LuchianSeb a scris:
Daca trimiti bani la cineva din eroare, vorbim de plata nedatorata.
In cazul de fata este vorba dupa parerea mea de inselaciune. Dar pentru ca ar fi greu de dovedit, poate ca ar putea sa se ceara banii inpoi, in temeiul platii nedatorate invocand eroarea de fapt.
Tocmai că „schema” pusă la punct de către cei care au încasat banii fără drept este destul de elaborată și destul de greu de atacat.
Înșelăciunea, așa cum spuneți, este greu de dovedit deoarece nu rezultă intenția directă calificată prin scop (acela de a obține un folos material injust).
Cu privire la plata nedatorată vă rog să mai citți odată speța cu mai multă atenție... :)
Plata nu s-a făcut din eroare ci conform cu înțelegerea dintre cele două persoane (făcută pe net).
Astfel, conform înțelegerii cel care a plătit, a achitat o datorie pe care o avea presupusul vânzător unui furnizor de servicii web. Este o plată cât se poate de valabilă și cât se poate de „datorată” în temeiul unei obligații pe care presupusul vânzător o avea către acel furnizor de servicii, plată pe care a făcut-o userul în baza acelei înțelegeri.
Cel care a plătit știa foarte bine când a făcut plata că nu plătește bunul pe care-l cumpără (telefonul respectiv) ci plătește o datorie a presupusului vânzător. Ca dovadă, există și documentul de transfer al banilor care are mențiunea „servicii web” și care este semnat de către plătitor.
PS
Îmbogățirea fără justă cauză ar fi aplicabilă cu privire la îmbogățirea pretinsului vânzător prin plata unei datorii a acestuia de către altă persoană.