avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Nelamurire cu privire la difuzarea de material cu ...
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Nelamurire cu privire la difuzarea de material cu caracter personal

Buna ziua. Asist la un gen de scandal-circ pe care mi-l imputa un utilizator al internetului care activeaza in aceeasi comunitate cu mine.

Am primit la un momentdat poza acestui utilizator si am postat-o pe un host, apoi am oferit link la adresa respectiva restului utilizatorilor acelui chat. In momentul de fata, din frustrarea maxima si fanfaronada care il caracterizeaza, respectivul isi varsa amarul batandu-ma la cap ca va depune plangere in baza legii referitoare la difuzarea de material cu caracter personal fara acordul scris al persoanei respective.

Stiu foarte bine ca asa ceva e absolut absurd si sunt convins de imposibilitatea unui astfel de fapt, dar vreau sa imi spuneti dumneavoastra, care sunteti in domeniu, daca asa ceva ar fi macar posibil.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 14:46, 17 Aprilie 2013

Buna ziua

Citez:
Din Constitutia RO: art. 30 alin. 6 - libertatea de expresie nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine

Din noul cod civil: Art. 73 - Dreptul la propria imagine
(1) Orice persoană are dreptul la propria imagine.
(2) În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispoziţiile art. 75 rămân aplicabile.

Din L. 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe: art. 7. Constituie obiect al dreptului de autor operele originale de creatie intelectuala in domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor, cum sunt:
[…]
f) operele fotografice, precum si orice alte opere exprimate printr-un procedeu analog fotografiei; […]

Din L.8/1996, art. 88. (1) Utilizarea unei opere care contine un portret necesita consimtamantul persoanei reprezentate in acest portret. Autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul sa o reproduca sau sa o utilizeze fara consimtamantul persoanei reprezentate sau al succesorilor acesteia, timp de 20 de ani dupa moartea sa.
(2) In lipsa unei clauze contrare, consimtamantul nu este necesar daca persoana reprezentata in portret este de profesie model sau a primit o remuneratie pentru a poza.
(3) Consimtamantul prevazut la alin. (1) nu este necesar pentru utilizarea unei opere care contine portretul:
a) unei persoane general cunoscute, daca portretul a fost executat cu ocazia activitatilor sale publice;
b) unei persoane a carei reprezentare constituie numai un detaliu al unei opere ce prezinta o adunare, un peisaj sau o manifestare publica.

Din L. 8/1996, art. 139^2 - Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda [...] urmatoarele fapte:
[...]
b) incalcarea prevederilor art. 88 [...]


Are dreptate persoana: scoateti foto daca vreti sa evitati un proces civil.
Dreptul la propria imagine inseamna - pe scurt - ca fiecare individ are dreptul de a se opune publicarii imaginii sale fara consimtamantul sau. Astfel de fapte pot atrage raspunderea civila delictuala a persoanelor in culpa. Persoana a carei foto a fost publicata fara a i se cere consimtamantul poate cere, in justitie, daune morale (poate si materiale - depinde de caz).


Ok. Atat pot sa admit - un eventual proces civil. El insa pistona pe latura penala si, mai mult decat atat - ca sa fie penibil pana la capat - imi explica o AUTOSESIZARE a politiei :))

Lasand la o parte informatia (pentru care va multumesc), am o ultima intrebare: personajul e in imposibilitatea de a dovedi (altfel decat prin niste replici de pe chat) ca eu sunt persoana care a uploadat poza. Nu are datele mele personale, nu are absolut nimic in afara de nick-ul sub care activez pe chat. Si chiar daca le-ar avea ... e, mai departe de-atat, in imposibilitatea de a lega id-ul meu de pe chat de mine ca persoana. Presupun ca maximum se poate ajunge la a obliga cumva hostul sa stearga fisierul cu poza.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 16 Aprilie 2013
BEmanuel87, utilizator
daca va da in judecata, poate judecatorului... pentru a demostra ca sunteti dvs in spatele acelui nick de chat... poate sa ceara ip-ul de unde sa logat acel utilizator... iar dupa aceea se poate duce la furnizorul de internet pentru a cere cui a fost alocata aceasta adresa de ip, deci as nu fiti asa de sigura... ca nu sepoate ajunge la dvs... din vedere informatic
A nu va fi cu suparare, dar stilul dumneavoastra de scriere mi se pare complet neacademic - ideile furnizate la fel. Cand intreb ceva intr-un forum cu profil juridic ma astept la raspunsuri competente. Fie vorba intre noi, vad ca ati mai avut un comentariu care v-a fost sters pentru ca era pe langa subiect si complet irelevant. Observ ca tineti cu tot dinadinsul sa raspundeti postului meu - ceea ce nu face decat sa ma duca cu gandul la un singur lucru :)

