avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Preschimbarea actului de identitate fara originalul ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Preschimbarea actului de identitate fara originalul certificatului de nastere. Sfat.

Bună seara.
Aş vrea să ştiu dacă pot schimba actul de identitate, având copie după certificatul de naştere legalizată şi celelalte documente. Problema mea este următoarea: am certificatul de naştere în original în dosarul personal, ca doctorand, la secretariatul unei facultăţi din Bucureşti, iar eu locuiesc în provincie, la aproximativ 300 de km de capitală. De obicei actele se pot elibera din dosar pentru 24 de ore, cu declaraţie. Există vreo posibilate, să îmi pot schimba actul de identitate fără certificatul de naştere în original, folosind în schimb o copie legalizată a acestuia şi o declaraţie pe proprie răspundere că datele din copia legalizată sunt reale şi conforme cu actul original? Există vreo lege pentru cazuri speciale? Sau există posibilitatea să solicit documentul la secretariatul facultăţii telefonic şi să îmi fie trimis în regim de urgenţă, prin poştă? Ce pot face? Mulţumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 21:23, 21 Aprilie 2013
Daca nu reusiti sa va intelegeti nicicum cu cei de la facultate ar fi o varianta aplicabila daca domiciliul dvs. este in localitatea in care v-ati nascut: puteti solicita atat un nou certificat de nastere spunand ca ati pierdut originalul cat si carte de identitate in acelasi moment, cand depuneti actele pentru reinnoirea CI.

HG 64/2011, Art. 156

(2) In situatia in care S.P.C.L.E.P. care are in pastrare actul de stare civila este acelasi cu cel pe raza caruia persoana isi are domiciliul, aceasta va depune cererea atat pentru obtinerea certificatului de stare civila, cat si pentru eliberarea actului de identitate la structura de evidenta a persoanelor din cadrul S.P.C.L.E.P.
Cererea privind eliberarea certificatului de stare civila va fi transmisa structurii de stare civila, spre competenta solutionare.
Certificatul de stare civila, transmis in termen de 3 zile structurii de evidenta a persoanelor din cadrul S.P.C.L.E.P., va fi inmanat solicitantului odata cu cartea de identitate.

Dupa ce il obtineti duceti-l la facultate ca sa fie inlocuit in dosar iar originalul il puteti depune la Starea Civila pentru ca eliberarea unui nou certificat il anuleaza pe precedentul.
Ares_3 a scris:

puteti solicita atat un nou certificat de nastere spunand ca ati pierdut originalul cat si carte de identitate in acelasi moment, cand depuneti actele pentru reinnoirea CI.

varianta era valabila daca nu ar fi fost la servicul respectiv sa incerce eliberarea CI cu copia legalizata si unde a relatat situatia.
Corect, e posibil sa dea peste acelasi functionar iar acela sa tina minte ca a mai fost si a povestit ce a povestit, insa nu ii poate refuza cererea daca spune ca nu i se mai gaseste certificatul la secretariat.

Nu inteleg de ce nu i-l dau, ceea ce spune Justitiarul711 e corect: nu au voie sa retina actele de stare civila in original.
Legea 119/1996 cu privire la actele de stare civila, republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 339 din 18 mai 2012

Art. 11
(1) Este interzisa retinerea certificatelor de stare civila de catre orice persoana, cu exceptia cazurilor prevazute de lege.
(2)In cazul in care autoritatile investite cu atributii de stare civila constata ca unele date din cuprinsul unui certificat de stare civila nu corespund cu cele din actul pe baza caruia a fost eliberat, certificatul se retine si se sesizeaza serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor sau, dupa caz, ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale competente, in vederea anularii si eliberarii unui nou certificat.

Art. 63
(1) Constituie contraventii la regimul actelor de stare civila urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sunt considerate infractiuni:
a) detinerea fara drept a certificatului de stare civila apartinand altei persoane;
Ultima modificare: Duminică, 21 Aprilie 2013
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transcriere certificat de nastere sonia.maria sonia.maria Ce demersuri trebuie facute de ofiterul de stare civila in cazul transcrierii unui certificat de nastere privind un copil care provine dintr-un parinte roman ... (vezi toată discuția)
Eliberare duplicat certificat de nastere Elenacristina Elenacristina care sunt pasii de urmat pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de nastere si a unui pasaport (care au fost furate) in conditiile in care persoana ... (vezi toată discuția)
Certificat nastere copil simonalady simonalady buna ziua! Am o fetita pe care am nascut-o in Romania,tatal nu a recunoscut-o legal din motive de sanatate nu sa putu deplasa....pot obtine alt certificat ... (vezi toată discuția)