avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumut intre 2 persoane fizice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumut intre 2 persoane fizice

Buna seara.
Am o nedumerire .. am consultat vreo 2 avocati si fiecare imi spune altceva asa ca am ajuns la dvs. ...

Urmeaza sa imprumut pe cineva cu o suma mai mare pe o perioada de 5 ani. Nu am pretentii la dobanda. Ideea e urmatoarea:

Se pot cuprinde in contract urmatoarele aspecte ?
- eu persoana fizica A ii dau persoanei fizice B suma de X EURO pe termen de 5 ani ca si imprumut, fara pretentii la dobanda
- eu persoana fizica A am pretentia ca in fiecare luna sa primesc de la persoana B o rata egala ( FARA DOBANDA ), astfel incat la sfarsitul celor 5 ani persoana B sa mi se achite integral

Am inteles ca daca persoana fizica B pune garantie ceva, si daca nu achita ratele la timp contractul notarial constituie titlu executoriu si nu mai trebuie sa ma judec cu persoana respectiva. Este adevarat ?

Astept un raspuns. Va multumesc si o seara faina.
Deci am inteles acuma ca pot sa scriu in contract linistit de acele rate lunare fara dobanda si e absolut totul legal.

Explicati-mi va rog mai "pe romaneste" daca acest contract la notar are sau nu are acel titlu executoriu. Adica in cazul in care nu imi plateste, daca mai trebuie sa ma judec cu el pentru bani sau nu ?
Nu are titlu executoriu, ci este titlu executoriu. Nu mai trebuie decat sa il deceti la executoul judecatoresc, daca nu va plateste la scadenta. V-as sugera sa scrieti in contract faptul ca daca nu plateste o rata, intreg contractul devine scadent anticipat , deci trebuie sa va ramburseze intreaga suma, altfel va trebui sa il executati pentru fiecare rata.
Am inteles.
2 intrebari si am terminat :) .. cer scuze daca sunt insistent

1. Cum se procedeaza cu platile ? Se face o anexa la contract cu un tabel pe 60 de luni si de fiecare data cand imi plateste semnez si eu si el pe amandoua contractele ?

2. Comisionul notarului cat este pentru un astfel de contract ? Am inteles ca poate sa ajunga la 10% din suma imprumutata . E variabil acest comision sau fix ? Isi stabileste fiecare notar in parte sau e ceva general stabilit de lege ?

Astept un raspuns.
Va multumesc.
1. Puteti face oricum doriti,puteti da o citanta de mana pentru fiecare plata.
2. Nu cunosc. Un notar va poate spune, eventual testati piata, mergeti la mai multi, oricum le plateste cel ce imprumuta. Ar fi bine sa ii puneti ipoteca pe apartament ca sa fiti sigur ca aveti de unde recupera banii.
Am inteles pentru punctul 1 ... va multumesc.

Punctul 2 .. poate stie altcienva ...

Comisionul notarului cat este pentru un contract de imprumut ? Am inteles ca poate sa ajunga la 10% din suma imprumutata . E variabil acest comision in functie de valoarea imprumutului sau fix ? Isi stabileste fiecare notar in parte sau e ceva general stabilit de lege ?
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2009
AdrianBV, utilizator

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati, restituire AndreiVerde AndreiVerde Buna ziua, o persoana a unui prieten are nevoie de o suma de bani imprumut, 2000e. Ca si persoana fizica, cum ar trebuii sa procedez in mod corect din punct de ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre doua persoane fizice 25z 25z urmeaza sa dau un imprumut la o persoana fizica .fiind vorba de o suma destul de mare as vrea cateva sfaturi.suma urmeaza sa fie returnata in urmatoarele 4 ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut kontesa kontesa Buna ziua! O persoana fizica poate acorda imprumut unei persoane juridice fara alte pretentii financiare?(de exemplu dobanda) in ce conditii? exista un cadru ... (vezi toată discuția)