avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Contestare certificare ISO 9001
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Contestare certificare ISO 9001

Buna ziua,

As dori sa contest certificarea unei companii care a incalcat in mod sistematic acest standard. Ce etape am de parcurs in acest sens? Din ce am inteles aceste certificari sunt actualizate periodic, unde pot gasi informatii cu privire la starea certificarii, data urmatorului audit si cum ma pot asigura ca auditorul (indiferent cine va fi acesta) va intra in posesia informatiilor astfel incat sa nu-i poata actualiza certificarea?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 23:05, 11 Mai 2013
in primul rand trebuie sa detineti dovezi ale incalcarii cerintelor standardului.
ptr a se retrage certificarea trebuie sa existe neconformitati majore.
in ce calitate doriti sa o contestati?
Ultima modificare: Miercuri, 8 Mai 2013
cyan, moderator
In calitate de client al acelei companii. Motive sunt destule, le-am regasit in standard.
trebuie sa aveti inregistrate cel putin cateva reclamatii intemeiate privind produsele sau serviciile furnizate.
pentru una sau doua reclamatii nu se justifica retragerea certificarii iar daca nu se confirma cele reclamate de catre dvs. firma respectiva se poate indrepta impotriva dvs. pentru recuperarea prejudiciului cauzat imaginii firmei.certificarea ISO9001 nu este ieftina iar mentinerea certificatului se face cu costuri destul de mari.
conteaza si daca firma in cauza a intreprins sau nu actiuni pentru aducerea la conformitate a produsului sau serviciului, daca a respectat sau nu conditiile contractuale.
apoi depinde daca faceti aceasta actiune in calitate de persoana fizica sau juridica.

In calitate de persoana fizica.
Firma a incalcat in mod repetat mai multe prevederi ale standardului. Au fost cateva incercari de a remedia produsul finalizate cu livrarea unui produs neconform.
As dori sa stiu ce etape trebuie parcurse sau unde ma pot adresa pentru contestarea certificarii, eventual unde as putea obtine o consiliere pe aceasta tema.
in calitate de persoana fizica trebuie sa depuneti o reclamatie la ANPC privind modul defectuos de remediere al produsului. daca perioada de reparatie depaseste 10 %din perioada de garantie puteti solicita inlocuirea produsului cu unul similar sau restituirea actualizata a pretului produsului.
despre ce produs este vorba? la ce cerinte din standard va referiti cand spuneti ca au incalcat prevederile standardului? banuiesc ca nu va referiti la cerinte referitoare la controlul documentelor, analiza efectuata de management sau proiectare si dezvoltare.

Alte discuții în legătură

Certificarea iso 9002 ºi iso 9001 si accidentul de munca.... geolovelife geolovelife Certificarea ISO 9002 şi ISO 9001 a unei Societati Comerciale din Romania poate fi afectata de catre producerea unui accident de munca colectiv in ... (vezi toată discuția)
Inregistrare iso bogoslov bogoslov Buna ziua, Am cumparat produse de curatenie de la o companie cu intentia de a le vinde in Marea Britanie. Am incheiat contract de exclusivitate cu respectiva ... (vezi toată discuția)
Certificat iso 9001 2008 vpreda2003 vpreda2003 Buna ziua, Am nevoie de certificare ISO 9001. Sunt atatea firme care emit astfel de certificate. Care ar fi principalul criteriu in alegerea unei anumite ... (vezi toată discuția)