avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Eliberare duplicat certificat de nastere
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Eliberare duplicat certificat de nastere

care sunt pasii de urmat pentru eliberarea unui duplicat al certificatului de nastere si a unui pasaport (care au fost furate) in conditiile in care persoana respectiva este in strainatate.
mentionez ca nu are alt act de identitate romanesc, fiind plecata definitiv din tara din anul 1973 si avand dubla cetatenie
de asemenea, pentru moment nu poate veni momentan in tara.
va multumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2015
Elenacristina, utilizator
Persoana locuieste intr-o tara UE sau non-UE?

Eliberarea, la cerere, a certificatelor de nastere(Duplicat)

Certificatele de stare civilă se eliberează persoanelor îndreptăţite, odată cu întocmirea unui act în registrele de stare civilă – de naştere – sau ulterior, pe baza cererii depuse de titular sau de alte persoane îndreptăţite.

Prin alte persoane îndreptăţite – în înţelesul legii, sunt asimilaţi:

• părinţii copilului în vârstă de până la 14 ani

• reprezentanţii legali

Solicitarea eliberării certificatelor de stare civilă se poate face:

1. la primăria care are în păstrare registrele în care au fost înregistrate actele;

2. la primăria locului de domiciliu sau reşedinţă al solicitantului.

ACTE NECESARE

Cerere tip, se obţine de la ghişeu sau se descarcă aici - se semnează în momentul depunerii

Act identitate titular sau persoana împuternicită, original şi copie xerox

Taxa de 11 lei achitată la Casieria Stării Civile

În cazul în care titularul nu se poate prezenta, obţinerea certificatului se poate face prin Procură specială autentificată de către un notar public în care se va menţiona expres ,,pentru obţinerea certificatului de naştere/căsătorie/deces (după caz) de la starea civilă.

În cazul cetăţenilor aflaţi în străinătate, duplicatul poate fi obţinut de o altă persoană împuternicită prin procură specială notarială apostilată cf Convenţiei de la Haga (în cazul ţărilor semnatare ale acestei convenţii) sau procură specială consulară(eliberată de Ambasada sau Consulatul României din ţara respectivă), în care se va menţiona expres ,,pentru obţinerea certificatului de naştere/căsătorie/deces (după caz) de la starea civilă”

[ link extern ]

FURTUL documentului de călătorie se declară de către titular sau, după caz, de către părinţii acestuia, reprezentanţii legali sau de către însoţitorii acestuia, de îndată, la cea mai apropiată unitate de poliţie din ţară sau, după caz, de pe teritoriul statului în care s-a produs evenimentul, solicitând eliberarea unei adeverinţe care să ateste declararea evenimentului respectiv.

[ link extern ]

multumesc mult - persoana este in SUA
inca o data, multumesc mult pentru raspuns. este foarte util.
scotocind prin acte a gasit o copie legalizata a certificatului de nastere. -
poate va fi util
oricum va merge la consulat si va vedea care este cea mai buna varianta, evident, cu toate datele cuprinse in raspunsul dumneavoastra! :)
revin si intreb...
copia legalizata a unui certificat de nastere, prezentata fara original (fiind furat) poate fi acceptata pentru innoirea unui pasaport expirat?
solicitarea se va face la consulatul RO din NY - SUA
va multumesc anticipat
Paşaportul simplu electronic pentru cetăţeni români cu domiciliul în străinătate (CRDS)

Documente necesare:

a) cererea de obţinere a paşaportului (furnizată de sistemul informatic la consulat);
b) dovada achitării taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului;
c) permisul de şedere original sau atestatul de înscriere în registrul de populaţie rezidentă de la autoritatea ţării de domiciliu sau orice alt document care atestă dreptul de şedere legală (ex: certificat de rezidenţă eliberat de primăria locală, paşaportul emis de autorităţile ţării de reşedinţă în cazul în care aveţi cetăţenia acesteia, etc.) în original ;
d) cartea de identitate emisă de autorităţile statului de reşedinţă în original – permisul de conducere care menţionează domiciliul pentru statele care nu eliberează străinilor cărţi de identitate sau certificat de rezidenţă emis de primăria locală;
e) certificatul de naştere romanesc in original;
f) certificatul de căsătorie romanesc in original (pentru cei căsătoriţi şi pentru cei văduvi);
g) sentinţa de divorţ rămasă definitivă în original (pentru cei divorţaţi);
h) certificatul deces romanesc al soţului/soţiei, in original (pentru cei văduvi);
i) paşaportul vechi in original;
j) buletinele sau cărţile de identitate româneşti in original.

[ link extern ]

O copie legalizata are aceeasi forta probanta cu originalul.

Art. 286-Noul cod civil
Regimul copiilor
(1) Copia, chiar legalizată, de pe orice înscris autentic sau sub semnătură privată nu poate face dovadă decât despre ceea ce este cuprins în înscrisul original.
(2) Părţile pot să ceară confruntarea copiei cu originalul, prezentarea acestuia din urmă putând fi întotdeauna ordonată de instanţă, în condiţiile prevăzute la art. 292 alin. (2).
(3) Dacă este imposibil să fie prezentat originalul sau duplicatul înscrisului autentic ori originalul înscrisului sub semnătură privată, copia legalizată de pe acestea constituie un început de dovadă scrisă.
(4) Copiile de pe copii nu au nicio putere doveditoare.

[ link extern ]

Daca functionarul consulatului "stramba din nas" si solicita originalul certificatului de nastere, persoana sa il informeze ca s-a grabit si nu l-a gasit dar a gasit o copie legalizata, nu ca i-a fost furat.

In cazul in care functionarul insista, sa ii faca trimitere la art. 286 din Noul Cod civil cu privire la forta probanta a copiei legalizate (sa nu ii puna la dispozitie functionarului vreun extras din NCC, sa il lase "in aer" si sa isi bata singur capul).

Domnule, dar cum ati ajuns aici, nu cunoasteti legea? In noul cod civil se face referire la forta probanta a copiei legalize.
Cum? Nu cunoasteti noul cod civil? Va inteleg. Nu toti avem norocul sa lucram la consulatul Romaniei in USA.
Please, take a pen. What is a pen? Pix, frate! #-o
Art. 286.
Acolo scrie!


Functionarul o sa vada ca este informata si in cunostinta de cauza ;) si nu va mai face investigatii suplimentare, o sa considere de bun ce i se spune.

Nici nu minte, nu il gaseste ptr ca i-a fost furat! :)

Pana la urma unii dintre functionarii de prin consulate ajung acolo pe alte criterii decat cele de competenta.
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2015
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Obtinere dovada cetatenie romana in vederea obtinerii cnp Elenacristina Elenacristina Buna ziua cum si de unde se obtine o dovada a cetateniei unei persoane cu dubla cetatenie - romana / americana, cu domiciliul un SUA, in conditiile in care am ... (vezi toată discuția)
Obtinere duplicat certificat nastere anyta07grz anyta07grz buna seara/ Fetita mea are varsta de 20 ani este plecata din tara, si-a pirdut certificatul de nastere( i-au fost furate actele certificatul de nastere si ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere, duplicat scalin scalin Locuiesc in Canada de mai bine de 12 ani de zile. De curind am descoperit ca nu mai imi gasesc Certificatul de Nastere, eliberat la Constanta. Mai am printre ... (vezi toată discuția)