avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 266 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Santaj cu poze intime
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Santaj cu poze intime

Buna ziua,
din pacate sunt nevoita sa imi petrec timpul cu anumite probleme ce necesita consultanta unui avocat. Sa va spun povestea mea. In urma cu ceva timp aveam un pc pe care am stocat informatii personal si poze intime. Dupa un timp mi-am cumparat un laptop si am oferit pc-ul unei doamne care stiam care are nevoie de el. Inainte sa il dau am stars tot ce aveam pe el si am reinstalat windowsul. Acum, dupa ceva vreme i s-a stricat si a pierdut anumite date, asa ca a chemat pe cineva care a recuperat absolut toate documentele si pozele care au fost stocate pe pc, inclusiv tot ce aveam eu stocat. Acum problema este ca acea doamna m-a anuntat ca le-a gasit si stiind ca parintii mei nu s-ar bucura sa vada acele poze (sunt majora, nu asta preprezinta problema, insa pozele sunt intime si desigur ca nu vreau sa fie vazute) si a tot dat semne "ca nu stie ce sa faca cu pozele", adica ma cam santajeaza cu ele. Ma intrebam daca exista o lege care sa ma protejeze si sa spuna ca nu are voie sa intre in datele mele personale si sa mi se stocheze sau sa le arate altora fara consimtamantul meu. Va multumesc.
legally_aid a scris:

SebastianB, nu pot fi de acord cu dvs. sub niciun aspect menţionat. Indiferent cât am interpreta situaţia , nu pot crede în buna intenţie a acelei doamne . Este problema fiecăruia ce fel de poze îşi face şi nimeni nu are dreptul să le facă publice fără acordul persoanei deţinătoare de drept . Aţi citit faptul că părinţii domnisoarei care ne-a scris sunt musulmani ? Aceştia ar putea, în caz că ar afla că fiica lor a făcut ceva contrar religiei şi moralei , să reacţioneze foarte dur. Consider că este o ameninţare serioasă la adresa acestei fete, care îi provoacă o stare de teamă şi de îngrijorare .Nu mai vorbesc despre ingratitudinea de care dă dovadă acea doamnă, adică fata îi donează un computer, iar ea, deşi a recuperat nişte documente care nu-i aparţineau, şi le însuşeşste , în loc să le şteargă şi mai recurge şi la ameninţări .
Dacă există dovezi ale acestor ameninţări , ar trebui să depună plângere penală urgent.



Cam toata lumea a luat de buna povestea cu donarea calculatorului. De asemenea, in descrierea initiala a situatiei eu nu am observat nicaieri nici un santaj ci doar \"nu stiu ce sa fac cu ele\". De aici, tanara domnisoara a tras concluzia ca ar fi vorba de un santaj. Fiecare e liber sa traga ce concluzii vrea dar santajul mai trebuie si probat, trebuie demonstrata intentia expresa de santaj, foloasele cerute etc. Ori nu exista nimic de genul acesta.
Domnisoara respectiva stia ca parintii sunt musulmani si cand a facut pozele, nu doar dupa. Stia, de asemenea, ca depinde de ei dpdv material si mai stia, probabil, si ce gen de reactii au in astfel de situatii. Daca s-a gandit abia dupa... ghinion. Cand a comis-o, ca sa ma exprim asa, nu era nici speriata si nici ingrijorata.

In alta ordine de idei eu nici macar nu am contrazis vreo parere expusa aici, ci doar am prezentat cateva variante prin care respectiva doamna poate informa parintii fara ca ea, doamna, sa fie implicata in vreun fel. Asa ca, din pacate, imi sustin punctul de vedere chiar daca e foarte neplacut: tanara domnisoara este in pom si pomul in aer.

Imi pare rau pentru raceala mesajului meu. Daca-i spune toata lumea \"stai calma ca e in regula, se rezolva\", nu inseamna ca asa va fi.

Sa recitim:

AlinaMuresan a scris:

Buna ziua,
din pacate sunt nevoita sa imi petrec timpul cu anumite probleme ce necesita consultanta unui avocat. Sa va spun povestea mea. In urma cu ceva timp aveam un pc pe care am stocat informatii personal si poze intime. Dupa un timp mi-am cumparat un laptop si am oferit pc-ul unei doamne care stiam care are nevoie de el. Inainte sa il dau am stars tot ce aveam pe el si am reinstalat windowsul. Acum, dupa ceva vreme i s-a stricat si a pierdut anumite date, asa ca a chemat pe cineva care a recuperat absolut toate documentele si pozele care au fost stocate pe pc, inclusiv tot ce aveam eu stocat. Acum problema este ca acea doamna m-a anuntat ca le-a gasit si stiind ca parintii mei nu s-ar bucura sa vada acele poze (sunt majora, nu asta preprezinta problema, insa pozele sunt intime si desigur ca nu vreau sa fie vazute) si a tot dat semne \"ca nu stie ce sa faca cu pozele\", adica ma cam santajeaza cu ele. Ma intrebam daca exista o lege care sa ma protejeze si sa spuna ca nu are voie sa intre in datele mele personale si sa mi se stocheze sau sa le arate altora fara consimtamantul meu. Va multumesc.


