avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Refuz expertiza contabila
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Refuz expertiza contabila

Care este procedura de urmat in cazul refuzului unei expertize contabile in urma numirii de catre Tribunal, datorita neactualizarii listei expertilor contabili ce fac parte din GEJ?

Exista un formular tipizat pentru autorecuzare, sau se face doar o instiintare la care se ataseaza o adeverinta CECCAR sau alt document care sa confirme situatia?

Sper sa-mi raspunda cineva care a avut situatia aceasta.
Multumesc.
"Expertul contabil judiciar nu este obligatoriu sa fie si contabil autorizat; acesta era sensul corect la care ma refeream."

Dvs spuneti ca expertizele contabile judiciare pot fi efectuate de o persoana care nu este expert contabil? Sau ca exista experti contabili care nu sunt membri CECCAR?

A fi membru CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si a Contabililor Autorizati din Romania) nu este o optiune atunci cand esti expert contabil, asa cum in cazul expertizelor contabile judiciare nu putem vorbi de un atu al calitatii de membru CECCAR, ci de o conditie necesara.

Eu cred ca faceti o confuzie. Ordonanta 65/1994 reglementeaza aspecte legate de profesia de expert contabil si de efectuarea expertizelor contabile judiciare sau extrajudiciare.


Ordonanta 65:

"Art. 3. - (1) Accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat se face pe baza de examen de admitere, la care sa se obtina cel putin media 7 si minimum nota 6 la fiecare disciplina, efectuarea unui stagiu de 3 ani si sustinerea unui examen de aptitudini la terminarea stagiului.
(2) In termen de 6 luni de la publicarea prezentei ordonante in Monitorul Oficial al Romaniei, prin hotarare a Guvernului va fi aprobat Regulamentul privind accesul la profesia de expert contabil si de contabil autorizat. Regulamentul va fi elaborat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania si avizat de Ministerul Finantelor si de Ministerul Educatiei Nationale.

Expertul contabil

Art. 6. - Expertul contabil poate executa pentru persoanele fizice si juridice urmatoarele lucrari:
d) efectueaza expertize contabile dispuse de organele judiciare sau solicitate de persoane fizice ori juridice in conditiile prevazute de lege;"





~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Intr-adevar, expertul judiciar nu trebuie sa fie si membru CECCAR pentru a efectua o expertiza contabila ... Acest lucru reiese clar din textul OG nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară.

Pentru a dobândi calitatea de expert tehnic judiciar persoana interesată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
1. să fie cetăţean român sau cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene ori aparţinând Spaţiului Economic European;
2. să cunoască limba română;
3. să aibă capacitate de exerciţiu deplină;
4. să fi absolvit studii superioare în specialitatea pentru care se prezintă la examenul de expert, dovedite cu diploma;
5. să aibă un stagiu de cel puţin 3 ani în specialitatea în care a obţinut diploma;
6. să fie apt din punct de vedere medical pentru îndeplinirea activităţii de expert; această calitate trebuie dovedită după promovarea examenului, cu certificat medical de sănătate, eliberat pe baza constatărilor făcute de comisia medicală constituită potrivit legii;
7. să nu aibă antecedente penale şi se bucura de o buna reputaţie profesională şi socială;
8. să fi fost declarat reuşit la examenul organizat în acest scop.
1. Pentru efectuarea unei expertize contabile judiciare se respecta OG nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară sau Ordonanta nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila
?

2. In alta ordine de idei ma gandesc ca asa cum expertizele tehnice sunt judiciare si extrajudiciare, si expertizele contabile pot fi judiciare si extrajudiciare.
Expertiza contabila judiciara este o expertiza tehnica judiciara? Ma gandesc ca inainte de a fi o expertiza judiciara (pentru ca este dispusa de judecatorie), expertiza efectuata de un economist este o expertiza contabila si se supune OG 65.

3. "4. să fi absolvit studii superioare în specialitatea pentru care se prezintă la examenul de expert, dovedite cu diploma;"
Si cine organizeaza examenul de expert, pentru situatia in care un economist doreste sa efectueaza expertize contabile judiciare?

4. Este pentru prima data cand "aud" despre posibilitatea efectuarii expertizelor contabile judiciare de catre persoane care nu sunt experti contabili.

Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila extrajudiciara ingerasmic ingerasmic Buna ziua, Rog colegii mai experimentati daca pot sa ma lamureasca si pe mine in legatura cu un aspect: sunt expert contabil liber profesionist si as vrea ... (vezi toată discuția)
Atributiile biroului central pentru expertize tehnice judiciare S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. Printre atributiile acestui Birou se numara si aceea de a actualiza anual lista expertilor tehnici judiciari. Stie cineva daca exista si un termen limita? Sau ... (vezi toată discuția)
Refuz expertiza contabila judiciara expertcontabilvlad expertcontabilvlad Buna seara. va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti, cine stie, daca pot refuza o expertiza contabila judiciara, pe motiv ca eu sunt foarte implicat in ... (vezi toată discuția)