Noua nu ne da NIMIC. In afara de preaviz si cred ca si plata pentru concediu de odihna aferent anului in curs(bine inteles pentru zilele lucrate). Noi am fos concediati toti in perioada de 30 zile. Si daca ar fi sa primim plati compensatorii, cine le stabileste? (ma refer ca numar de salarii?). Si inca ceva: nu ar trebui sa fim mai ocrotiti noi cei care suntem intretinatori de familie, in special ca unul din copii e minor?
Daca paltile compensatorii nu sunt stabilite in CCM la nivel de unitate se aplica prevederile CCMN sau CCM la nivel de ramura.
Pentru concedieri colective exista o serie de criterii minimale care vor fi avute în vedere la luarea măsurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului.
Am in fata preavizul, dar si Contractul colectiv. In preaviz scrie ca in comformitate cu art, 51 lit C din CCM, care suna asa:Incetarea contractului INDIVIDUAL de munca poate avea loc in conditiile prevazute de lege, prin unul din urmatoarele moduri:C) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitativ prevazute de lege.
Un alt articol in preaviz din CCM este: art. 52, in care este scris::Concedierea poate fi dispusa pentru motive care tin de persoana angajatului cu contract individual de munca sau pentru motive care nu tin de persoana salariatului.
Atat.In CCM nu sunt stabilite platile compensatorii.
Noi suntem subordonati primariei dar nu suntem functionari publici. Exista o lege in care este scris ca in preaviz se lucreaza 4 ore si esti retribuit ca si cand ai lucra 8 ore? contabila noastra nu stie de asa ceva. Spune ca e valabil doar pentru functionari publici.
Am foarte multe nelamuriri, insa nu vreau sa va retin prea mult ca e sambata seara. Voi reveni cu permisiunea dumneavoastra. Multumesc mult
Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010
Art. 74. - (1) Încetarea CIM poate avea loc - în condiţiile prevăzute de lege - printr-unul din următoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi condiţiile limitative prevăzute de lege.
(2) În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
(3) În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
Super! Deci, Art.74 C) din CCMN este exact aricolul dupa care ne-a desfacut noua contractul. Atunci e CONCEDIERE COLECTIVA. =D>
Dupa articolele din preaviz e concediere colectiva, ca numar de persoane concediate din total de 16, e individuala. Nu mai inteleg mare lucru.#-o
In fine. Cu siguranta daca maine sunteti online, va voi mai necaji. La revedere si pe curand.:wave: