avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... schimbarea locului de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

schimbarea locului de munca

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu legislatia care prevede schimbarea locului de munca in cazul aparitiei unei boli care nu este profesionala.
Concret un salariat care a lucrat mai bine de 5 ani la relatii cu publicul solicita schimbarea locului de munca pe motiv ca are astm bronsic (din copilarie). In legislatie gasesc doar masuri care se iau in cazul bolilor profesionale.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:10, 9 Mai 2013
Salariatul respectiv trebuie sa prezinte o recomandare de la medicul specialist de medicina muncii (cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale), pentru schimbarea locului de munca.
Astmul bronsic alergic si astm bronsic non-alergic (iritativ) este considerat boala profesionala cu declarare obligatorie (anexa 22 la Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare). Noxa profesionala este alergenti si iritanti respiratori profesionali. Daca la examenul medical la anagajare in fisa medicala se mentiona aceasta afectiune, lucratorul nu trebuia repartizat la un loc de munca/ post de lucru in care se regasesc noxele mentionate mai sus.
In anexa 23 la Normele metodologice de aplicare a legii ssm, aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, se identifica ca boala legata de profesie - afectiuni respiratorii cronice nespecifice. Factorii profesionali cauzali sunt: pulberi, gaze iritante si altele.
Angajatorul are obligatia sa evalueze riscurile pentru lucratori, respectiv sa efectueze determinari de noxe profesionale la toate locurile de munca/ posturile de lucru (Legea ssm nr.319/ 2006 art.7 al.(4) lit.a) si art.12 al.(1) lit.a). Daca buletinul de determinare noxe emis de catre firma autorizata de catre ministerul muncii/ laboratorul de toxicologie din cadrul directie sanitare judetene, care a efectuat determinari de noxe, mentioneaza existenta noxelor, peste limita admisa, confirmate si prin recomandarea medicului specialist de medicina muncii, aveti obligatia sa-i schimbati locul de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Boli profesionale bebev3 bebev3 Acum 15 ani am descoperit ca am astm bronsic cu alergie la umezeala,mucegai,igrasii si frig.Acum sunt conditionat la serviciu de lucrul in frig,inteperii si ... (vezi toată discuția)
Mediu toxic Jucika Jucika Buna ziua! Am lucrat timp de 8 ani in trezorerie,am numarat foarte multi bani ,simteam ca de la praful acela inhalat din masinile de numarat bani aveam un ... (vezi toată discuția)
Plãþi compensatorii pentru boli profesionale khrissa khrissa Buna seara! Sunt cadru didactic şi aş dori să ştiu dacă în învăţământ sunt recunoscute bolile profesionale cum ar fi: varice, laringită cronică, ... (vezi toată discuția)