avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... plata in avans fond pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

plata in avans fond pensie

daca achit in avans cateva luni la fondul de pensii sociale pe baza unui contract de asigurari sociale acestea se iau in calcul la stagiu complet de cotizare pt. transformarea pensiei de invaliditate in pensie de limita de varsta cu reducerea varstei standard, isi produce efectul imediat dupa incheierea acelui contract si achitarea contributiei? Multumesc!
-------cu scuze dar revin si va rog daca stiti in mod documentat si care este documentul, inainte de primirea deciziei de pensionare pt. invaliditate se transforma in pensie limita de varsta redusa, daca achit 4 luni la casa de pensii prin contract de asigurare sociala in vederea stagiului complet de cotizare, este valabil?

-1 an 4 luni st. militar
-2 ani 5 luni 14 zile lucrati in ec. nationala inainte de 89
-scoala politie 2 ani,
-20 ani 5 luni 26 zile politie grupa speciala
-2 ani 9 luni politie fara grupa(nu gesesc, nu sunt documente pt. atata perioada la dosarul de personal,,ciudat,, dar asta e alta chestie ...de instanta)
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 9 Mai 2013
ContSters289959, utilizator
Nu prea inteleg la ce anume va referiti, dar...sa vad daca intuiesc.
Odata ce s-a depus dosarul de pensie de invaliditate, aceasta (indiferent dupa cat timp va vine decizia) intra in plata cu data incetarii contractului de munca ( care e de regula si ultima zi de concediu medical), deci nu aveti cum sa mai platiti 4 luni. Eventual, puteati plati 4 luni inainte de a inregistra dosarul de pensie si de a merge la comisie.
Spuneti ca aveti 20 ani si 5 luni gr. speciala, deci primiti un stagiu suplimentar de 6 luni la an, adica 10 ani 2 luni si 15 zile.
In concluzie ( dupa cum ati scris dvs) stagiul de cotizare( fara stagiu asimilat) ar fi: 2 ani 5 luni 14 zile + 20 ani 5 luni 26 zile + 2 ani 9 luni + 10 ani 2 luni 15 zile ( care se acorda datorita grupei speciale) = 35 ani 10 luni 15 zile. ( stagiul complet de cotizare e de 35 ani).
Datorita celor 20 ani si 5 luni de gr. speciala aveti si o reducere cu 10 ani a varstei de pensionare.
Pensia de limita de varsta poate fi cu stagiu complet sau cu stagiu incomplet, dar la limita de varsta se pun si stagiile asimilate ( armata, pensia de invaliditate).
Din ceea ce ati relatat rezulta ca dvs aveti stagiul complet de cotizare.
Va puteti uita si pe decizie la pct. F unde scrie:
stagiu complet de cotizare ( conf. Lg.) 35 ani 0 luni
total stagiu de cotizare realizat X ani X luni X zile din care:
- in gr. I , - in gr. a II -a, - conditii speciale, - conditii deosebite, - conditii normale , stagiu asimilat ....., stagiu aferent grupei .

Multumesc Gabi50, dar in situatia de mai sus descrisa se transforma in pensie pt. limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare, ca asta ma ,,doare". Va doresc o zi buna!
nascut mai 1965
Cei care au lucrat in conditii deosebite sau conditii speciale oricum au o reducere a varstei standard de pensionare, dar cu ce va deranjeaza daca sunteti in pensie de limita de varsta la 55 ani? Dupa ce iesiti in pensie de limita de varsta puteti cumula pensia cu salariul ( daca va angajati). Am cunostinte care au iesit la pensie de limita de varsta si s-au angajat la firmele de paza si nu ii deranjeaza deloc acest lucru!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2013
Gabi50, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul varsta de pensionare asandulescu asandulescu Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care ar fi varsta la care pot sa ma pensionez tinand cont de Legea 380/24.12.2013 referitor la grupa 1 de munca.Datele mele ... (vezi toată discuția)
Grupa munca ciubotarudan ciubotarudan Pentru 13 ani si 7 luni lucrati in gr. 2 de munca, la impliniriea varstei de pensionare se adauga ceva . Mentionez ca sunt barbat ,nascut pe20.06.1954 , in ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare gaben59 gaben59 Buna ziua. ma numesc Gabriel Gorea nascut in februarie 1959,pensionar invaliditate gr II din anul 2007,gradul I din februarie 2013, handicap accentuat din ... (vezi toată discuția)