avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Decizie de impunere, persoana fizica cu venituri din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Decizie de impunere, persoana fizica cu venituri din activitati independente (asigurari)

Am primit zilele trecute de la Casa de Asigurari de Sanatate Mures, o decizie de impunere pentru venituri din activitati independente, perioada 2008-2010 (1461 lei) + decizie dobanzi penalizatoare (1028 lei)& penalitati de intarziere (222 lei).
In cazul in care am si pensie de boala, trebuia sa depun declaratiile? Si de ce trebuie sa platesc si penalizarile daca eu nu am stiut de aceste declaratii pana acum?
Cel mai recent răspuns: dannutzz , utilizator 19:27, 9 Mai 2013
Buna ziua,

Din pacate necunoasterea legii nu va exonereaza de raspundere.
Contributia la sanatate este obligatorie pentru toate tipurile de venituri.
Referitor la contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate

Persoana care desfasoara o activitate independenta are obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate in conformitate cu dispozitiile art. 215 alin. (3) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii potrivit carora aceasta obligatie revine si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii.

Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

In baza art. 7 alin. (1) din Normele metodologice aprobate prin Ordinul nr. 617/2007, persoanele care desfasoara activitati independente au obligatia de a vira trimestrial contributia aplicata asupra:

a) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, conform prevederilor Codului fiscal, realizate de persoanele care desfasoara activitati independente ale caror venituri sunt determinate pe baza contabilitatii in partida simpla;

b) venitului net determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, determinate pe baza normelor de venit stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor prin nomenclatorul activitatilor pentru care venitul se stabileste pe baza de norme de venit, in cazul persoanelor ale caror venituri sunt determinate pe baza de norme de venit.

Acestea erau normele aplicabile in perioada mentionata de dumneavoastra.
Se poate face contestatie pentru a nu plati penalizarile de intarziere? Un model daca se poate, va multumesc.
Ajutor? Se poate contestatie pentru anularea penalizarilor? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia de sanatate MonicaForneo MonicaForneo Buna ziua, ma poate ajuta cineva sa completez declaratia pentru Fondul National Uic de Asigurari Sociale de Sanatate? Venitul brut pe 2010 este de ... (vezi toată discuția)
Plata la casa de pensii si casa de sanatate ioana81 ioana81 buna ziua.Sotul meu lucreaza in calitate de persoana fizica autorizata( instructor auto),cotizeaza la casa de pensii pt. vechime si la CAS si as vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Asigurari de sanatate pfa kblucian kblucian Am deschis PFA in anul 2003. Am fost instiintat de mai multe de ori de catre Casa de Asigurari de Sanatate, cum ca as avea o suma de plata la asiguraride ... (vezi toată discuția)