Pai stimati colegi de forum, va rog sa nu va suparati ca intreb, ce judecator mai tine cont de cele spuse de tanara domnisoara daca ea recunoaste singura ca a sters tot? Si ce intelege un judecator din "a tot dat semne" si "ma cam santajeaza cu ele"?
Ti-a aratat pozele? Ai vazut ca le are? Daca doar face misto de tine? Te sau nu te santajeaza? Daca da, ce iti cere in schimb? Ai martori care sa confirme santajul sau alte dovezi ale santajului? Cum a intrat in datele tale personale daca i-ai dat singura hdd-ul pe care nu mai era nimic? Ai seria hdd-ului? Poti demonstra ca e al tau? Daca e al altcuiva? In baza a ce emitem noi un mandat de perchezitie acasa la respectiva doamna? Si daca e o teapa si doamna ne da in judecata pe noi, autoritatile, cine plateste despagubiri?

Nu-s astea niste intrebari pertinente (si cate ar mai fi) inainte sa ne acuzam intre noi ca suntem (sau nu suntem) de o anumita calitate morala?
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
"domn" Sebastian, sau d-na Sebastiana proprietara laptop-ului primit cadou???..exprimari cel putin ciudate...gen "esti in pom sau in aer etc....dle o persoana are dreptul sa faca absolut ce poze doreste, este vorba de dreptul la intimitate al persoanei...in Europa exista legi foarte dure referitor la privacy, legi care sanctioneaza extrem de dur actiuni ca ale doamnei in cauza. In primul rand este absolut mizerabil ca o persoana care a primit un cadou sa intoarca acel cadou impotriva persoanei care l-a daruit. A observat pozele, ei si? trebuia sa le stearga si gata. Din pacate este o persoana cu caracter indoielnic , si cam sadica deoarece se bucura sa tortureze psihic o persoana care i-a facut un bine. Deci d-ra Alina , consultati un avocat specializat care sa-i scrie d-nei in cauza o scrisoare la obiect (puteti face totul pe mail, nu este nevoie sa veniti in tara pentru asta) prin care sa i se explice consecintele unui comportament in afara normelor societatii. Nu dv ati incalcat aceste norme ,iar parerile precum ca va meritati soarta deoarece ati indrazniti sa va pozati asa cum ati dorit nu au relevanta, nici juridica si nici morala, sunt doar rautati ..frustrarile nasc monstri..ca sa prafrazez un celebru citat... Contactati un avocat. Nimeni nu are dreptul sa incalce intimitatea persoanei si sa dispuna de imaginea sa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Si ultimul sfat
mergeti macar la 3 avocati, sa alegeti ce e mai bun sa aflati si preturile
ca sa nu va luati teapa de la avocati, nu va grabiti sa ii alegeti, ganditi-va macar 24 de ore inainte de a alege un avocat. Nu va grabiti sa dati banii, Daca nu va da chitanta, deja e o problema. Nu va grabiti
. Depinde de inteligenta acelei doamne daca vrea sa faca rau, are multe optiuni fara sa riste nimic. Dar nu e clar ca vrea sa iti faca rau! Din discutie mi se pare ca e mai degraba socata si se gandeste cum sa reactioneze. Oricum mi se pare total gresit ca demers initial a recurge la amenintari ca recurgeti la lege etc. Asta ar fi ultima optiune. Sa presupunem ca raul se intampla si parintii tai afla minunea de poze. Si iti taie foarte probabil resursele financiare. De unde vei plati un avocat sa te razboiesti cu doamna? Ce vei castiga in acel caz? Onoarea pierduta nu se mai reintoarce. Adica doar din razbunare? Eu in locul tau as proceda exact invers. Nu as merge cu raul inainte. Mai multe muste prinzi cu o lingura de miere decat cu un butoi cu otet. As lua-o mai degraba cu frumosul. Mai mult... joaca teatru... inventeaza o poveste si incepe sa plangi la telefon... faci pe victima... ceva in genul ca din dragoste pt prietenul ala... ca "ai fost asa de naiva"... ca la varsta aia asa sunt fetele si te-ai indragostit fara sa gandesti... ca dragostea e oarba... si ti-a cerut prietenul sa faci acele poze ca altfel te parasea... ca sa ii dovedesti iubirea... bla bla bla... si tu saracuta ai fost asa de trista si necajita si ai facut acea mare greseala... si acum iarasi esti nenorocita