Buna ziua.As vrea sa supun atentiei dumneavoastra o mica problema care o framanta pe mama mea.Ea detine un apartament pe care doreste sa-l vanda,iar cu banii obtinuti sa-mi cumpere mie si surorii mele cate un alt apartament mai mic.Doreste in acelasi timp sa ramana proprietara apartamentelor pana la deces,urmand ca dupa moartea ei,noi,cei doi copii ai sai,sa stapanim fiecare apartamentul pe care ni l-a cumparat,fiecaruia,din viata.Mama mea ar dori sa stie care e procedura cea mai sigura sa faca acest lucru,astfel incat niciodata decizia eisa nu fie contestata de unul dintre noi,sau de catre nepotii ei,actuali sau viitori.Va multumesc anticipat.
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!Se pare ca,cumpararea apartamentelor pe numele nostru cu clauza "nuda proprieta",e solutia cea mai putin "greoaie".Doar ca suma pe care mama mea o va incasa pe apartamentul pe care Il va vinde e destul de mica pentru a multumi pretentiile surorii mele care prefera sa puna banii deoparte pentru a mai adauga in timp la aceasta suma,pentru a-si putea achizitiona un apartament mai mare.Intrebarea e:daca mie imi cumpara din partea de bani care mi se cuvine,un apartament,si sora mea pune banii deoparte pentru o perioada de timp,si se intampla o nenorocire cu mama mea sau cu sora mea,care are copii,cum ramane cu apartamentul meu?Dupa presupusul deces al mamei,sora mea poate ridica pretentii asupra apartamentului meu,de la mama?Sau daca intre timp si mama si sora mea,ar deceda,nepotii mei dupa sora,ar putea avea pretentii aupra apartamentului meu?Stiu ca pare fabulatie,dar decizia surorii de a amana cumpararea apartamentului ei,si riscul ca banii sa ii cheltuie intre timp pe altceva,ma pune pe ganduri...
Situatie ipotetica: mama daruieste ambilor copii cate un imobil in valoare de 100.000 unitati monetare. (egalitate).
Fiul risipitor instraineaza imediat cu 100.000 u.m. si pleaca in lume.
Fiul doi instraineaza candva cu 360.000 u. m.
Presupunem ca:
valoarea bunurilor existente in patrimoniul mamei in clipa mortii ei = zero
valoarea pasivului succesoral = zero
valoarea activului net al mostenirii = zero
valoarea masei succesorale in raport de care sa va calcula rezerva (activ net + valoarea donatiilor) = 460.000 u.m. ("Daca bunurile au fost instrainate de donatar se tine seama de valoarea lor la data instrainarii"- 1091 alin 2 NCC).
Valoarea rezervei fiului risipitor 1/4 din 460.000 = 115.000 u.m.
Fiul doi are de dat fului risipitor 15.000 u.m. :O
regula e ca imparteala se face potrivit valorii de la data impartelii..
bag seama ca aici avem ori ba rezerva din ce zici..iar o eventuala cerere de dezbatere si in acelasi timp de reductiune ...vizeaza practic o imparteala de ascendent....
insa, avem o judecata tocmai pentru ca urmarim judecata in echitatea..vb lu' grigoriu si, deci tezele lui marx:D
Sa inteleg ca nici acel contract de vanzare-cumparare pe care mama mea mi l-ar face,nu ma protejeaza pe deplin?Asta desigur,in situatia in care,ipotetic,partea de bani care ar reveni surorii,ar fi risipita de catre ea chiar inaintea decesului mamei.