avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Valorificare deseuri
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Valorificare deseuri

Societatea A, generator de deseuri, vinde deseuri metalice catre o societate B, care are autorizatie de mediu pentru activitatea de comert cu ridicata al deseurilor si resturilor (cod CAEN 4677) si recuperarea materialelor reciclabile sortate (cod CAEN 3832). In autorizatie nu se specifica faptul ca poate desfasura activitatea de colectare a deseurilor nepericuloase. Mai departe, societatea B valorifica deseurile metalice la un agent economic care are autorizatie de colectare si valorificare.
Intrebarile mele sunt:
1. din punctul de vedere al Legii 211/2011, societatea A poate vinde societatii B deseurile metalice (reamintesc ca societatea B nu este autorizat sa colecteze deseuri nepericuloase)?
2. Cine plateste cei 3% la Fondul pentru mediu (societatea A, societatea B sau firma care valorifica deseurile in final)?
Cel mai recent răspuns: jacquelline , utilizator 08:36, 25 Iulie 2013
In momentul cand au fost revizuite codurile caen, au existat numeroase polemici si opinii diferite intre interpretarile activitatilor ce se incadreaza la codurile respective. Intre timp cei de la mediu au primit un ghid cu explicarea activitatilor ce le cuprinde fiecare cod caen. Si astfel, acum 3811, 3832 si 4677 se autorizeaza la pachet. Daca nu ai centru de colectare unii sustin ca poti desfasura activitate de colectare-reciclare doar cu 3832 si 4677. Problema este ca legea nu specifica in mod clar aceste aspecte iar interpretarile depind de cei ce le interpreteaza. Mai nou dupa ce in legea 211 a fost definita categoria de broker, acesta se poate autoriza doar cu 4677. Am avut un caz la o societate care colecteaza VSU (deseu periculos) iar cei de la mediu nu mi-au cuprins in autorizatie 3812 - Colectarea deseurilor periculoase, cu toate ca solicitasem acest lucru prin fisa de prezentare si declaratie, interpretand ca aceasta activitate se realizeaza doar cu cosurile 3831 si 4677. Deci e un caz asemanator. In autorizatia de mediu a societatii B, la rubrica activitatea autorizata sunt descrise procesele pe care le poate desfasura, deseurile colectate, etc. iar acest lucru poate edifica.
Tinand cont de cele enuntate mai sus, eu personal sustin ca societatea B poate prelua deseurile de la societatea A retinand si platind contributia la fondul de mediu de 3%. Daca imi trimiteti autorizatia societatii b va pot da un raspuns mai sigur.



Fac niste completari: deseurile metalice provin de la dezmembrarea unor utilaje. Activitatea de dezmembrare este efectuata de firma B, iar ca modalitate de plata se face compensarea cu fier vechi. Societatea B are autorizatie de mediu pentru demontarea echipamentelor scoase din uz, cod CAEN 3831.
Autorizatia de mediu a societatii B, la rubrica "Modul de gospodarire a deseurilor si ambalajelor" se refera la urmatoarele categorii de deseuri:
1. deseuri produse - sunt enumerate tipurile, categoria si compozitia
2. deseurile colectate - se precizeaza ca nu este cazul
3. deseuri stocate temporar (deseuri metalice) - se spune ca "pentru deseurile rezultate din activitatea prestata la beneficiar, sunt livrate catre firma autorizata cu colectarea lor".

Nu mai inteleg nimic: pentru a stoca temporar deseurile aduse de la beneficiar cred (dupa logica mea) mai intai sa le colectezi. E gresita autorizatia societatii B?
Si revin cu intrebarea: societatea A poate sa-i vanda societatii B deseu de fier vechi (cu plata celor 3% la Fondul pentru Mediu)?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul pentru mediu jacquelline jacquelline In cazul vanzarii de fier vechi, cine plateste cei 3% la Fondul pentru Mediu? Daca vand fierul unei societati care are autorizatie de mediu doar pentru comert ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de mediu pentru dezmembrarea unor instalatii jacquelline jacquelline Am nevoie de autorizatie / acord de mediu pentru dezmembrarea unor instalatii din care rezulta deseuri metalice? Am autorizat la Registrul Comertului codul ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv mmarcelcozma mmarcelcozma Domeniul principal de activitate al firmei este obligatoriu unul singur sau pot fi mai multe ? spre exemplu pentru o firma de colectare deseuri 381 ... (vezi toată discuția)