avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... mamica si tatic studenti
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

mamica si tatic studenti

buna ziua. Am si eu o nelamurire. In cazul in care mama este anul 2 la facultate la zi iar tatal este an terminal tot la zi cu licenta in iunie care dintre ei pot sa depuna actele sau daca pot pentru plata indemnizatiei de crestere a copilului/maternitate? Copilul s-a nascut pe 5 februarie si specific ca nici unul nu lucreaza si nici nu au lucrat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:26, 28 Februarie 2009
Art. 38 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, reglementeaza 3 categorii de perioade asimilate stagiului de cotizare si care sunt luate in calculul celor 12 luni necesare pentru solicitare indemnizatie crestere copil si urmatoarele perioade, in care solicitantii,printre acestea numarandu-se si
– perioada in care persoana a urmat cursuri de zi si a absolvit o institutie de invatamant superior;
In concluzie oricare dintre voi poate depune actele pentru primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului
Oricare dintre voi poate intra in concediu maternal sau paternal si sa stea acasa cu copilul sa-l creasca.

Alberto Kurtyan
Multumesc pentru promtitudinea dv si totusi mai am o nelamurire. In Art38 din legea nr 19 scrie ca in sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora. Si nici unul nu am absolvit, inca.
Conditiile acordarii indemnizatiei pentru CIC sunt prevazute in OUG nr.148/2005 si nu in Legea nr.19/2000. Astfel , potrivit art.1 alin.1 din OUG nr.148/2005, pentru a beneficia de indemnizatia pentru CIC trebuie ca in ultimul an anterior datei nasterii copilului, sa fi realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
Cele 12 luni pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
j) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu examen de licenta sau de diploma organizat in prima sesiune. In sensul dispozitiilor art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se ia in considerare intervalul cuprins intre ziua in care incepe si ziua in care se sfarseste fiecare an universitar, in conditiile legii;
k) se afla in perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenta sau de diploma, in vederea angajarii sau, dupa caz, a trecerii in somaj, potrivit legii, calculate incepand cu data de 1 a lunii urmatoare absolvirii.

Prin urmare, consider ca nu beneficiati de aceasta indemnizatie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani valentina-floriana valentina-floriana sunt studenta in anul trei la universitate cursuri de zi si sunt insarcinata in luna atreia.licenta o dau in februarie 2011.o sa nasc in august 2010.beneficiez ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crest copilului daca mi am platit singura impozitele vulpitza vulpitza Buna ziua. Stie cineva daca se pot lua cei 800 Ron pt cresterea copilului daca mi am platit singura contributia la asig de sanatate?Va rog sa ma lamuriti si pe ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru mama studenta ai.ciprian ai.ciprian Buna ziua Am cautat forma actuala a legii indemnizatiilor pentru mame dar nu am reusit sa o gasesc, asa ca va adresez o intrebare. Sotia mea este ... (vezi toată discuția)