avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Asistare persoana fizica de catre consilierul juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Asistare persoana fizica de catre consilierul juridic

Potrivit statutului consilirilor juridici "Art. 12. - Consilierul juridic poate reprezenta gratuit în justitie rudele sale, ale sotului/sotiei, până la gradul IV inclusiv. "
Dar daca consilierul juridic este angajat la o societate comerciala de 8 luni sa zicem, nu este inscris in Colegiu, poate asista in instanta, in speta Judecatorie, o persoana fizica cu care nu are nici un grad de rudenie?


Cel mai recent răspuns: ContSters76710 , utilizator 22:08, 10 Aprilie 2009
Se poate, in baza unei procuri speciale, autentificate la notar.
Ati putea sa imi spuneti in baza carui articol de lege este posibil deoarece exista pareri contrare. Persoane avizate mi-au spus ca nu se poate altele, tot avizate, ca se poate...
Codul de procedura civila
Art. 67. - (1) Părţile pot să exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar.
(2) Mandatarul cu procură generală poate să reprezinte în judecată pe mandant, numai dacă acest drept i-a fost dat anume.
(3) Dacă cel care a dat procură generală nu are domiciliu şi nici reşedinţă în ţară, sau dacă procura este dată unui prepus, dreptul de reprezentare în judecată se presupune dat.
Art. 68. - (1) Procura pentru exerciţiul dreptului de chemare în judecată sau de reprezentare în judecată trebuie făcută prin înscris sub semnătură legalizată; în cazul când procura este dată unui avocat, semnătura va fi certificată potrivit legii avocaţilor
(2) Dreptul de reprezentare mai poate fi dat şi prin declaraţie verbală, făcută în instanţă şi trecută în încheierea de şedinţă.
(3) Mandatul este presupus dat pentru toate actele judecăţii, chiar dacă nu cuprinde nici o arătare în această privinţă; el poate fi însă restrâns numai la anumite acte sau pentru anumită instanţă.
(4) Dacă mandatul este dat unei alte persoane decât unui avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decât prin avocat, cu excepţia consilierului juridic care, potrivit legii, reprezintă partea.
(5) Asistarea de către avocat nu este cerută doctorilor sau licenţiaţilor în drept când ei sunt mandatari în pricinile soţului sau rudelor până la al patrulea grad inclusiv.
(6) De asemenea asistarea de către avocat nu este cerută la judecătorii când partea este reprezentată prin soţ sau rudă până la al patrulea grad inclusiv.
Cj-ul poate reprezenta o persoana fizica prin mandat special, dar nu poate pune concluzii. Doar avocatul poate sa faca acest lucru pentru PF si alte PJ decat cele la care este angajat CJ. Bine, nu vorbim de rude aici. Pentru rude se pot pune si concluzii.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Procurator? ContSters40598 ContSters40598 Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)
Reprezentare ruda de catre licentiat in drept MARIKO9 MARIKO9 As dori sa reprezint o ruda in instanta si as vrea sa stiu care e procedura. Pentru studierea dosarului inainte de primul termen am nevoie de o procura ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)