Ca sa ma dea in judecata, in primul rand, cred ca trebuie sa aiba temeiul pe baza caruia sa o faca. Nu ma poate da "pe mine" in judecata - pentru simplul fapt ca nu ma cunoaste si nu are nici o informatie despre mine. Ma indoiesc ca poti da in judecata un nick de pe un chat, sa fim seriosi. In afara de asta, da, e putin cam greu din punct de vedere informatic - nu spun ca e imposibil - sa "se ajunga la mine". Providerul meu de internet ofera ip dinamic - ceea ce inseamna ca singurul mod prin care ar putea sa "ajunga la mine" ar fi sa primeasca de la hostul pe care am uploadat poza ora si data la care am facut asta, apoi hostul sa intoarca ip-ul de pe care s-a operat actiunea in sine - si abia apoi sa se duca la providerul de internet, care sa ii spuna ce abonat avea la ora si data in cauza adresa ip mentionata.

Cum toate astea mi se par mult prea trase de par insa .. :)

Multumirile mele pentru raspunsul dumneavoastra. Inca astept un raspuns mai competent la ultima mea intrebare.

Temei juridic: art 73 cod civil; art. 253, 255 cod civil - in functie de caz.
Cod civil art. 74 - Atingeri aduse vieţii private
[…]
h) utilizarea, cu rea-credinţă, a numelui, imaginii, vocii sau asemănării cu o altă persoană; […]

Cod civil art 1349 - Răspunderea delictuală
(1) Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.
(2) Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral. […]


Raspunderea apartine utilizatorului serviciului de gazduire (dv, in acest caz) - in cazul site-urilor care ofera servicii de gazduire de fotografii.

E destul de greu sa ajunga la dv dar daca isi pune mintea reuseste. Poate solicita operatorului de Internet sa contacteze administratorul site-ului respectiv si sa ceara stergerea fotografiei - daca nu o va sterge la solicitarea lui; operatorul va poate identifica. Bineinteles, are mai multe sanse dupa ce deschide procesul - pentru aceasta are nevoie de adresa unde sa fie trimisa citatia. Adresa poate fi a site-ului unde ati postat legatura catre foto sau a site-ului unde este postata foto.
Conteaza unde este localizat site-ul pe care ati incarcat foto (daca e in strainatate e mai greu spre improbabil) si/sau firma/persoana care il detine.

Faptul ca i-ati postat fotografia care il reprezinta nu este un gest legal - nu stiti daca il puneti sau ba in pericol postand fotografia; poate ii faceti necazuri la munca/la scoala etc - in functie de continutul site-ului unde ati postat foto…

In cazul in care ar putea dovedi ca l-ati pus in pericol postand fotografia se poate ajunge si la penal - dar, deja, "merg" prea departe.
Din oficiu nu se va sesiza niciun politist in astfel de cazuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retele sociale ca probe juridice CeckPointCharlie CeckPointCharlie Buna ziua. Pot fi considerate probe dpdv civil sau penal pozele postate pe Facebook sau alte retele sociale? (vezi toată discuția)
Legislatie internet radumir radumir Buna ziua, Situatia este in felul urmator : exista un blog functional. Posturile sunt compuse din informatii si poze preluate de pe site-uri de ... (vezi toată discuția)
Dreptul fotografului asupra pozelor ionicapacoste ionicapacoste Buna. Vreau sa fac o sedinta foto nud. Vreau sa am dreptul sa public acele poze pe site ul personal, pe alte site uri de fotografie si nu numai. Modelul va fi ... (vezi toată discuția)