avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Alegerea facuta de copil conteaza in cazul unui ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Alegerea facuta de copil conteaza in cazul unui divort?

Buna ziua! Ma aflu in situatia unui viitor divort! Sotia este plecata in Germania la munca , traieste cu cineva.iar eu sunt acasa cu fetita de 13 ani.Locuim in apartamentul mamei mele.Eu nu am de gand sa divortez pt. ca nu ma simt vinovat cu nimic, o voi lasa pe ea sa faca acest demers cand v-a crede ea de cuviinta! Tin sa precizez ca eu nu muncesc in acest moment ..singurii bani care intra in casa sunt cei trimisi de sotie ( cate 50 euro pe saptamana). Saptamana viitoare insa v-a trebui sa plec si eu in Germania la munca iar fetita v-a ramane cu una din bunici.Sotia din cate m-a informat are de gand sa ia fetita de tot in Germania daca in urma divortului v-a obtine custodia. Fetita ar merge acolo doar 1-2 luni in vacanta...dar nu definitiv! Intrebarea mea este: cand copilul v-a fi intrebat de judecator cu cine vrea sa ramana iar raspunsul ei v-a fi ca vrea cu mine ...are vreo importanta?? dorinta ei v-a conta sau vor conta alte chestii?? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Dragos_75 , utilizator 09:54, 21 Aprilie 2013
buna ziua....eu incerc pana in ultima clipa ca acest divort sa nu aiba loc!
eclair a scris:

Cf art 264 minorul care a depasit varsta de 10ani va fi ascultat de instanta. Important este ca minorul sa stea macar cu unul din parinti. Este inutil ca ea sa declare ca vrea sa stea cu dv atata timp cat si dv o veti lasa in grija altei persoane fie ea si bunica, dar in acelasi timp o veti influenta sa nu aleaga sa stea cu mama ei. Autoritatea parinteasca va fi comuna, iar stabiirea domiciliului la mama ar fi o solutie viabila chiar si pentru dv avand in vedere ca intentionati sa plecati si dv in Germania, deci o veti putea vizita mult mai des decat 1-2 luni in vacanta, deci legatura ambilor parinti cu copilul va exista .In aceste situatii ambitiile personale nu-si au rostul, important este binele copilului, iar instanta va trebui sa tina seama de mult numitul "interes superior al minorului" care in aceasta situatie nu pare a fi cel dorit de v.

am incercat sa o fac pe sotie sa vina si sa stea cu fetita...nu vrea! important pt. ea acum sunt munca si noul prieten! am incercat si varianta d-voastra...ca fetita sa stea cu ea acolo...iar eu sa fiu la o distanta de 4-5 h de ea ...nici acest lucru nu l-a dorit! credeti-ma ca i-am pus pe masa toate variantele posibile....nu doreste nimic care sa ne faca sa ne fie mai usor la toti 3!

acum sotia doreste sa fac procura pt. a putea scoate fetita din tara pe timpul vacantei! traiesc cu frica ca poate intr-o zi o sa ajung sa-mi caut fetita prin Italia...locul amicului sotiei! Stiu ca au planuri de a se intoarce acolo! Stiu ca le-a trecut prin cap chiar faptul de a lua fetita in caz ca eu as fi plecat si sa nu fie nimeni care sa aiba grija de fetita ( bunicii materni si paterni traiesc iar eu nu as fi lasat fetita singura niciodata)...sa o i-a in Germania dupa care sa o trimita in Italia pt. a avea grija de ea mama italianului! Pt. mine faptul k doar s-au gandit m-i se pare deja o nebunie totala din partea lor! De aici si frica mea ca voi face procura si dupa aia imi v-a parea rau ca am facut-o!
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
Dragos_75, utilizator
in prima postare ati scris ca sotia intentioneaza sa ia fetita cu ea in Germania...deci..repet nu incercati sa tratati problema din puntul dv de vedere, copiii sunt sensibili la suferintele parintelui, prezent, sau se simt obligati sa trateze ostil parintele absent desi nu e chiar ce-si doresc...uneori dintr-o solidaritate indusa de comentariile celor cu care traieste zi de zi. Nu se pot da sfaturi unor adulti cum sa-si gestioneze viata proprie, dar in privinta copilului alegerea ei nu trebuie sa fie conditionata sau influentata, dv sunteti tatal, mama este mama ei, si abia dupa aceea sunteti actuali (fosti) sot si sotie. Vorbiti cu mama strict despre interesul copilului. Stabiliti programul de vizitare strict si mai ales respectati-l.
eclair a scris:

in prima postare ati scris ca sotia intentioneaza sa ia fetita cu ea in Germania...deci..repet nu incercati sa tratati problema din puntul dv de vedere, copiii sunt sensibili la suferintele parintelui, prezent, sau se simt obligati sa trateze ostil parintele absent desi nu e chiar ce-si doresc...uneori dintr-o solidaritate indusa de comentariile celor cu care traieste zi de zi. Nu se pot da sfaturi unor adulti cum sa-si gestioneze viata proprie, dar in privinta copilului alegerea ei nu trebuie sa fie conditionata sau influentata, dv sunteti tatal, mama este mama ei, si abia dupa aceea sunteti actuali (fosti) sot si sotie. Vorbiti cu mama strict despre interesul copilului. Stabiliti programul de vizitare strict si mai ales respectati-l.

da..asa am scris...dar intre timp a aparut chestia cu teleportarea in Italia! fetita a stat cu mine mai mult decat cu mama...nu vad rostul sa o influentez! chiar eu i-am zis ca daca vrea sa mearga la mama ei sa imi zica si nu am nimic de obiectat!
fetita nu poate fi influentata...vede cu ochii ei tot ce se intampla! v-am zis...eu am incercat toate chestiile posibile si imposibile ca singura pers. care sa treaca cat de cat bine peste aceasta situatie sa fie fetita!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa parasesc tara dupa divort fara copil? ContSters222304 ContSters222304 buna tuturor.de curand m-am despartit de sotul meu si urmeaza un divort.fetita noastra o sa ramana la mine asa ne-am inteles amandoi.eu primavara am contract ... (vezi toată discuția)
Divort-ancheta sociala !! Dragos_75 Dragos_75 Buna ziua. Sunt la inceputul unui divort...inca nu am primit primul termen si as dori cateva informatii daca se poate! Momentan atat eu cat si sotia suntem in ... (vezi toată discuția)
Procura încredințare minor la distanta Ac2000 Ac2000 Buna ziua. Situația mea sta altfel. Am divorțat, am o fetiță de 5 ani. După divorț custodia este comuna însă domiciliul copilul se afla la mine. Eu ... (vezi toată discuția)