daca afla parintii tai... ca te lasa pe drumuri (exagereaza aici)... ca nu vor mai vorbi cu tine niciodata si nu o sa ai bani de studii si iti nenorocesti tot viitorul... ca o implori sa le stearga si sa ramana secretul vostru... ca tu ai ajutat-o mult cand ea avea nevoie de calculator (e momentul sa punctezi asta)... ai inteles ideea? Nu ai nimic de pierdut sa joci aceasta carte... practic "o manipulezi" pe doamna la mai multe corzi sensibile la care multi cedeaza... din acelasi considerente pe care le spunea un regretat actor intr-un film oarecare: "mana intansa care nu spune o poveste nu primeste pomana"... inca o data... iti pregatesti jocul: intai te victimizezi... plangi... implori... adu-i aminte ca poate si ea a iubit vreodata si a facut greseli... poate nu asa de mari, dar toti gresim... vezi ca nu obtii ce ai vrut o dai pe varianta ca te nenoroceste ca sa ii creezi o problema de constiinta... apoi ii reamintesti de binele care i l-ai facut si o rogi sa ti-l intoarca... Daca nimic din toata treaba asta nu iese nici atunci nu recurgi la amenintari imediat. Ii spui ca daca parintii tai afla atunci tu te sinucizi (asta da amenintare). Nu obtii raspunsul dorit... ii spui ca astepti trei zile sa ia o decizie, dar bla bla bla sa se gandeasca ca o sa te aiba pe constiinta... O suni peste trei zile si vezi ce spune... Nu merge... abia atunci e clar ca nu mai ai nimic de pierdut si trebuie sa joci dur... vezi ce te-au sfatuit cu scrisoare cu confirmare, articole din lege etc... deci asta asa... ca ultima ultima resursa... Apropos... in caz ca parintii tai afla intr-un final... poti aplica "metoda excrocului sentimental" (asa se numeste) cu parintii tai. Le torni o poveste ca sa te ierte si sa iti planga de mila... probabil cu ei o sa iti mearga mai usor decat cu doamna pt ca au sentimente totusi, vorbesti cu mama intai, apoi cu tatal separat... la o adica ce parinte nu iarta copilul?... si eu a trebuit sa iert multe la copiii mei...
Nu imi place ce am facut aici, dar in viata uneori e nevoie sa ne descurcam... "si alta data sa nu mai pacatuiesti"... ca sa zic ca popa... :))))
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Aprilie 2013
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Din cele spuse de oamenii legii, nu se poate rezolva situatia pe calea justitiei.
Problema a fost generata de tine, de lipsa de maturitate si poate de un spirit de fronda specific varstei de atunci.
Esti in fata alegerii care iti va marca toata viata. E clar ca e o lectie de viata. Tu trebuie sa hotarasti ce alegi si bineinteles ce consecinte are alegerea.
Cred ca trebuie sa- ti asumi faptele. Parintii sunt parinti si iti vor accepta mai usor ori mai greu, acum ori mai tarziu tot. Ori, poate este momentul sa te desparti de ei si sa iti asumi singura responsabilitatea vietii tale.
Din afara, privita la rece, situatia se vede asa: ar trebui sa le spui parintilor, care sa- i ceara doamnei pozele.
Din interiorul situatiei, din punctul tau de vedere, stiu ca e greu sa faci asta.
Cred ca traim sperand la fericire ori la o viata care sa aiba un sens, doar atunci cand consideram ca am facut ceea ce e corect din punctul de vedere al propriei constiinte.

Am incercat sa fiu cat mai putin moralizatoare, sper ca mi- a iesit.

Alte discuții în legătură

Santaj si abuz. Pop Paul Pop Paul Buna, am si eu o problema, o fata de 15 ani santajeaza o multime de fete cu poze nud, prietena mea are o poza in costum de baie iar ea o tot santajeaza cu asta ... (vezi toată discuția)
Dosar penal pentru poze postate pe internet mihaimihai86 mihaimihai86 Buna seara ,ma scuzati de deranj... am si eu o nelamurire daca se poate sa ma ajutati va rog frumos...:Am stat cu o fata timp de 1 an si 10 luni dupa care ... (vezi toată discuția)
Dovezi facebook Radu123x Radu123x Buna ziua. Daca vreau sa reclam o persoana care m-a santajat, hartuit si m-a amenintat ca le arata prietenilor mei, poze compromitatoare cu mine, pot sa o fac ... (vezi toată discuția)