avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Licitatie sau negociere?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Licitatie sau negociere?

Buna ziua , am urmatoarea situatie :
- in cadrul asociatiei noastre s-a facut o reparatie cu inlocuire la conductele de agent termic . Au fost primite trei oferte din care una fara data si numar de inregistrare dar presedintele si comitetul a ales o firma spun ei cu un pret mai bun din cele trei . Doresc sa stiu daca era legal sa mearga la ceilalti doi ofertanti sa incerce sa negocieze oferta fara sa spuna care sunt valorile celorlalti ofertanti ci pur si simplu sa incerce o negociere a ofertei pentru a obtine cel mai bun pret . Eu am gandit ca pentru binele locatarilor putea sa incerce o negociere dar presedintele spune ca nu este legal , deci este legal sau nu sa incerce o negociere ? Duminica avem sedinta si doresc sa-l combat sau daca nu sa fiu de acord cu el , ce spuneti ? Multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 19:03, 25 Noiembrie 2013
A procedat corect.
De ce sa mai negocieze cu alta firma un pret mai mic, daca deja avea acest pret la una din firme?
Ii oferea acea alta firma cu un pret mai mare niste facilitati in plus...sau de ce credeti ca trebuia sa negocieze cu ei?
Se poate face asta, negocierea adica, daca constati ca din ofertele prezentate unul, doi, sunt mai cu motz, parca ti-ar placea sa lucrezi cu unul din ei, ca se prezinta mai frumos, mai promt....in fine, dichisuri d-astea, dar ca ar fi o obligatie, nu, in niciun caz...
Comitetul poate alege din oferte fara sa negocieze nimic, in fond si firmele au interesul sa-si capteze atentia clientilor, pot oferi din start o optiune de negociere, dar asta, repet, daca tie, ca asociatie, ti se pare ca ala e mai "motzat"
Buna dimineata . Sa concretizez : firma care a obtinut lucrarea este a unui vecin din asociatie dar nu asta m-a facut sa pun intrebarea ci anumite probleme care mi-au parut anormale si nici de la d-tra nu am inteles daca ESTE LEGAL SAU NU SA INCERCI O NEGOCIERE CU ALTA FIRMA OFERTANTA . Spuneti ca a procedat corect si de ce sa mai incerce , adica din punct de vedere al locatarului nu ati dori sa platiti mai putin . Acum referitor la oferte , le-am vazut ieri , era vorba de o diferenta de 3 lei intre oferte deci nu foarte mare ca sa nu ai loc de negociere , in plus comitetul intr-o sedinta a avut ca dezbatere alocarea lucrarii unei firme , au cerut ca firma castigatoare sa aprobe un discount de 15% dar culmea este ca tot in acea sedinta fara sa aiba cunostinta daca firma este sau nu de acord cu cererea asociatiei , comitetul aproba ca firma sa ia lucrarea , nu este un pic dubios ? Si revin cu intrebarea de esetnta , ESTE SAU NU LEGAL SA INCERCI O NEGOCIERE , de fapt aceasta este intrebarea mea , nu ca a procedat corect sau nu , ci LEGAL ,multumesc.
Ca sa va raspund ar trebui sa va intreb daca dv. procedati legal atunci cand cumparati paine dintr-un magazin in care painea are pretul de 1 leu, fara sa negociati, cand alaturi mai este un magazin cu painea la 0.90 lei.
Nu se pune problema de legalitate, ci de corectitudine fata de proprietari ai caror reprezentanti sunt deoarece in legea 230/2007 se spune ca:
Art. 37. - Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele, in vederea executarii lucrarilor, conform legislatiei in vigoare.

Alegerea este o cerinta legala, dar modul cum se face ea tine de un modus operandi, nu de legal sau nelegal.
Dupa cum vedeti, negocierea nu este obligatorie si nici macar pomenita.
D-tra spuneti :
Ca sa va raspund ar trebui sa va intreb daca dv. procedati legal atunci cand cumparati paine dintr-un magazin in care painea are pretul de 1 leu, fara sa negociati, cand alaturi mai este un magazin cu painea la 0.90 lei
Pei in ce magazin se negociaza pretul ? Vorbim de magazin nu de talcioc sau piata , nu ? Vad ca evitati un raspuns cerut , presedintele mi-a spus ca LEGEA NU-I PERMITE SA FACA NEGOCIERE d-tra imi spuneti ca a procedat corect , eu doresc un temei legal , atat , in art 37 se spune ca au dreptul sa aleaga dar nimeni nu-i obliga sa nu incerce negocierea cu alta firma . La noi , pentru inlocuirea a 67 ml de tubulatura pentru care s-a spart pardoseala pe o suprafata de 5mp si s-au inlocuit acele tevi , s-a platit 3900 lei manopera , in conditiile in care in contract erau stipulate 10 zile de executie si s-a terminat lucrarea dupa 30 zile din diferite motive neimputabile proprietarilor . Nu e cam mult 3900 lei pentru 5mp de pardoseala , cateva coturi si lipiri ? Este vorba cam de 4 salarii . Eu stau deasupra apartamentului la care s-a facut lucrarea si am vazut ritmul in care s-a lucrat . Daca sunteti un proprietar de apartament nu va inteleg opozitia de a-mi raspunde si banuiesc ca sunteti parte intr-o administratie .
Dv. nu intelegeti ce scriu eu in limba romana?
Ati vrea sa vedeti undeva scris in lege ca nu este negocierea obligatorie...sau ca este?
Nu exista asemenea prevedere legala.
Ce scrie in lege este alegerea si atat. Nu e obligat nimeni sa negocieze. Daca are cu cine s-o faca, o face, daca nu are, alege din ce are, daca n-are nici de ales face lucrarea cu o singura firma daca numai aia a venit cu oferta....
Ce tot insistati cu negocierea asta? Nu va convine ca a ales o firma, nu stiu din ce pricina, ca era prieten, ca era ruda.... A ales-o pentru ca, am inteles de la dv. avea pretul cel mai mic.
Este in regula. Este corect.

Daca se considera necesar, poate se si negocia, dar, inca o data va spun, nu era obligatoriu.
Iar manopera de 3900 lei pentru inlocuirea unei lungimi de 67 m de conducta, plus sparturi si sapari....nu e mult. Sunt firme care cer 100 lei manopera / ml, fara sa sape, numai ce taie si inlocuieste...

Alte discuții în legătură

Ce putem face in aceasta speta Karapok Karapok Buna ziua, postez aceasta speta pentru o doamna, este in varsta si nu se descurca cu internetul, pe scurt despre ce este vorba, doamna respectiva este ... (vezi toată discuția)
Reparatie fatada odishor odishor Buna ziua revin cu un subiect in speranta ca voi gasi cu ajutorul dvs rezolvare: apartament etajul 4 cu tencuiala cazuta pe suprafata destul mare.Am dorit ... (vezi toată discuția)
Firma de administrare imobile kmlia kmlia Buna ziua, Doresc sa aflu daca s-a procedat corect la alegerea unei firme care sa ne administreze blocul, si anume: S-a propus in Adunarea Generala ... (vezi toată discuția)