Buna ziua.As vrea sa supun atentiei dumneavoastra o mica problema care o framanta pe mama mea.Ea detine un apartament pe care doreste sa-l vanda,iar cu banii obtinuti sa-mi cumpere mie si surorii mele cate un alt apartament mai mic.Doreste in acelasi timp sa ramana proprietara apartamentelor pana la deces,urmand ca dupa moartea ei,noi,cei doi copii ai sai,sa stapanim fiecare apartamentul pe care ni l-a cumparat,fiecaruia,din viata.Mama mea ar dori sa stie care e procedura cea mai sigura sa faca acest lucru,astfel incat niciodata decizia eisa nu fie contestata de unul dintre noi,sau de catre nepotii ei,actuali sau viitori.Va multumesc anticipat.
Solutia este partajul de ascendent care poate fi facut si sub forma de testament, conform prevederilor art. 1160 si urm. din Noul Cod Civil
Singura idee este sa nu se incarca limitele cotitatii disponibile - tradus : sa nu se faca o diferentiere excesiva intre apartamentele copiilor (nu ar putea sa ii dea un apartament cu 5 camere in Primaverii unui copil si celuilalt o garsoniera in Barlad).
Poate face testament si de mana. Perfect ar fi sa redacteze un avocat testamentul, pe care sa il autentifice la consulatul din Italia de care tine.
Poate fi şi patagonez, ce importanţă are? Dacă mama cumpără două apartamente de valori sensibil egale şi le lasă copiilor printr-un testament (chiar şi sub semnătură privată), nu văd unde ar fi rolul avocatului cunoscător al legislaţiei române.
Normele de drept internaţional privat cuprinse în codul civil român prevăd:
Art. 2.635. - Întocmirea, modificarea sau revocarea testamentului sunt considerate valabile dacă actul respectă condițiile de formă aplicabile, fie la data când a fost întocmit, modificat sau revocat, fie la data decesului testatorului, conform oricăreia dintre legile următoare:
a) legea națională a testatorului;
b) legea reședinței obișnuite a acestuia;
c) legea locului unde actul a fost întocmit, modificat sau revocat;
d) legea situației imobilului ce formează obiectul testamentului;
e) legea instanței sau a organului care îndeplinește procedura de transmitere a bunurilor moștenite.
Prin urmare, din punct de vedere al formei contează prea puţin legea română, iar din punct de vedere al conţinutului, atîta vreme cît apartamentele sunt relativ egale valoric, nu se va putea pune problema încălcării rezervei succesorale.
Mai mult, mama va putea alege inclusiv legea aplicabilă moştenirii:
Alegerea legii aplicabile
Art. 2.634. -
(1) O persoană poate să aleagă, ca lege aplicabilă moștenirii în ansamblul ei, legea statului a cărui cetățenie o are
(2) Existența și validitatea consimțământului exprimat prin declarația de alegere a legii aplicabile sunt supuse legii alese pentru a cârmui moștenirea
(3) Declarația de alegere a legii aplicabile trebuie să îndeplinească, în ceea ce privește forma, condițiile unei dispoziții pentru cauză de moarte. Tot astfel, modificarea sau revocarea de către testator a unei asemenea desemnări a legii aplicabile trebuie să îndeplinească, în ceea ce privește forma, condițiile de modificare sau de revocare a unei dispoziții pentru cauză de moarte.
lege care ar putea fi alta decît legea română şi care ar guverna următoarele aspecte ale succesiunii:
Art. 2.636. -
(1) Legea aplicabilă moștenirii stabilește îndeosebi:
a) momentul și locul deschiderii moștenirii;
b) persoanele cu vocație de a moșteni;
c) calitățile cerute pentru a moșteni;
d) exercitarea posesiei asupra bunurilor rămase de la defunct;
e) condițiile și efectele opțiunii succesorale;
f) întinderea obligației moștenitorilor de a suporta pasivul;
g) condițiile de fond ale testamentului, modificarea și revocarea unei dispoziții testamentare, precum și incapacitățile speciale de a dispune sau de a primi prin testament;
h) partajul succesoral
Ceea ce atestă ce spuneam mai sus: nu e nevoie de un avocat român. Sau, e nevoie de unul care cunoaşte nu dreptul românesc, ci dreptul internaţional privat român.