buna ziua!
am si eu o problema.in urma cu cateva zile am avut un accident rutier in urma caruia politistul care sa ocupat de caz m-a scos pe mine vinovata si as dori sa stiu daca are dreptate sau daca are rost sa imi angajez un avocat si sa merg mai departe in instanta.
Mergeam pe un drum judetean cu doua benzi pe acelasi sens de mers,iar axul drumului era linie dubla discontinua...la un moment dat mi-am adus aminte ca am uitat ceva acasa si am vrut sa intorc.datorita faptului ca din spate pe banda a 2 veneau masini am oprit pe banda care mergeam si anume banda 1 pe avari, in momentul cand nu mai veneau masini am dat semnal stanga si m-am incadrat pe banda 2 mentinand semnalul stanga deoarece doream sa intorc.m-am asigurat din fata,iar cand am vazut ca nu mai veneau masini am hotarat ca pot efectua manevra de intoarcere.nu am apucat decat sa ajung cu cele doua roti din fata peste axul drumului deoarece o masina a intrat in mine din spate cu o viteza foarte mare(nu mi-am putut da seama exact de viteza acesteia pentru ca nu am vazut-o de fapt si doar am simtit impactul,atat),iar masina s-a intors in loc de vreo 2 ori si apoi nu am realizat nimic pana am coborat jos deoarece m-am lovit cu capul de volan.in urma accidentului a fost ranit cu zile de spitalizare prietenul meu care se afla in dreapta.intradevar nu am avut polita rca la masina,dar am fost sanctionata cu amenda pentru acest lucru...si totusi nu inteleg de ce politistul respectiv a sustinut ca eu am fost de vina ca nu m-am asigurat.doresc sa stiu daca are rost sa ma lupt in instanta va rog frumos cineva sa imi raspunda urgent deoarece dosarul v-a merge mai departe si doresc sa imi dovedesc nevinovatia.
Puteti plati avocatul sa mearga sa se informeze direct fara sa ii platiti toata urmarirea penala.Acesta este primul pas.
Aveti dreptul si la expert parte.
Fiecare isi sustine punctul de vedere dar este foarte importanta expertiza.
ce ma sfatui-ti sa fac.
mai ales ca nu am avut nici asigurare obligatorie acest lucru m-a cam speriat,iar faptul ca prietenul meu a fost internat la urgenta am fost nevoita sa stau cu el in spital si nu m-a interesat foarta tare cazul atunci.insa acum nu vreau sa las lucrurile asa si sa cad eu vinovata .
politistul mi-a spus ca daca prietenul meu v-a depune plangere o v-a face contra mea.
va rog sa ma indruma-ti cum e mai bine.
avand in vedere ca in urma accidentului a rezultat vatamarea unei persoane in mod sigur a fost deschis un dosar penal.
daca prietenul nu depune plangere impotriva dvs. in termen de 2 luni de la producerea accidentului dosarul se va inchide de catre procuror cu NUP.
cum putem banui ca prietenul nu va depune plangere raman de rezolvat 2 probleme:
1. plata cheltuielilor de spitalizare pe care va trebui sa le achitati intrucat nu sunt acoperite prin asigurarile de sanatate.
2. repararea masinii implicate in accident in lipsa asigurarii obligatorii RCA.
in urma unei expertize tehnice judiciare si functie de obiectivele stabilite se poate concluziona daca a fost culpa comuna sau vina apartine in totalitate unuia sau altuia dintre conducatorii auto.
oug 195
Art.51. - Conducătorul unui vehicul care circulă în spatele altuia are obligaţia de a păstra o distanţă suficientă faţă de acesta, pentru evitarea coliziunii.
Art.54. - (1) Conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcţiei de mers, de ieşire dintr-un rând de vehicule staţionate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulaţie sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp şi să se asigure că o poate face fără să perturbe circulaţia sau să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic.
Daca in urma accidentului au rezultat victime s-a intocmit dosar penal pentru vatamare corporala din culpa, in urma audierilor, expertizei se va stabili vinovatia.Daca victimele au pana in 10 zile de ingrijiri medicale nu veti raspunde penal, este bine intr-adevar sa luati legatura cu un avocat pentru vedea exact stadiul dosarului.