avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza de neconcurenta

Buna ziua,

As dori sa imi spuneti daca o clauza de neconcurenta inclusa in contractul individual de munca poate fi modificata ulterior perioadei contractuale, printr-o instiintrare scrisa primita de la fostul angajator, potrivit careia fostul angajat este eliberat de clauza respectiva.
Clauza de neconcurenta mentionata are urmatorul continut:
" (1) salariatul se obliga sa se abtina de la participarea in orice forma, direct sau indirect, in nume propriu sau in numele tertilor, inclusiv afiliatii acestora, intr-un domeniu de afaceri similar sau concurent cu cel in care activeaza angajatorul, singur sau impreuna cu alta persoana sau entitate, individual sau in calitate de salariat, director, agent, partener, actionar, membru, proprietar, beneficiar, asociat in participatiune, distribuitor, consultant, reprezentant sau in orice alta calitate, in orice activitati desfasurate in Europa pe piata valorilor mobiliare.
(2) Partile convin ca angajatorul va plati salariatului, pe durata clauzei de neconcurenta, o indemnizatie lunara de 50% din media salariilor de baza brute ale salariatului pe ultimele 6 luni anterioare incetarii Contractului individual de munca.
(3) In cazul nerespectarii prevederilor de mai sus, salariatul va avea obligatia de a returna intreaga indemnizatie platita de angajator precum si de a plati daune-interese pentru prejudiciile cauzate astfel angajatorului. "

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: nonearfear , utilizator 23:23, 23 Aprilie 2013
Partile, de comun acord, pot incheia un act prin care sa-si dea acordul la faptul ca , clauza de neconcurenta isi inceteaza a-si produce efectele incepand cu o anumita data...
In contextul actual, fostul angajator mi-a transmis prin posta, dupa doua zile de la terminarea contractului, o instiintare potrivit careia angajatorul renunta si ma elibereaza de clauza post-contractuala referitoare la clauza de neconcurenta si de faptul ca in aceste conditii, compania nu are obligatia de a acorda indemnizatia aferenta acestei clauze.

Tinand cont de faptul ca nu a existat un acord al ambelor parti pentru incetarea clauzei de neconcurenta si fiindca angajatorul refuza sa respecte obligatiile referitoare la plata indemnizatiei aferente clauzei de neconcurenta doresc sa inaintez o actiune in instanta astfel, intrebarea mea este daca o astfel de actiune este fondata.

Multumesc!
Este fondata o astfel de actiune, intrucat modificarea clauzei nu se poate face decat prin acordul partilor , potrivit principiului simetriei actelor juridice.
Multumesc pentru informatie si va doresc o zi placuta!
Pentru perioada in care se achita indemnizatia aferenta clauzei de neconcurenta pot beneficia si de indemnizatia de somaj?

Va intreb acest lucru deoarece,dat fiindca fostul angajator refuza sa achite indemnizatia aferenta clauzei de neconcurenta, doresc sa inaintez actiune in instanta pentru a solicita acordarea drepturilor ce imi revin conform CIM. Totodata, pana la o hotarare judecatoreasca definitiva, doresc sa depun dosarul pentru indemnizatia de somaj, si doar daca acest aspect nu este in conflict cu acordarea indemnizatiei aferente clauzei de neconcurenta ( in situatia in care instanta imi va acorda castig de cauza).

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptia de neexecutare adela1978 adela1978 Am un act aditional cu clauza de neconcurenta; dupa incetarea CIM nu am lucrat in domenii concurente, le-am cerut executarea actului aditional, nu au executat ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta - impozitare nonearfear nonearfear Buna ziua, Contractul meu de munca incetat cuprindea o clauza de neconcurenta potrivit careia angajatorul se obliga la plata lunara a 50% din salariul ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta anca_popescu anca_popescu Buna! Va rog frumos sa ma ajutati.Cand m-am angajat in contractul de munca era si o clauza de neconcurenta care arata asa L. Clauza de neconcurenta ... (vezi toată discuția)