avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1751 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Autovehicul vandut: radiere de la politie si de la ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Autovehicul vandut: radiere de la politie si de la impozit?

Acum o saptamana mi-am vandut masina (Logan) catre un reprezentant Dacia din Bucuresti (buy-back???, eu cred ca e mai mult intermediere comercializare autovehicule). In urma primirii certificatului fiscal de la primarie (eu sunt din Suceava), functionarul de acolo mi-a spus ca nu poate sa ma radieze de la impozit atata timp cat eu nu am/ii aduc un certificat de radiere.
M-am intors la Bucuresti, am predat actele pentru finalizarea vanzarii-cumpararii, am solicitat si mi s-a dat de catre firma cumparatoare un Certificat de radiere, am primit chiar si banii pe Logan. Ma duc la politie in Suceava si ... surpriza: politia nu imi poate face radierea: eu am exemplarul acela alb, pe care am semnat, precum si exemplarul acela verde + exemplarul verde din contractul de vanzare-cumparare si copii dupa toate actele fostei mele masini (carte de identitate, talon cu mentiunea instrainat catre ...). Ma duc la primarie pentru radiere de la impozit: de data asta, fara nici o surpriza: nu pot fi radiat fara certificatul inregistrat/luat in evidenta la politie.
In prezent, incerc sa inteleg: am luat teapa de la reprezentantul Dacia?, ei au toate actele, inclusiv masina: ce se intampla daca iese careva cu masina pe strada si omoara pe cineva, sau ia o amenda pentru radar. Probabil/cu siguranta ca eu sunt bun de plata. In plus, mai e si aspectul legat de plata impozitului: atata timp cat eu nu mai am masina, de ce sa platesc impozitul? Sa-l plateasca firma/reprezentanta Dacia care a achizitionat-o. Si cred ca tot ei trebuie sa rezolve si problema cu radierea: masina e la ei in parcul auto, le apartine, au vechile numere (pe SV), au actele, au dat bani pe ea, s-o inmatriculeze, sa-i faca ce vor ei ...
Ma poate cineva ajuta cu un sfat? Un numar de telefon al specialistilor care dau raspunsuri pe forum?
Practic nu vreau sa mai platesc impozit pe un bun (autovehicul) care nu imi mai apartine si nici nu vreau sa fiu tras la raspundere pentru potentiale fapte pe care nu eu le-am comis.
Cu respect, Dan
Cel mai recent răspuns: rosehusky , utilizator 11:28, 8 Martie 2009
luciandumitrescu07 a scris:

Este corect ca la suma de bani curenta sa nu fie inscris nimic ,dar la dobanzi, majorari si penalitati sa fie trecute sume de bani diverse. In ce baza?

