Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa ma clarific intr-o problema care tine de relatia juridica intre copil si un parinte. Situatia este urmatoarea: Parintii au divortat atunci cand copilul avea 2 ani, copilul ramanand la mama. Tatal a platit pensie alimentara pe toata perioada cat prevedea legea, obligatie pe care si-a achitat-o intotdeauna, insa aceasta a fost unica lui contributie la cresterea copilului. Dupa ani multi, tatal a intrat in posesia unor mosteniri (retrocedari). Din acel moment au inceput sa-i dea tarcoale tot felul de indivizi. In prezent, tatal a ajuns la o varsta avansata si are un anturaj cel putin dubios. Fiul nu urmareste mostenirea (nu a avut nevoie niciodata de nimic de la tata si nici acesta nu i-a dat nimic in afara de acea pensie alimentara), insa nu doreste nici sa aiba vreo raspundere juridica asupra faptelor - constiente sau inconstiente - ale tatalui (in urma cu cateva zile tatal a spus ca i-a disparut buletinul insa nu s-a prezentat pana acum la Politie sa anunte aceasta disparitie si nici nu are de gand). Asadar, pe scurt, va rog sa-mi spuneti ce raspunderi juridice (inclusiv patrimoniale) are fiul faţă de actele săvârşite de tată, in condiţiile in care nu doreşte să aibă legături cu acest tată (deci nu-i doreşte moştenirea). Multumesc
Fiecare persoana raspunde personal pentru actele si faptele sale in timpul vietii. Dupa decesul acestei persoane, mostenitorii vor prelua bunurile precum si datoriile numai daca accepta succesiunea.
Nu se intampla nimic, nu raspundeti pt datorii decat in limita valorii bunurilor mostenite.
Renuntand insa.. stiti ca nu va chema nimeni in judecata ca tata a vandut de fapt cu chitanta un bun si alte asemenea neplaceri.
Daca va doriti din bunurile tatalui si sunt bunuri de valoare, merita sa luptati pentru ele cand va veni vremea.
Deces mostenitor
roxy_music
Buna seara! In urma decesului mamei mele au ramas bunuri si mostenitori legali si testamentari tatal si fiul meu, eu renuntand in mod expres la succesiune, ... (vezi toată discuția)