avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie somaj dupa o luna lucrata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie somaj dupa o luna lucrata

Buna ziua
Pe ce baza un salariat angajat pe perioada determinata timp de o luna poate beneficia de somaj?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:47, 25 Aprilie 2013
Pentru a beneficia de somaj o persoana trebuie sa aiba 12 luni lucrate in ultimele 24 de luni si sa fie concediata din motive neimputabile ei.
1. Incetarea de drept a unui CIM pe perioada determinata, la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) va este neimputabila si va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj.

2. Dar trebuie o conditie si anume: in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17

(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
......

Avand in vedere ca indepliniti conditia prevazuta de art.17 alin.1 lit.a din Legea nr.76/2002, incetarea c.i.m. urmeaza sa vedeti daca indepliniti si celelalte conditii prevazute de art.34 din legea mai sus mentionata pentru ca sa puteti sti exact beneficiati sau nu de indemnizatia de somaj.

Daca indepliniti conditiile prevazute de lege , atunci pentru ca sa primiti somaj de la data incetarii c.i.m. va trebui sa va depuneti actele la AJOFM in termen de 10 zile de la data incetarii c.i.m.

Depasirea acestui termen, dar nu mai tarziu de 12 luni, va da dreptul sa primiti somaj de la data depunerii cererii la AJOFM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj angajat cu 4 ore getad getad Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca un angajat cu 4 ore poate beneficia de somaj. Are vechime 34 ani cu 8 ore. Daca da, cat timp (6 luni in loc de un ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa ccc irimiadaniela irimiadaniela buna ziua...am si eu o nelamurire...firma la care am lucrat a intrat in insolventa...baiatul meu urmeaza sa implineasca 2 ani..am dreptul la somaj ? (vezi toată discuția)
Referitor indemnizatia de somaj calinI calinI Buna am o intrebare referitoare la indemnizatia de somaj daca am dreptul am fost in somaj in anul2013 din mai pana in ianuare2014 dupa care am fost angajat 2 ... (vezi toată discuția)