am divortat , am un baietel de 4 ani si custodie comuna cu program de vizitare minor weekend ul 1-3 si in vacante
am discutat cu sotul si am stabilit ca ar fi ok sa ii facem pasaport celui mic si m-a asigurat ca va fi prezent doar sa il anunt din timp , lucru pe crea l-am si facut problema este ca acum refuza sa mai vina la pasapoarte sa semneze si nu stiu ce sa fac sa il pot face sa inteleaga ca si el va avea nevoie de acest pasaport si ca vreau sa ies cu cel mic in vacanta de vara o saptamana in vizita la o cunostinta .
fostul sot ma santajeaza sa ii semnez partajul daca vreau sa imi dea semnatura sa ies cu cel mic din tara sau sa ii fac pasaport.
intrebarile mele sunt:
1) daca nu vrea sa semneze si ii trimit notificare prin executor judecatoresc la serviciu , la ai lui si la noi acasa - ce rezolv? e bine sau mai rau fac ?
2) daca imi da semnatura pentru pasaport si mai apoi stau sa ma rog de el sa imi semneze pentru iesit din tara ce trebuie facut ?
stiu ca exista instanta si obligatia de a face sau de substituire a semnaturii dar cat ar dura acest proces?
3) cum pot rezolva cel mai corect, curat si rapid situatia fara tiganeala cu care m-am obisnuit deja de 2 ani ?
4) aveti idee care sunt taxele pe care trebuie sa le platesc unui executor si pentru procesul in instanta ?
5)ce fel de avocat imi trebuie ca sa rezolv problema ?
multumesc si astept cu infrigurare raspunsurile dvs..
Este exclus ceea ce au spus doamnele si domnii avocati, aici. Exista o hotarare judecatoreasca prin care, se da ... "custodie comuna cu program de vizitare minor weekend ul 1-3 si in vacante". E foarte dificil, daca nu imposibil de a modifica aceasta hotarare, pentru ca ea a fost data in interesul legii si al minorului, in primul rand. Hotararea data este in beneficiul minorului si nici o lege nu-l poate obliga pe unul dintre parinti, sa renunte la ce a dobandit prin instanta ... custodia copilului, sau cel putin, respectarea orelor de vizita. Parintele care incearca sa-si scoata copilul afara din tara, nu prezinta nici o garantie, macar morala, ca ar aduce copilul inapoi. Nu exista lege care sa oblige tatal, in speta, sa renunte la drepturile dobandite legal, in favoarea mamei copilului.
Ce anume e exclus ?
Tatal nu are de renuntat la ceva, i se respecta dreptul la vizita, iar cum are tatal drept in vacanta sa duca minorul in concediu sau copilul sa-si petreaca o parte din vacanta cu tata, , la fel si mama are dreptul sa isi petreaca concediul in afara tarii impreuna cu copilul ei.
Pentru ca e rea vointa sau pur si simplu nu exista intelegere intre parinti, instanta va hotari.
Este exclus sa i se ia dreptul la vizita si de a pleca afara din tara fara acordul celuilalt parinte. Care drept i se respecta tatalui, daca copilul iese din tara, iar mama, de rea-credinta, nu se mai intoarce cu copilul ? Sa nu confundam una cu alta. Una e sa faci concediul sau vacantele in tara, si alta este sa le faci in afara tarii ... unde destinatia poate fi necunoscuta. In tara, nu poti sta decat la prieteni, cunoscuti de familie, sau rude, iar statul la un hotel/motel costa bani si nu poti sta la nesfarsit, pe cand in afara tarii, poti sta la pesoane straine si poti schimba locatia dupa bunul plac, astfel incat urma copilului poate fi pierduta pentru mult timp. Exista si posibilitatea ca mama sa-si refaca viata in afara tarii, fara a-si anunta fostul sot, deci, implicit nu mai ofera copilului ceea ce a stabilit instanta, dreptul de a sta si cu tata, atat cat ii permite hotararea judecatoreasca. Legea nu interzice sau nu cere acordul unuia dintre parinti sa mearga la tara, de exemplu, cu copilul, dar, tot ea, legea, interzice scoaterea minorului afara din tara, fara acordul celuilalt parinte. Ce este asa greu de inteles ?
Nu spun din auzite ci dintr-o intamplare, personala. Eu am dat acordul fostei sotii sa scoata fetele noastre din tara, pe termen de un an ... an, care s-au facut mai multi, timp in care eu nu mi-am vazut fetele (aveau 10-11 ani pe-atunci). Acum, ele sunt majore, iar in tot acest timp nu le-am vazut decat de doua ori. Culmea este ca, la ora actuala, una dintre ele are doi copii, posibilitatea ei de a calatori in tara este cam redusa, iar a mea de a calatori sa-mi vad nepoteii, este nula. Despre ce vorbim aici ... nu cumva si despre reaua-credinta care este inmagazinata in mamele frustrate, egoiste si ipocrite ? Eu cred ca da, si de aceea am spus, ca legea nu poate obliga tatal ca sa renunte la drepturile sale. Iata ca drepturile unui tata, au fost incalcate si nimeni si nimic nu a schimbat acest lucru. Cel mai corect, este sa nu-si dea acordul de parasire a tarii, a minorului, pentru ca risca sa nu si-l mai vada, decat .. cand ii aduce si nepotei pe lume :D
Toate cele bune !
Faptul ca dv. nu ati facut plangeri sau solicitari de respectare a drepturilor dv. cand oricum legislatia era alta nu inseamna ca astazi, printr-o amarata de vacanta, trebuie sa presupunem ce-i mai rau pe planeta.
E absurd, nimeni nu a vb aici de luat drepturi tatalui.
Aici vorbim despre copil, atat si nimic mai mult.
Legea interzice iesirea din tara a copilului minor fara acordul parintelui care nu-l insoteste sau fara o hotarare judecatoresca care sa suplineasca acest acord.
In cazul dvs petrecut cu ani in urma, nici nu avea nevoie de acordul dava daca la momentul iesirii avea o hotarare de incredintare.
Daca tatalui nu i se respecta dreptul de vizita, poate depune plangere penala.
Temerile tatalui ca mama nu ar mai inapoia copilul daca sunt nesustinute de vreo proba, nu e un motiv suficient pt a i se refuza mamei o vizita la rude impreuna cu copilul.
Sentinta divort
adinu91
bun gasit, subiectul a mai fost pus in discutie dar raspunsurile sunt cotradictorii: imi este incredintat copilul in urma divortului, sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)