avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Am trimis banii si nu am primit produsul
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Am trimis banii si nu am primit produsul

Buna Ziua, am si eu o problema. Cu ceva timp in urma am ales sa cumpar de la cineva un telefon mobil, oferta am gasit-o pe Facebook si era destul de tentanta asa ca am intrat in legatura cu persoana respectiva care spunea ca are mare nevoie de bani ca are un site si trebuie sa plateasca niste servicii ca sa nu-i inchida un site. Bun zis si facut i-am trimis respectivei suma de 200 de ron prin Moneygram, de fapt m-a rugat sa pun banii pe numele celui care ii administreaza site-ul catre care ea era datoare cu cei 200 de ron si sa-i transmit ei codul cu care poate ridica banii.
Urma ca dupa ce primesc telefonul sa platesc diferenta de bani dar nu am mai primit nimic, nu imi mai raspunde la telefon si nici pe facebook nu mai raspunde. Ce pot face in acest caz? Cum imi pot recupera banii dat fiind ca eu nu i-am trimis ei personal ci unei prsoane la care ea avea o datorie, eu am luat datele persoanei de pe site-ul lui unde scria ca ofera sevicii web . Unde as putea sa ma adresez si catre cine sa fac plangerea daca eu practic nu i-am trimis ei banii....
Va rog sa-mi raspundeti....
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 14:34, 13 Mai 2013
LuchianSeb a scris:

Cel care a primit banii nu poate invoca o datorie neachitata in lipsa unui contract !
Daca aveti chitanta, aveti de ales in a face o reclamatie la politie pentru inselaciune ori a cere banii inapoi in temeiul platii nedatorate daca veti invoca plata ca fiind facuta din eroare. Puteti de exemplu sa aratati ca ati dorit sa trimiteti acei bani la altcineva.
Cel care a primit banii poate sustine cel mult ca ar fi vorba de un imprumut. Si in aceasta situatie puteti cere banii inapoi.


Din datele speței rezultă că avem un contract pentru întreținerea unui site, pe care persoana care se pretindea vânzător al telefonului îl are încheiat. Pesoana care a plătit, a achitat conform chitanței „servicii web” către acel furnizor de servicii al presupusului vânzător, deci a efectuat o plată perfect valabilă și în cunoștință de cauză (plata poate fi făcută de orice persoană, nu doar de debitor), nefiind vorba de o plată nedatorată.

Nu are cum să dovedească faptul că „a dorit să trimită banii la altcineva” deoarece a trimis banii exact acolo unde a vrut, adică unde i s-a spus: la acel furnizor de servicii web. :)

În ceea ce privește înșelăciunea, aceasta este greu de dovedit în aceste circumstanțe. Ar trebui să se dovedească faptul că de la început nu s-a dorit livrarea acelui telefon, ceea ce poate fi negat de către persoana care s-a pretins a fi vânzător.

Ar fi posibilă acționarea în judecată la instanța civilă în temeiul îmbogățirii fără justă cauză, dar asta mai mult teoretic. Pentru o sumă așa de mică cred că efortul ar fi mult prea mare.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
Patrick_, utilizator
@Patrick_

Daca trimiti bani la cineva din eroare, vorbim de plata nedatorata.
In cazul de fata este vorba dupa parerea mea de inselaciune. Dar pentru ca ar fi greu de dovedit, poate ca ar putea sa se ceara banii inpoi, in temeiul platii nedatorate invocand eroarea de fapt. Si eroarea trebuie sa o dovedeasca. Eu vorbeam despre solvens si accipiens, iar dvs. ati adus in discutie imbogatirea fara just temei. E diferenta destul de mare. Nu stiu cum de ati facut o astfel de confuzie. :hm: Daca ar fi cum ziceti dvs. ar insemna ca cel care a primit banii respectivi, in cazul in care nu s-a imbogatit, d-ul care a trimis banii nu ar putea sa-i ceara inapoi. :D Cu alte cuvinte, daca de exemplu i-a pierdut, asta este. Soarta. Se intampla. Si nu ar putea sa fie tras la raspundere.

Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
LuchianSeb, utilizator
Singura dovada plauzibila este chitanta de la banca, dar ma poate incurca faptul ca am declarat ca platesc servicii web ?
LuchianSeb a scris:

Daca trimiti bani la cineva din eroare, vorbim de plata nedatorata.
In cazul de fata este vorba dupa parerea mea de inselaciune. Dar pentru ca ar fi greu de dovedit, poate ca ar putea sa se ceara banii inpoi, in temeiul platii nedatorate invocand eroarea de fapt.


Tocmai că „schema” pusă la punct de către cei care au încasat banii fără drept este destul de elaborată și destul de greu de atacat.

Înșelăciunea, așa cum spuneți, este greu de dovedit deoarece nu rezultă intenția directă calificată prin scop (acela de a obține un folos material injust).

Cu privire la plata nedatorată vă rog să mai citți odată speța cu mai multă atenție... :)

Plata nu s-a făcut din eroare ci conform cu înțelegerea dintre cele două persoane (făcută pe net).
Astfel, conform înțelegerii cel care a plătit, a achitat o datorie pe care o avea presupusul vânzător unui furnizor de servicii web. Este o plată cât se poate de valabilă și cât se poate de „datorată” în temeiul unei obligații pe care presupusul vânzător o avea către acel furnizor de servicii, plată pe care a făcut-o userul în baza acelei înțelegeri.

Cel care a plătit știa foarte bine când a făcut plata că nu plătește bunul pe care-l cumpără (telefonul respectiv) ci plătește o datorie a presupusului vânzător. Ca dovadă, există și documentul de transfer al banilor care are mențiunea „servicii web” și care este semnat de către plătitor.

PS
Îmbogățirea fără justă cauză ar fi aplicabilă cu privire la îmbogățirea pretinsului vânzător prin plata unei datorii a acestuia de către altă persoană.
Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
Patrick_, utilizator
Axxy007 a scris:

Singura dovada plauzibila este chitanta de la banca, dar ma poate incurca faptul ca am declarat ca platesc servicii web ?


După părerea mea faptul că ați plătit „servicii web” vă încurcă destul de tare.
Așa cum spuneam mai sus, ați plătit cu știință, conform unei înțelegeri cu acel „vânzător” un serviciu pentru care nu mai puteți pretinde trimiterea bunului pe care ați vrut să-l cumpărați, deoarece acea plată nu reprezintă prețul acelui bun ci plata unei alte obligații („servicii web” )...

„Schema pusă la punct” de cei care v-au determinat să plătiți acei bani e bine gândită și greu de dovedit ca fiind înșelăciune.

Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2013
Patrick_, utilizator

Alte discuții în legătură

Factura platita de doua ori robertsega32 robertsega32 Daca am platit unui furnizor o factura de doua ori, ce actiune ar trebui sa introducem? Furnizorul nu ne mai raspunde la telefon si nici la faxurile pe care i ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez sumele restituite la cererea beneficiarului melyse01 melyse01 Buna ziua, Am urmatoarea speta la care va cer ajutorul. Am executat un contract de construire a unei fabrici de lapte pentru care beneficiarul a obtinut si ... (vezi toată discuția)
Din greșeală, am trimis unui client un produs gratuit (am omis să trecem pe awb valoarea rambursului) dar el pretinde că a plătit curierului expediția. cum ne putem recupera banii? cosmin_adrian cosmin_adrian Buna ziua, Noi operam un magazin online in Cadrul Emag (suntem parteneri) si avem o problema cu un client caruia i-am trimis un produs gratuit omitand sa ... (vezi toată discuția)