decizia de concediere;
- adeverinta de vechime in munca;
- adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).
Va multumesc frumos!
Care este data de incetare a c.i.m. ? ... aveti grija ca foarte multi angajatori incalca legea , emit decizii de concediere in perioada CCC spunand ca s-a desfiintat postul ...este posibil sa va treziti ca nu mai puteti beneficia de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se intampla cu indemnizatia pentru ccc daca te intorci mai repede la serviciu iar firma da faliment? Laura 86 Laura 86 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea chestiune. O mama se intoarce mai repede cu un an la munca, dupa ce a nascut, pt a beneficia de cei 500 de lei ... (vezi toată discuția)
Sistare indemnizatie crestere copil gabimisi gabimisi Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti ce am de facut in cazul in care vreau sa ma intorc mai devreme la locul de munca decat sa se termine sei 2 ani de concediu de ... (vezi toată discuția)
Raspuns corect dat de ajpis? Just-drept Just-drept In urma cu 2 ani s-a nascut un copil. Pe 25 Mai copilul face 2 ani. Mama fiind salariata,tatal somer indemnizat. Tatal a intrat in ccc,iar in toata aceasta ... (vezi toată discuția)