avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept la partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept la partaj

buna ziua. revin cu lamuriri in privinta partajului parintilor mei casatoriti in 1978 divortati in 2006. ideea este urmatoarea. apartamentul in cauza este contractat in iulie 1978, casatoria incheindu-se in februarie 1978, pe contractul de vanzare cumparare sunt trecuti ambii parinti, pe foaia de impozit la fel. mama a ramas cu numele tatalui dupa divort, tata doreste sa introduca inainte de actiunea partajului o actiune pentru a-i lua numele purtat in timpul casatoriei si dupa divort. intrebarile mele sunt urmatoarele. in conditiile date, mama la ce cota parte are dreptul din acel apartament? si inca o intrebare: are vreo legatura luarea numelui purtat in timpul casatoriei cu dreptul ei la apartament? [editat] in speranta unui raspuns va multumesc anticipat si imi cer scuze daca v-am plictisit cu problemele mele.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
Liliana Gradinaru, Avocat
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:19, 8 Mai 2013
Schimbarea numelui mamei nu influenteaza cu nimic dreptul ei de proprietate asupra apartamentului. Pentru toate bunurile facute in timpul casatoriei are drept la jumatate.
Buna ziua,
1. In privinta apartamentului:
- Iesirea din indiviziune este posibila oricand;
- Dreptul fiecaruia dintre coproprietari (cei doi soti) este de cote egale (50% fiecare) pentru valoarea bunului la momentul ramanerii definitive a sentintei de divort. Cel care a ramas in casa dupa divort (tatal dumneavoastra) are dreptul sa solicite exclusiv valoarea imbunatatirilor ulterioare.
- Indiferent de numele purtat de cei doi soti dupa divort, aceste lucruri sunt valabile;
2. In privinta numelui, actiunea va fi destul de dificila pentru tatal dumneavoastra intrucat mama dumneavoastra se poate prevala de autoritatea de lucru judecat.
[editat: raspunde unei parti din mesajul initial care a fost editata]
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
Liliana Gradinaru, Avocat
Nu vad temei pentru schimbarea numelui, nu e ca la alba-neagra: ia-l, nu ti-l mai dau!
A fost numele tatalui, dupa decizia instantei insa, a devenit al mamei, ea il poate da mai departe copiilor ei sau viitorului sot.

Cat despre partaj, depinde fiecare cu ce si cat a contribuit, or despre asta nu stim nimic: venituri, munca, cine sta acolo, daca mai are vreunul vreo alta posibilitate locativa.
In privinta numelui, nu sunt sanse de schimbare decat daca mama doreste, il poate schimba pe cale administrativa.
In ce priveste partajul, se pleaca de la prezumtia ca au cote egale, cine vrea cota mai mare, cere si va trebui sa probeze ca a avut contributie proprie mult mai mare decat a celuilalt.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau o solutie viabila... iubita10 iubita10 buna ziua, problema mea e urmatoarea: sunt casatorita de 8 ani.inainte de casatorie,tatal meu mi-a oferit cadou apartamentul in care stau..dar l-a trecut pe ... (vezi toată discuția)
Buna! as avea cateva intrebari, in legatura cu tema succesiunii! ... Aquavia32 Aquavia32 Buna! Asi avea cateva intrebari, in legatura cu tema succesiunii! Mama a incetat din viata si trebuie sa facem procedura succesiunii cu tatal meu vitreg. ... (vezi toată discuția)
Act vanzare-cumparare bogosianu bogosianu Buna ziua! Mama mea s-a despartit in fapt in 1978,in anul 1986 a obtinut de la stat un apartament,in 1991 a cumparat acest apartament,actul de vanzare- ... (vezi toată discuția)