avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Legitimare refuzata, amenda fara vina
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Legitimare refuzata, amenda fara vina

Buna ziua.

Azi am fost oprit in Cluj Napoca de politia rutiera pe strada Dorobantilor.
Motivul este: "Neacordare de prioritate a pietonilor".

Eram oprit la trecerea de pietoni acordand prioritate unui pieton (domn) impreuna cu o alta masina in dreapta mea,dupa ce domnul a traversat am pornit impreuna cu celalalt sofer,in timp ce eram deja in miscare (pe trecere de pietoni) a coborat o doamna din partea de stanga a mea,care pana atuncea statea doar pe trotuar.Direct am fost doar eu oprit de Agentul care era pe drum si pe care l-am vazut deja inainte de trecere de pietoni (sunt din Mures si eram cu o masina MS).
Agentul a cerut actele si mi-a zis ca se suspenda dreptul de a conduce pe o perioada de 30 de zile motivul ca nu am acordat prioritate pe trecere de pietoni doamnei care defapt era inca pe trotuar si se gandea ce sa faca cand eu am pornit.Eu i-am zis ca nu am incalcat nicio lege si ca am acordat prioritate pietonului care era angajat in traversare(domnului),am si intrebat de ce doar eu eram oprit,fiindca sunt din Mures? (Raspuns ferm: "Da").Am refuzat sa dau permisul de conducere (am dat doar:talonul , omologare pentru folii - a cerut dupa ce am refuzat predarea permisului , asigurare si buletin).
Cand a venit inapoi a cerut sa cobor din masina sa citeasca procesul verbal si m-a dus la o distanta mai mare de la masina, si a refuzat de 2 ori sa se legitimeze (nici marac numele nu mi-a zis,motiv? "Am zis o data nu fac de doua ori".)
Totodata a vorbit urat cu mine,batea joc de numele meu.Eu am refuzat sa semnez procesul.
Am plecat direct la politita Rutiera Cluj sa depun o plangere impotriva agentului,unde am fost refuzat de seful de schimb , motiv : "nu am fost acolo nu am de unde sa stiu cine are dreptate!" (totusi asta nu inseamna ca as putea depune o plangere).Doar in instanta pot sa depun plangere.Cel mai important era ca in 2 minute a ajuns acolo si masina de politie cu agentul care m-a oprit,si intrand in cladire a venit spre mine intreband: "Ce problema aveti?".
Dupa acesta am si plecat,am fost refuzat din toate partile.
Am si martor asistat in dreapta mea statea prietena mea,cine tot e soferita de 4 ani,cunoaste legea si conduce zilnic.

Ati mai patit asa?
daca nu ati semnat procesul-verbal agentul trebuia sa gaseasca un martor care a fost prezent la "savarsirea" faptelor mentionate
poate sa fie chiar femeia care a intentionat sa treaca strada, poate mana in mana cu politistul, poate nu, (pentru a realiza norma de amenzi, asa cum se zvonea si in Sibiu), a semnat ca martor ia p pv trebuie sa va soseasca recomandata cu confirmare de primire, inmanata personal destinatarului.
colegul politist, agent, daca chiar a fost la fata locului, nu poate fi martor.
Asteptati sa va fie comunicat acasa PV , si in termen de 15 zile de la primirea acestuia , depuneti plangere contraventionala la judecatoria competenta teritorial

art. 72 (3) Traversarea drumului public de catre pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate si semnalizate corespunzator, iar în lipsa acestora, în localitati, pe la coltul strazii, numai dupa ce s-au asigurat ca o pot face fara pericol pentru ei si pentru ceilalti participanti la trafic.

daca ati oprit pentru alti pietoni, ati asteptar sa treaca acestia iar femeia s-a trezit doar in momentul in care a auzit ca turati motorul inseamna ca nu s-a asigurat din timp sau a pus la cale ceva cu "complicele"

daca martorul dv a vazut ca doamna a intentionat sa traverseze fara sa se asigure poate depune marturie in acest sens

Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
ytrewq, utilizator
ytrewq a scris:

daca nu ati semnat procesul-verbal agentul trebuia sa gaseasca un martor care a fost prezent la \"savarsirea\" faptelor mentionate


Art. 180. – (2) În cazul în care contravenientul refuza sau nu poate sa semneze procesul-verbal , agentul constatator va face mentiune despre aceste împrejurari, care trebuie sa fie confirmate de un martor asistent. În acest caz procesul-verbal va cuprinde numele, prenumele, codul numeric personal si semnatura martorului.

martorul confirma refuzul sau imposibilitatea semnarii procesului verbal (contravenientul este recalcitrant, beat manga, fara maini) si nu ca a fost prezent la "savarsirea faptelor". intrebarea este ce face daca nu gaseste un martor dornic sa fie chemat in instanta sa confirme fapta refuzului semnarii procesului verbal. il cauta pe google?:)
cyan a scris:


il cauta pe google?:)


pentru PV politistul va opri o persoana majora care trece peacolo, ii va explica situatia, daca acesta doreste sa colaboreze si nu declara ca e debil se legitimeaza si va fi martorul in cauza, dupa care politistul restituie actele care nu trebuie retinute fiecaruia (dar asta este treaba lor, sa se descurce)
ca sa fie fapta \"constatata\" si realdovedita, in cazul contestarii politistului ii trebuie un martor ocular in cazul in care nu are inregistrari cu aparate omologate.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
ytrewq, utilizator
Cand am fost oprit era la 50 m de la trecere.Pe o strada cu 3 benzi,pe stanga statea el pe dreapta colegul (care nu sa implicat deloc in discutie).
Filmari nu are,masina de politite era parcat pe dreapta intre masini,nu avea cum sa filmeze (pacat ca asa puteam dovedi ca nu am gresit deloc).
Cand a venit a stat la masina timp de 1-2 minute sigur,ca incercam sa explic ca nu am gresit deloc,iar el controla folile,portbagajul de pe masina etc.Dupa a plecat la masina sa scrie PV si a revenit si a citit (nu aparea nici un martor pe PV) am refuzat sa semnez,am primit inapoi actele si a zis ca o sa primesc prin posta.
Am cerut politicos s-a se legitimeze (Nume , functia etc) dar a refuzat.
Interesant era ca eu direct la Politie am oprit (nu am prins nici un stop , stiam bine unde este politia rutiera din Cluj) si in 1-2 minute a fost acolo.
Seful de tura pur si simplu a refuzat sa depun plangere (care este complet legal , ar fi trebuit sa primesc numar de inregistrare etc.).
Capitolul VII - Raspunderea contraventionala Art.100. (3)Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:( aveti aici pct. b)b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati în traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului; Totusi e bine de stiut unde se vorbeste despre ,, intentia pietonilor de a traversa ,, .

Alte discuții în legătură

Retinerea permisului de conducere pentru 30 de zile viruss4all viruss4all Buna ziua, Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru " neacordare de prioritate la trecearea pietonilor angajati in traversare regulamentara ". - ... (vezi toată discuția)
Neacordare prioritate la trecerea de pietoni vaseapantiuc vaseapantiuc in decembrie mi s-a retinut permisul pentru neacordare de prioritate la pietoni fiind inregistrat si de camera de luat vederi din masina politiei.am vre-o ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat - "neacordare de prioritate unui pieton" ContSters303549 ContSters303549 Buna seara, Haideti sa va impartasesc experienta de astazi dimineata. Fiind pe DN5, Bucuresti - Giurgiu, in localitatea Jilava, oprit fusai de domnul ... (vezi toată discuția)