avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Evidenta deseurilor - urgent
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Evidenta deseurilor - urgent

Am urmatoarea problema legata de evidenta gestiunii deseurilor: o societate a obtinut un acord de mediu in vederea demolarii unor mijloace fixe (poduri rulante). Conform HG 856/2002, deseurile din fier obtinute au primit codul 17.04.05.
Societatea a incheiat un contract cu un colector de deseuri despre care, ulterior, a aflat ca are autorizata doar colectarea de deseuri metalice cod 16 01 17. Precizez ca aceasta societate doar colecteaza si stocheaza temporar deseurile, urmand ca ulterior sa le predea mai departe unei societati autorizate sa valorifice deseurile din fier.
Intrebarile mele sunt:
1. societatea care a efectuat demolarile (in calitate de generator) a comis o ilegalitate predand deseurile unui colector neautorizat?
2. colectorul de deseuri are posibilitatea modificarii codului deseurilor in raportarile ulterioare facute catre Agentia de Protectia Mediului (adica generatorul sa treaca codul 17 04 05 in documentele de transport (pentru a evidentia provenienta deseurilor), iar colectorul sa treaca in documentele pe care le va intocmi ulterior codul pentru care este autorizat (16 01 17)?
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 11:30, 23 Aprilie 2013
Buna ziua!
Conform legislatiei de mediu (L 211/2011), responsabilitatea pentru eliminarea/ valorificarea deseurilor apartine producatorului (generatorului) de deseuri; in cazul prezentat de d-voastra, responsabilitatea apartine societatii care a obtinut acordul de mediu pt demolare.
Generatorul este obligat sa verifice faptul ca persoana careia ii preda deseurile este autorizata pentru colectarea/ valorificarea/ eliminarea acestora.
Incadrarea deseurilor cf. HG 856/ 2002 se face, in primul rand, dupa provenienta deseurilor; in cazul d-voastra, deseul este incadrat corect pe codul 17 04 05, deoarece provine din demolari, si nu poate fi schimbat codul; 16 01 07 se refera la deseuri metalice care nu se regasesc in activitatile prezentate in legislatie, ceea ce nu este cazul d-voastra. Totodata, codul unui deseu nu poate fi schimbat pe traseu....
Acum, ca sa incercam totusi sa gasim o solutie pt problema d-voastra.....ati predat deja deseurile catre aceasta persoana?
Daca in autorizatia de mediu a colectorului, la activitatea desfasurata, apare colectarea deseurilor metalice feroase, poate fi trecut cu vederea faptul ca nu are inscrise toate codurile aferente acestui tip de deseu. Repet, poate fi trecut cu vederea, nu neaparat ca asa e si corect. Asa se intampla cand lasi elaborarea documentatiei de autorizare pe mana unor persoane neavizate. Practic acel colector nu poate colecta mai nimic (doar componente de la autovehicule dezmembrate). Codul unui deseu poate fi schimbat pe traseu daca asupra acestuia s-a intervenit prin operatiuni de sortare, taiere, etc. De exemplu fierul de la 17.04.05 il poti transfera la codul 19.12.02.
O alta solutie, cei drept cam fortata, este sa considerati podurile rulante ca fiind mijloace de transport in afara drumurilor, In acest caz, componente rezultate din dezmembrare ar putea fi incadrate la codul 16.01.17.



...s-ar putea ca deseul sa fie deja incadrat pe codul 17 04 05, nu cred ca il mai pot incadra, nici macar fortat, pe 16 01 07.... Daca au obtinut in prealabil acord de mediu pt demolare cred ca au fost deja mentionate deseurile ce vor rezulta, cu codurile aferente...:(
In ceea ce priveste documentatia de autorizare.....dl. komkao are dreptate.....dupa cum se spune "Lucrul ieftin costa scump"
Ar mai fi o solutie, daca aveti timp la dispozitie, sa il puneti pe colector sa isi revizuiasca autorizatia de mediu (oricum, cea pe care o are momentan bag seama ca nu ii foloseste mai pt nimic) si sa includa mai multe coduri (o sa il coste 500 taxa la APM si o sa dureze cam o luna-doua)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare fier vechi adinaelena adinaelena Buna ziua O firma de constructii care din demolarea unei cladiri rezulta fier vechi pe care vrea sa-l vanda ce cod caen trebuie sa aiba in actul ... (vezi toată discuția)
Valorificare deseuri jacquelline jacquelline Societatea A, generator de deseuri, vinde deseuri metalice catre o societate B, care are autorizatie de mediu pentru activitatea de comert cu ridicata al ... (vezi toată discuția)
Poate fi fierul vechi considerat subprodus si nu deseu?deseuri fier vechi jacquelline jacquelline Conform definitiilor din legea 211/2011 privind regimul deseurilor, fierul vechi poate fi scos din categoria deseurilor si poate intra in categoria ... (vezi toată discuția)