avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inselaciune la cumpararea unui teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inselaciune la cumpararea unui teren

buna ziua ! Am o nelamurire...am cumparat un teren de 14 ari,cu o suma enorm de mare 5000 euro si am semnat contract de comun acord,fara sa ne anunte vanzatorul ca acolo nu este apa ,si nici la curent nu ne putem lega ,care acum am aflat ca acel teren valoreaza de fapt doar 2000 roni ,si vanzatorul stia asta .Plus de asta acolo sunt multe parcele a cate 14 ari si fiecare in parte se vinde la 2000 roni.Ne-a tras pe sfoara cu buna stiinta ,iar noi nu eram informati.Acum ce ar fi de facut?Sunt sanse de recuperarea banilor?De anularea contractului?Care ar fi demersul daca sunt sanse?Multumesc enorm !Si va rog daca se poate cat mai urgent...

Cel mai recent răspuns: Gaby811 , utilizator 07:51, 27 Iunie 2013
Nu ati mentionat daca actul de vanzare-cumparare este autentic (s-a incheiat la notarul public) sau nu.
Daca este vorba despre un act autentic, poate fi introdusa actiune in anulare, insa nu sunt 100% sigure sansele de reusita. Pentru anularea actului, instanta ar trebui sa constate existenta unui motiv de nulitate relativa. In cazul dumneavoastra aceste motive ar putea fi eroarea grava sau dolul (daca vanzatorul v-a determinat prin viclenie sa incheiati actul) - vicii de consimtamant care pot duce la anularea contractului.
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
mediator_comeaga, utilizator
era facut contractul la notar,totul legal,doar ca noi am mai aflat ca terenul nu se poate intabula si multe alte inconveniente ,plus ca nici nu valoreaza atat.
Buna ziua,

Eu va sugerez sa deschideti o actiune in resciziune (adica sa cereti anularea contractului invocand leziunea ca viciu de consimtamant). Fata de dol si eroare aceasta actiune prezinta avantajul ca este mult mai usor de probat.

Mai jos va anexez textele de lege aplicabile si conditiile/termenul in care puteti introduce actiunea.


"Leziunea Art. 1.221
(1) Exista leziune atunci cand una dintre parti, profitand de starea de nevoie, de lipsa de experienta ori de lipsa de cunostinte a celeilalte parti, stipuleaza in favoarea sa ori a unei alte persoane o prestatie de o valoare considerabil mai mare, la data incheierii contractului, decat valoarea propriei prestatii.
(2) Existenta leziunii se apreciaza si in functie de natura si scopul contractului.
(3) Leziunea poate exista si atunci cand minorul isi asuma o obligatie excesiva prin raportare la starea sa patrimoniala, la avantajele pe care le obtine din contract ori la ansamblul circumstantelor.

Sanctiune Art. 1.222
(1) Partea al carei consimtamant a fost viciat prin leziune poate cere, la alegerea sa, anularea contractului sau reducerea obligatiilor sale cu valoarea daunelor-interese la care ar fi indreptatita.
(2) Cu exceptia cazului prevazut de art. 1.221 alin. (3), actiunea in anulare este admisibila numai daca leziunea depaseste jumatate din valoarea pe care o avea, la momentul incheierii contractului, prestatia promisa sau executata de partea lezata. Disproportia trebuie sa subziste pana la data cererii de anulare.
(3) In toate cazurile, instanta poate sa mentina contractul daca cealalta parte ofera, in mod echitabil, o reducere a propriei creante sau, dupa caz, o majorare a propriei obligatii. Dispozitiile art. 1.213 privitoare la adaptarea contractului se aplica in mod corespunzator.

Termenul de prescriptie Art. 1.223
(1) Dreptul la actiunea in anulare sau in reducerea obligatiilor pentru leziune se prescrie in termen de un an de la data incheierii contractului.
(2) Anulabilitatea contractului nu poate sa fie opusa pe cale de exceptie cand dreptul la actiune este prescris.

Inadmisibilitatea leziunii Art. 1.224
Nu pot fi atacate pentru leziune contractele aleatorii, tranzactia, precum si alte contracte anume prevazute de lege."

Mult succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in alb kamytza01 kamytza01 buna seara, va rog sa imi spuneti si mie ce as avea de facut in urmatoarea situatie in care ma aflu si daca este legal ceea ce se intampla. de un an eu si ... (vezi toată discuția)
Demisie robinzz2 robinzz2 Ce motiv as putea invoca atunci cand urmaresc anularea unui act redactat de mine in ceea ce priveste demisia? Mentionez ca la momentul redactarii eram in ... (vezi toată discuția)
Viciile de consimtamant: leziunea margareta_71 margareta_71 Este vorba de contract de vanzare-cumparare. Ce inseamna leziunea\"viciu de consimtamant\"? (vezi toată discuția)