avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumut intre 2 persoane fizice
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumut intre 2 persoane fizice

Buna seara.
Am o nedumerire .. am consultat vreo 2 avocati si fiecare imi spune altceva asa ca am ajuns la dvs. ...

Urmeaza sa imprumut pe cineva cu o suma mai mare pe o perioada de 5 ani. Nu am pretentii la dobanda. Ideea e urmatoarea:

Se pot cuprinde in contract urmatoarele aspecte ?
- eu persoana fizica A ii dau persoanei fizice B suma de X EURO pe termen de 5 ani ca si imprumut, fara pretentii la dobanda
- eu persoana fizica A am pretentia ca in fiecare luna sa primesc de la persoana B o rata egala ( FARA DOBANDA ), astfel incat la sfarsitul celor 5 ani persoana B sa mi se achite integral

Am inteles ca daca persoana fizica B pune garantie ceva, si daca nu achita ratele la timp contractul notarial constituie titlu executoriu si nu mai trebuie sa ma judec cu persoana respectiva. Este adevarat ?

Astept un raspuns. Va multumesc si o seara faina.
Notarul nu ia comisioane, el incaseaza insa onorarii. Ele nu sunt stabilite decat in valoare minimala de acte njormative, in rest e la latitudinea lui.
Prin urmare, aceasta informatie o aflati la fata locului, direct de la notar.

Cu privire la redactarea actului, nu stiu ce v-a spus acel avocat, poate ca a incercat sa va arate ca un notar nu va face asa un act, de regula, nu ca nu e legal... in toate cazurile, e normal sa aiba pareri si vizuni diferite 2 avocati, caci pe acestia ii alegeti ca pe medici: in functie de cel care va argumenteaza mai bine si care va convinge de realitatea ideilor sale.
Aveti in vedere faptul ca notarul nu va apara drepturile unei parti, deci nu va va intocmi un act atat de bun precum il doriti, dezavantajand cealalta parte.
Da, este titlu executoriu actul autentificat, insa daca va judecati au ba este de discutat... El e executoriu in masura in care toate sumele de bani reies cu claritate din act, daca e redactat ambiguu insa veti ajunge cu tot cu titlul executoriu in instanta.
De asemenea, daca doriti sa executati sumele restante (foarte buna ideea lui Brom) si imprumutatul vrea sa va incurce si/sau sa lungeasca executarea, una sau mai multe contestatii la executare v-ar aduce... tot in instanta! Cu tot cu titlul executoriu al actului!
Daca insa doriti o garantie in sensul de gaj ori ipoteca pentru suma de bani, acest lucru se poate face, le notati si aveti asigurat bunul sau bunurile impotriva carora, eventual, sa incepeti urmarirea silita!

Ca sa intelegeti pe indelete cele aratate aici insa, ar trebui sa va interesati de costurile actului si de eventualele costuri ale unei consultatii juridice la avocat, precum si de redactarea actului de catre acesta...
Asta pentru ca imi e dificil pana la imposibil sa va aratam toate posibilitatile practice aici... Si v-ati crea o idee mai realista prin discutii cu persoane avizate.
De exemplu, poate sa vi se para o prostie ca un act executoriu nu se poate executa atat de usor... dar in spatele acestui lucru se afla garantii procesuale si explicatii logice!
Succes!
Ultima modificare: Luni, 2 Martie 2009
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
AVLIL a scris:

Asta pentru ca imi e dificil pana la imposibil sa va aratam toate posibilitatile practice aici... Si v-ati crea o idee mai realista prin discutii cu persoane avizate.
De exemplu, poate sa vi se para o prostie ca un act executoriu nu se poate executa atat de usor... dar in spatele acestui lucru se afla garantii procesuale si explicatii logice!
Succes!

M-am lamurit complet. Multumesc tuturor pentru tot ajutorul/sfaturile/sugestiile date.

Sa ne auzim cu bine si toate cele bune !
Cu stima, Adrian
AVLIL a scris:

...
Daca insa doriti o garantie in sensul de gaj ori ipoteca pentru suma de bani, acest lucru se poate face, le notati si aveti asigurat bunul sau bunurile impotriva carora, eventual, sa incepeti urmarirea silita!
...

Nu prea sunt de acord. Raman la parerea exprimata mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bani imprumutati, restituire AndreiVerde AndreiVerde Buna ziua, o persoana a unui prieten are nevoie de o suma de bani imprumut, 2000e. Ca si persoana fizica, cum ar trebuii sa procedez in mod corect din punct de ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre doua persoane fizice 25z 25z urmeaza sa dau un imprumut la o persoana fizica .fiind vorba de o suma destul de mare as vrea cateva sfaturi.suma urmeaza sa fie returnata in urmatoarele 4 ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut kontesa kontesa Buna ziua! O persoana fizica poate acorda imprumut unei persoane juridice fara alte pretentii financiare?(de exemplu dobanda) in ce conditii? exista un cadru ... (vezi toată discuția)