avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Asistare persoana fizica de catre consilierul juridic
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Asistare persoana fizica de catre consilierul juridic

Potrivit statutului consilirilor juridici "Art. 12. - Consilierul juridic poate reprezenta gratuit în justitie rudele sale, ale sotului/sotiei, până la gradul IV inclusiv. "
Dar daca consilierul juridic este angajat la o societate comerciala de 8 luni sa zicem, nu este inscris in Colegiu, poate asista in instanta, in speta Judecatorie, o persoana fizica cu care nu are nici un grad de rudenie?


Cel mai recent răspuns: ContSters76710 , utilizator 22:08, 10 Aprilie 2009
Va rog sa-mi spuneti care este parerea dumneavoastra in legatura cu acest aspect:
Sunt licentiat in drept,nu sunt consilier juridic,nici avocat.
Daca o prietena deschide actiune in instanta,eu pot sa o reprezint in baza unei procuri?
Daca da,care sunt limitele reprezentarii?
Am citit ce s-a scris dar m-ar ajuta parerile pe care le aveti strict pe aceasta situatie.
Multumesc mult!
Vi s-a raspuns dar poate colegii nu au fost expliciti.
In baza unei procuri speciale sau prin declaratie verbala in instanta ( mai rar- tb. sa fie partea prezenta-adica prietena) puteti asista si/sau reprezenta partea .
Nu veti putea insa "vorbi" in fata instantei chiar daca sunteti licentiat. Puteti depune "note scrise".Chiar daca aveti studii juridice, nu sunteti avocat si nu reprezentati o ruda pana la gradul 4 inclusiv, ci o prietena.Faceti diferenta si intre asistare si reprezentare. Asistarea [presupune ca partea sa fie prezenta) reprezentarea se face in lipsa partii.
Ati putea asista partea doar daca ar fi ruda dar tot nu veti putea "sustine cauza" veti putea doar depune note scrise.(art. 68 C.proc.civ.)
Daca in privinta consilierilor juridici, vi s-au indicat textele de lege, in privinta avocatilor , art. 91 din Legea 51/1995 actualizata, reglementeaza activitatea avocatului cu privire la "asistarea si reprezentarea juridica...etc."Coroborand aceste dispozitii cu cele ale codului de procedura civila, cred ca aveti raspunsul cautat.

succes
av. Ileana Schwarz
Va multumesc pentru precizari,m-au ajutat sa fac diferenta.:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procurator? ContSters40598 ContSters40598 Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)
Reprezentare ruda de catre licentiat in drept MARIKO9 MARIKO9 As dori sa reprezint o ruda in instanta si as vrea sa stiu care e procedura. Pentru studierea dosarului inainte de primul termen am nevoie de o procura ... (vezi toată discuția)
Pot reprezenta o ruda in instanta? lylygry lylygry eu in calitate de fiica il pot reprezenta in instanta pe tatal meu pe baza unei procuri notariale? dar pe bunica mea? va rog, daca puteti, sa imi ... (vezi toată discuția)