avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Control RAR
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Control RAR

Buna ziua,

As dori sa stiu care sunt drepturile pe care le am in cazul in care sunt oprit de un control facut de laboratorul mobil RAR.

Sunt posesorul a doua masini Dacia 1310 pe care le am ca si masini de hobby si sunt foarte ingrijite. Pe de alta parte stiu ca acestea sunt cele mai "vanate" de catre aceste controale. Numerosi cunoscuti ai mei au fost opriti si unora le-au fost suspendate taloanele.

Suspectez ca uneori cei de la RAR intentionat au aparatele de masura dereglate, cum ar fi cel de noxe, pt a putea ridica aceste taloane. Am patit cu cei de la RAR o situatie asemanatoare care ma face sa cred asta. Nu intru in detalii pt ca as lungi prea mult postare. Daca este nevoie, pot detalia.

Revenind la cele de mai sus:
Am dreptul sa solicit certificatul metrologic care atesta ca acel aparat de verificat noxe este in parametri normali de functionare?
Si eventual ce alte drepturi mai am si ce as mai putea solicita de la ei pt a ma putea pazi de aceste incidente?

Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
payty, utilizator
remus11, pe langa amenda de la art. 102/2 mai poti primi si

Art.100.
(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:
f) nerespectarea semnalelor, indicaţiilor şi dispoziţiilor poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu;

asa ca tot te plimbi pe la politie ptr recuperarea actelor.

pana la urma este alegerea fiecaruia ce decizie ia cand este controlat in trafic!:)

la o adica, daca se crede :strong: poate alege sa nu opreasca la semnalul politistului sau sa se :strambatura: la acesta cand il semnalizeaza sa opreasca ptr control.
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2013
cyan, moderator
Aveti o problema majora in interpretarea dispozitiilor legale,refuzul verificarii tehnice in trafic nu se circumscrie Art 100 al (3) lit F ,deoarece nu intra in atributiile politiei rutiere verificarea tehnica,ori daca nu este de competenta politiei rutiere aceasta nu poate da dispozitie in acest sens.
Interpretarea dvs este pur fantezista,neargumentata si nefundamentata legal.Daca puteti arata dispozitia prin care politistul rutier este indriduit sa efectueze controlul tehnic in trafic,va rog sa o postati aici!
Art. 177. – (1) Îndrumarea, supravegherea, controlul respectarii normelor privind circulatia de drumurile publice si luarea masurilor legale în cazul în care constata încalcari ale acestora se realizeaza de catre politistii rutieri din cadrul Politiei Române.

daca o masina emite in mod vizibil noxe un echipaj format numai din politisti il va opri pe conducatorul auto pentru a aplica vreo masura de sanctionare sau acestiail vor felicita si lasa sa plece linistit deoarece politistii rutieri nu au atributii in verificarea tehnica?

conform teoriei dvs. fiecare echipaj de politie trebuie sa fie insotit permanent de reprezentanti RAR care sa verifice starea tehnica a vehiculelor controlate.
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2013
cyan, moderator
Cred ca nu ati inteles intrebarea:
dispozitia prin care politistul rutier este indriduit sa efectueze controlul tehnic in trafic

Controlul tehnic in trafic(controlul efectiv al starii tehnice a autovehiculuilui) nu este sinonim cu controlul respectarii normelor tehnice legale(adica controlul existentei verificarii tehnice periodice in termenul de valabilitate)
daca o masina emite in mod vizibil noxe un echipaj format numai din politisti il va opri pe conducatorul auto pentru a aplica vreo masura de sanctionare sau acestiail vor felicita si lasa sa plece linistit deoarece politistii rutieri nu au atributii in verificarea tehnica?

In plus,nivelul noxelor se determina prin masurare(nu prin aprecierea politistului rutier), iar masurarea noxelor se face cu aparatura care nu se afla in dotarea politiei rutiere,ci se afla in dotarea Rar-ului.
conform teoriei dvs. fiecare echipaj de politie trebuie sa fie insotit permanent de reprezentanti RAR care sa verifice starea tehnica a vehiculelor controlate.


Nu permanent,ci doar in cazurile in care este necesara verificarea tehnica in trafic,deoarece verificarea tehnica in trafic trebuie finalizata cu un raport de constatare a defectiunilor ,emis de un organ abilitat!Ori politia nu poate emite astfel de rapoarte!
Ultima modificare: Duminică, 5 Mai 2013
remus11, utilizator
probabil aveti dreptate, nu interpretez cum trebuie.
controlul tehnic in trafic este efectuat numai cu reprezentantii autoritatilor iar la controlul efectuat numai de politisti rutieri se verifica numai existenta documentelor si respectarea regulilor de circulatie.
daca ai verificarea itp valabila inseamna ca esti in regula cu autovehiculul chiar daca nu ii tin franele, directia se zbenguie, sistemul de iluminare este inexistent iar cu fumul care iese pe esapament poti sa afumi 10 kile de slanina.
puteti sa ma luminati ce masuri poate lua un politistul rutier cand verifica o masina atunci cand nu este insotit de RAR si constata defectiuni ale sistemului de iluminare sau franare? sau nu ia nicio masura ptr ca nu are aceasta atributie, aceste verificari facandu-se numai insotiti de reprezentanti RAR?
eu nu vad motivul ptr care sa refuzi verificarea starii tehnice a vehicului cand esti oprit in trafic. din punctul meu de vedere echivaleaza cu refuzul opririi la semnalul politistului.
la controlul tehnic in trafic se verifica aceleasi puncte ca la orice ITP plus alte puncte suplimentare.
in acceptiunea dvs. daca masina scoate fum vizibil sau zgomoteste politistul nu are dreptul sa retina certificatul de inmatriculare ptr ca nu are aparatura in dotare? :hm:

Alte discuții în legătură

Legalitatea rar majevcanin majevcanin buna ziua ,rog sa ma lamuriti cat de legali ca normal nu este ca domnii de la RAR sa stee in intersectii si pe drumuripublice {ca numai in ROMANIA intalnim ... (vezi toată discuția)
Neconcordanta in pv de contraventie Florin_30 Florin_30 Buna seara! Astazi, 5.10.2016, am fost verificat in trafic de o echipa RAR si Politia Rutiera in localitatea Fetesti. In urma controlului tehnic de rutina ... (vezi toată discuția)
In cazul in care sunt oprit de politia rutiera, acestia au dreptul ... Iustint Iustint In cazul in care sunt oprit de politia rutiera, acestia au dreptul sa: 1. Imi ceara sa ii insotesc pana la o anumita locatie pentru a efectua un control ... (vezi toată discuția)