avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Santaj cu poze intime
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Santaj cu poze intime

Buna ziua,
din pacate sunt nevoita sa imi petrec timpul cu anumite probleme ce necesita consultanta unui avocat. Sa va spun povestea mea. In urma cu ceva timp aveam un pc pe care am stocat informatii personal si poze intime. Dupa un timp mi-am cumparat un laptop si am oferit pc-ul unei doamne care stiam care are nevoie de el. Inainte sa il dau am stars tot ce aveam pe el si am reinstalat windowsul. Acum, dupa ceva vreme i s-a stricat si a pierdut anumite date, asa ca a chemat pe cineva care a recuperat absolut toate documentele si pozele care au fost stocate pe pc, inclusiv tot ce aveam eu stocat. Acum problema este ca acea doamna m-a anuntat ca le-a gasit si stiind ca parintii mei nu s-ar bucura sa vada acele poze (sunt majora, nu asta preprezinta problema, insa pozele sunt intime si desigur ca nu vreau sa fie vazute) si a tot dat semne "ca nu stie ce sa faca cu pozele", adica ma cam santajeaza cu ele. Ma intrebam daca exista o lege care sa ma protejeze si sa spuna ca nu are voie sa intre in datele mele personale si sa mi se stocheze sau sa le arate altora fara consimtamantul meu. Va multumesc.
SebastianB a scris:

Buna seara,
Stimata domnisoara Alina, cu scuzele de rigoare, cred ca sunteti... in pom cu situatia asta.

Mai intai ca respectiva doamna nu a obtinut acele poze in mod ilegal. Nu este vina ei ca dumneavoastra nu ati formatat hdd-ul cum trebuie pentru a distruge complet si definitiv informatia de pe el si nici nu ati incheiat cu ea vreun contract de condifentialitate ca sa spun asa.

.Fata care a initiat topicul, chiar daca ar fi fost minora si tot ar fi avut dreptate deoarece infractiunea de amenintare(sau santaj) nu presupune un subiect pasiv calificat prin varsta, oricine poate fi victima unei asemenea infractiuni.Sunteti liber sa aveti orice opinie domnule
Ultima modificare: Vineri, 26 Aprilie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
alina, sa spunem ca santajul nu ar putea fi probat.
intra pe rol dreptul la imagine, asa cum este prevazut la art. 88 din Legea dreptului de autor nr. 8/1996, modificata prin legea nr.285/2004, în redactarea introdusa prin OG nr.123/2005, si prin care se prevede ca utilizarea unei opere care contine un portret necesita consimtamântul persoanei reprezentate în acel portret. Autorul, proprietarul sau posesorul acesteia nu are dreptul sa o reproduca sau sa o utilizeze fara consimtamântul persoanei reprezentate sau a succesorilor acesteia, timp de 20 de ani de la moartea sa. legea 8/1996.
aici vorbim de un posesor, indiferent d emidul in care a intrat in posesia imaginilor.

uita-te si pe aceasta speta:
[ link extern ] /
curtea de apel admite actiunea.
desi este diferita se aseamna mult situatia. este vorba de lezarea dreptului la imagine prin publicarea de fotografii din viata privata a unei persoane fara consimtamantul acesteia. singurele exceptii admise sunt cele legate de faptul ca ai fi model de profesie sau persoana de notorietate publica.
daca ii prezinti riscurile la care se expune dpdv legal utilizand pozele tale, chiar si numai in relatia cu parintii tai, s-ar putea sa se linisteasca
AlinaMuresan a scris:

. . . doresc este sa gasesc o cale legala de a actiona impotriva doamnei cu pricina ce detine documentele mele. Va mutumesc anticipat.

personal, achiesez sfatului/opțiunii d-lui ”avocat_lascoschi”.Este scurt, clar și precis! Veți reuși a pune imediat și cu siguranță capăt ”terorii”/”șantajului” acelei persoane cu gânduri ”neconvenționale”. Ați putea să-i formulați și expedia din România o scrisoare recomandată cu Confirmare de primire (există formulare de confirmare internațională în toate țările U.E și nu numai, dacă o veți expedia din altă țară) respectivei persoane chiar și personal o Notificare (2 exemplare, opriți unul pt orice eventualitate)
Ai primit sfaturi pertinente si la obiect. Intr-o forma scrisa o poti atentiona pe "santajista" de riscul pe care si-l asuma folosindu-se de acele poze.Esti majora si nu trebuie sa dai socoteala nimanui chiar daca este vorba de parinti, religie. Legea te apara.
domnule sebastian banuiesc ca ai experienta in aceste lucruri..sa cred ca esti de aceeasi spita ca acea doamna??.dar nu uita ca este un delict,

Alte discuții în legătură

Santaj si abuz. Pop Paul Pop Paul Buna, am si eu o problema, o fata de 15 ani santajeaza o multime de fete cu poze nud, prietena mea are o poza in costum de baie iar ea o tot santajeaza cu asta ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru poze postate pe internet mihaimihai86 mihaimihai86 Buna seara ,ma scuzati de deranj... am si eu o nelamurire daca se poate sa ma ajutati va rog frumos...:Am stat cu o fata timp de 1 an si 10 luni dupa care ... (vezi toată discuția)
Dovezi facebook Radu123x Radu123x Buna ziua. Daca vreau sa reclam o persoana care m-a santajat, hartuit si m-a amenintat ca le arata prietenilor mei, poze compromitatoare cu mine, pot sa o fac ... (vezi toată discuția)