avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariul minim si obligatia firmelor de a-l acorda
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariul minim si obligatia firmelor de a-l acorda

buna ziua
as dori sa stiu daca este obligatoriu pentru orice firma privata sau de stat sa asigure salariul minim pe economie?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:31, 18 Aprilie 2013
Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

Stabilirea, pentru personalul incadrat prin incheierea unui contract individual de munca, de salarii de baza sub nivelul celui minim brut pe economie constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.
Intradevar, este obligat, dar va poate incadra cu jumatate de norma sau cu doua ore....
norma intreaga
Din Codul muncii:

Art. 164
(1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

(2) Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.

(3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului.

anona1963 a scris:

Intradevar, este obligat, dar va poate incadra cu jumatate de norma sau cu doua ore....



Care este relevanta daca este sau cu norma intreaga sau timp partial ? .... obligatia este aceeasi de a garanta în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

Alte discuții în legătură

Salariu andreeastef andreeastef buna seara,va rog frumos sa-mi spuneti cat reprezenta o ora de munca inainte de ultima majorare.multumesc (vezi toată discuția)
Salariu minim net pe economie ContSters290705 ContSters290705 cat este salariu minim net pe economie entru o persoana cu norma intreaga 48 ore /saptamana fara deductibiliati gen copii sau pers aflate in ... (vezi toată discuția)
Salariul de bazã minim brut pe þarã garantat în platã în perioada iulie–decembrie este 850 lei lunar trandafir2 trandafir2 Conform http://static.anaf.ro/static/10/Vrancea/Cote-contrib-soc-2013.pdf VII. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată - în luna ... (vezi toată discuția)