Da, in situatia achitarii debitului si a neachitarii dobanzilor, majorarilor si penalitatilor.
Codul de procedură fiscală prevede:
ARTICOLUL 115 - Ordinea stingerii datoriilor
(1) Daca un contribuabil datoreaza mai multe tipuri de impozite, taxe, contributii si alte sume reprezentand creante fiscale prevazute la art. 21 alin. (2) lit. a), iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate datoriile, atunci se sting datoriile corelative acelui tip de creanta fiscala principala pe care o stabileste contribuabilul sau care este distribuita, potrivit prevederilor art. 114, de catre organul fiscal competent, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine:
a) sumele datorate in contul ratei din luna curenta din graficul de plata a obligatiei fiscale pentru care s-a aprobat esalonare la plata, precum si majorarea de intarziere datorata in luna curenta din grafic sau suma amanata la plata, impreuna cu majorarile de intarziere datorate pe perioada amanarii, in cazul in care termenul de plata se implineste in luna curenta, precum si obligatiile fiscale curente de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii acordate;
b) obligatiile fiscale principale sau accesorii, in ordinea vechimii, cu exceptia cazului in care s-a inceput executarea silita, cand se aplica prevederile art. 169 in mod corespunzator. In cazul stingerii creantelor fiscale prin dare in plata se aplica prevederile art. 175 alin. (41).
c) sumele datorate in contul urmatoarelor rate din graficul de plata a obligatiei fiscale pentru care s-a aprobat esalonare, pana la concurenta cu suma esalonata la plata sau pana la concurenta cu suma achitata, dupa caz, precum si suma amanata la plata impreuna cu majorarile de intarziere datorate pe perioada amanarii, dupa caz;
d) obligatiile cu scadente viitoare, la solicitarea contribuabilului.
(2) Vechimea obligatiilor fiscale de plata se stabileste astfel:
a) in functie de scadenta, pentru obligatiile fiscale principale;
b) in functie de data comunicarii, pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de organele competente, precum si pentru obligatiile fiscale accesorii;
c) in functie de data depunerii la organul fiscal a declaratiilor fiscale rectificative, pentru diferentele de obligatii fiscale principale stabilite de contribuabil.
(3) Pentru debitorii care se afla sub incidenta Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificarile ulterioare, ordinea de stingere este urmatoarea:
a) obligatii fiscale cu termene de plata dupa data confirmarii planului de reorganizare, in ordinea vechimii;
b) sume datorate in contul ratelor din programele de plati a obligatiilor fiscale, cuprinse in planul de reorganizare judiciara confirmat, precum si obligatiile accesorii datorate pe perioada reorganizarii, daca in plan s-au prevazut calcularea si plata acestora;
c) obligatii fiscale datorate si neachitate cu termene de plata intre data deschiderii procedurii insolventei, pana la data confirmarii planului de reorganizare, in ordinea vechimii, pana la stingerea integrala a acestora, altele decat cele prevazute la lit. b).
(4) Organul fiscal competent va comunica debitorului modul in care a fost efectuata stingerea datoriilor prevazuta la alin. (1), pana la urmatorul termen de plata a obligatiilor fiscale.
(5) Pentru creantele fiscale administrate de autoritatile administratiei publice locale, orice plata facuta dupa comunicarea somatiei in cadrul executarii silite va stinge mai intai obligatiile fiscale cuprinse in titlul executoriu.
;)
Mai sa fie. Nu mi-am imaginat ca pot exista si astfel de probleme. Ca sa fiu sincer, nici nu inteleg bine termenii utilizati pana acum (probabil si datorita faptului ca nu sunt familiar cu problema lui "luciandumitrescu").
Referitor la cele mentionate pe la inceputul discutiei, am reusit in sfarsit, prin intermediul Dacia-Pitesti, sa obtin numele si numarul de telefon al cumparatorilor Loganului meu. Aparent, din discutiile telefonice, par sa fie de buna credinta si sa constientizeze faptul ca masina trebuie inmatriculata pe ei. Insa, tot ei se confrunta in prezent cu o alta problema. Reprezentanta Dacia care mi-a cumparat Loganul si care li l-a vandut noilor proprietari inca nu si-a scos certificatul de atestare fiscala (dupa aproape 2 saptamani de la incheierea tranzactiei). Si ceva imi spune mie (sper sa nu vorbesc intr-un ceas rau), ca vor avea ceva dificultati, atat timp cat eu nu sunt radiat de la impozit, de la mine de la Suceava (reprezentanta Dacia fiind in Bucuresti). Asteptam sa vedem.
N-ar fi rau ca moderatorii forumului sa creeze niste "sticky"-uri, pentru unele probleme mentionate de utilizatori si la care s-a gasit, cat de cat, o rezolvare si de pe urma carora utilizatorii au reusit sa invete ceva (sau macar legilislatia, articolele la care se face referire pe durata topicurilor). Personal, stiu sigur ca pe viitor voi face tot ce-mi sta in putinta sa-i evit pe cei de la Meridian (Berceni, Militari etc.) pentru simplul fapt ca nu-ti spun toate datele in momentul in care te duci sa faci o "afacere" cu ei. Unul dintre motivele pentru care nu-ti comunica toate detaliile este si faptul ca nu cunosc nici macar legislatia de baza, care le permite sa faca ceea ce fac (lucru care este de neacceptat, dupa parerea mea X-(). Sunt sigur ca nu sunt singurii, dar ar putea sa te consilieze/indrume, cel putin.
Dupa cum spuneam, astept sa vedem cu ce fel de probleme se confrunta noii proprietari si sper sa le gasim o rezolvare impreuna.
De asemenea, ma gandesc cu groaza la momentul in care va trebui sa ma duc sa-mi iau noua masina, un alt Logan, (pe care tot prin intermediul Meridian l-am cumparat). Deja imi pun intrebari asupra corectitudinii lor si nici nu stiu ce sa-i intreb si cum sa pun problema (acte, proceduri de inmatriculare, garantii etc.) cu privire la noua masina, mai ales ca baiatul/consilierul de la Vanzari nu are mai mult de 22-23 de ani si fara nici cea mai slaba urma de experienta (eventual niste scame in sange). Cand am sunat acu' cateva zile, era trimis la specializare #-o. Nu vreau sa fiu inteles gresit, nu sunt impotriva tinerilor si nici nu am prejudecati privitor la calitatea serviciilor prestate de tineri, dar ... :stunned:
Cu respect!
Ultima modificare: Duminică, 8 Martie 2009
rosehusky, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere auto de la impozit alina240 alina240 Bunaziua, Am o nelamurire legata de impozitul auto si as dori daca poate cineva sa ma ajute. In anul 2002 am vandut un autoturism cu acte in regula si am ... (vezi toată discuția)
Probleme la inscris masina la primarie CatalinG CatalinG Buna Ziua!Am achizitionat un autoturism vw lt 35 din franta de la o persoana romana.actele de franta sunt pe numele romanului.cand am ajuns sa o inscriu la ... (vezi toată discuția)
Impozit pentru auto scos din circulatie secretarul72 secretarul72 Buna ziua tuturor. As vrea sa stiu daca pentru un auto scos din circulatie, dar in stare de functionare, se mai plateste impozitul la serviciile de impozite si ... (vezi toată discuția)