Buna ziua!Am o nedumerire si sper ca cineva dintre dumneavoastra sa o elucideze!!!De 3 ani de zile sunt plecat din tara,in apartament nu locuieste nimeni!!!Platesc pe luna 10RON!!!Se adauga penalitati pe aceasta perioada de timp,avand in vedere ca in momentul de fatza nu sunt ca restul locatarilor care locuiesc acolo si se folosesc de ascensor etc...?????Mentionez ca am primit somatie de plata ,daca nu platesc in 15 zile asociatia ma actioneaza in judecata!!! Este normal asa ceva??Pe perioada august 2010 pana in prezent am de plata 1100 RON!!!!!! :O Va multumesc anticipat!!
Cheltuielile ce se repartizeaza pe cota indiviza (suprafata utila a apartamentului) fara persoane, variaza de la luna la luna. Aici intra salariile si indemnizatiile (de regula constante dar nu pentru mult timp), reparatiile (foarte diferite de la o luna la alta), cheltuieli gospodaresti (materiale de curatenie, deszapezire, consumabile de birou... variabile de la o luna la alta), revizii anuale sau la doi ani obligatorii ale liftului, remedierea unor avarii etc.
La noi in asociatie, pentru un apartament nelocuit sumele de plata sunt, de exemplu, 16,45 lei, intr-o luna, 25,29 lei, in alta luna, 60,44 lei in alta luna... pentru un apartament de 28 m.p (o camera). In aceleasi luni pentru un apartament de 56 m.p (doua camere) sumele de plata sunt exact duble. Cu cat este apartamentul mai mare cu atat suma este mai mare.
Mai ”vad” o mica deficienta in toata aceasta poveste: in cazul unui proprietar care nu locuieste efectiv in apartament o perioada made de timp (cazul expus de dvs.), de obicei, proprietarul mandateaza - ar fi bine in scris, o ruda, un prieten, un vecin, etc. sa se ocupe de administrarea spatiului respectiv. Acest lucru are mai multe avantaje, chiar nu vreau sa le enumar aici, dar in principal as mentiona verificarea cheltuielilor ocazionate de reparatii la lift, subsol, terasa - deci pe spatiile comune, apoi, in caz de inundatii sau alte evenimente deosebite, administratorul poate lua legatura cu ”persoana de contact” pentru ca eventualele pagube sa fie cat mai mici...
Noi am avut un asemenea caz - o teava de apa sparta intr-un apartament nelocuit. Pana ne-am ”prins” noi de situatie si am oprit apa pe tronsonul respectiv, am pierdut peste 60 mc de apa. Chestia buna a fost ca am avut cu cine vorbi. Am chemat persoana de legatura, s-a reparat defectiunea din apartamentul respectiv (un furtun defect) si asta a fost. Paguba a fost suportata integral de proprietarul plecat in Franta...
Deci, este necesar sa va informati despre aceste cheltuieli si modul de calcul al penalizarilor, dar ar fi bineti sa o faceti mai din scurt, nu asa din 3 in 3 ani... Stiu, fiecare munceste pe bani, dar nimeni nu este obligat sa va sponsorizeze dvs. aceste cheltuieli comune pe care ”asociatia” le face astazi, cu speranta ca peste 3-4 ani (asa rar veniti in tara?) o sa va indurati sa le achitati! Pentru a va convinge de ce spun, incercati sa intrebati pe-acolo, pe unde sunteti, cum se procedeaza in cazul descris de dvs...
Suma pe care o platesc /lunar este de 10 RON(cota parte indiviza pentru ca nu locuiesc in acel bloc!!)...Deci in 3 ani rezulta 360 RON!!(abia in august 2013 sunt 3 ani,din august 2010!!)...asadar nu poate rezulta o suma de 1100RON cu tot cu penalizari!! In concluzie nu sunt un rau platnic cum sunt altii care locuiesc zi de zi acolo!! E o diferenta ca de la cer la pamant intre a locui si a beneficia de ceea ce platesti,si o persoana ca mine care nici nu intra pe casa scarii!!!Deci in concluzie as dori sa mi se spuna de catre cineva expert,daca se percep penalitati la cei care nu locuiesc in apartamentul de proprietate(mentionez ca atunci cand am decis sa nu mai locuiesc acolo82010) ,toate datoriile erau platite la zi si am depus chiar si o cerere in acest context!!!! ;) !! Multumesc!!
Aveti dreptul de a solicita in scris lamuriri.
Depuneti o cerere si luati nr de inregistrare.
Stimate domn,
In plata cotei parte indivize (adica la suprafata apartamentului) sunt cuprinse urmatoarele :
cheltuieli administrative, caldura pentru partile comune (casa scarii, tevile comune din apartament, ) salarii (femeie de serviciu, presedinte ...) , impozitele pentru salariile platite, interfon....
Daca apartamentul nu este locuit nu se platesc: gazele, lumina pe scara, liftul, gunoiul, apa(rece/calda) caldura din apartament (daca aveti repartitoare).
In concluzie, 10 ron pe luna cu siguranta a fost suma pe o luna de vara...
Dar, cel mai bine, cereti calculul la administratie si apoi platiti urgent deoarece va pot da in judecata .
Calculul penalitatilor se face in felul urmator:
-din momentul afisarii listelor,proprietarul are la dispozitie 50 de zile pentru a achita intretinerea.Dupa aceasta perioada,administratorul aplica o penalitate de 0.2% /zi de intarziere(procentul poate varia de la asociatie la asociatie,acesta fiind stabilit de adunarea generala,dar de regula aceasta este suma).Astfel rezulta ca dupa 10 zile aveti o penalitate de 2%,dupa 100 de zile-20%,dupa 500 de zile-100%.Luand in calcul faptul ca suma la intretinere variaza de la o luna la alta si perioada lunga in care nu ati platit sumele restante se poate ajunge la suma de 1100 lei(tinand cont si de sumele datorate la fondul de reparatii).
Pentru a va edifica,solicitati sa vi se comunice care este datoria de baza,datoria la fondul de reparatii si penalitatile la datoria de baza(solicitarea o adresati,in scris,presedintelui asociatiei).