Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 392 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Opțiuni juridice și fiscale privind recuperarea creanțelor. Lectori: Schoenherr și Asociații. Joi, 28 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit pe venit la vanzare auto
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit pe venit la vanzare auto

Am un autoturism pe PFA ( prima inmatriculare in 2007) la care in luna iunie se incheie procedura de amortizare. In cazul in care vreau s-o vand, venitul rezultat (care nu va depasi valoarea totala a ratelor de amortizare) este impozabil ? Ce se intampla daca vand unei persoane care nu are nevoie de factura. In contabilitatea mea,pentru masina se poate face procesul verbal de casare si se inchide cazul, sau trebuie sa pun in contabilitatea dovada ca, masina a fost predata la societatea de profil (REMAT) pentru dezmembrare. Poate intra cumva si in programul rabla contribuind la finantarea unei masini noi?
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:32, 10 Iunie 2013
Cand vindeti orice trebuie sa tineti cont de art 11 Cod fiscal:

ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unei tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei. În cazul în care tranzacţiile sau o serie de tranzacţii sunt calificate ca fiind artificiale, ele nu vor fi considerate ca făcând parte din domeniul de aplicare al convenţiilor de evitare a dublei impuneri. Prin tranzacţii artificiale se înţelege tranzacţiile sau seriile de tranzacţii care nu au un conţinut economic şi care nu pot fi utilizate în mod normal în cadrul unor practici economice obişnuite, scopul esenţial al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obţine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate.oroszstefanpfa a scris:

In cazul in care vreau s-o vand, venitul rezultat (care nu va depasi valoarea totala a ratelor de amortizare) este impozabil ?


Da e venit impozabil, potrivit:

ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă

(1) Venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, cu excepţia prevederilor art. 49 şi 50.

Norme:

36. În venitul brut se includ toate veniturile în bani şi în natură, cum sunt: venituri din vânzarea de produse şi de mărfuri, venituri din prestarea de servicii şi executarea de lucrări, venituri din vânzarea sau închirierea bunurilor din patrimoniul afacerii, venituri obţinute din valorificarea bunurilor mobile sub forma deşeurilor din patrimoniul afacerii prin centrele de colectare a deşeurilor şi orice alte venituri obţinute din exercitarea activităţii inclusiv încasările efectuate în avans care se referă la alte exerciţii fiscale, precum şi veniturile din dobânzile primite de la bănci pentru disponibilităţile băneşti aferente afacerii, din alte activităţi adiacente şi altele asemenea. În venitul brut se includ şi veniturile încasate ulterior încetării activităţii independente, pe baza facturilor emise şi neîncasate până la încetarea activităţii.


oroszstefanpfa a scris:

Ce se intampla daca vand unei persoane care nu are nevoie de factura.


Daca nu are nevoie de factura emiteti doar bon fiscal.
oroszstefanpfa a scris:

In contabilitatea mea,pentru masina se poate face procesul verbal de casare si se inchide cazul, sau trebuie sa pun in contabilitatea dovada ca, masina a fost predata la societatea de profil (REMAT) pentru dezmembrare.Fiind vorba de un autoturism din 2007, nu cred sa nu mai aibe valoare. Este asa avariat? Ar trebui sa existe dovada ca masina a fost radiata si scoasa din circuitul economic. Adica daca o casati, aceasta masina va mai circula? Se poate identifica usor la Directia fiscala/Politie dupa nr sasiu ca auto mai circula de fapt.

Vedeti aici ghid 2013 pt programul de reiinoire parc auto. [ link extern ] . ,

Autoturismul fiind din 2007 nu se califica pt ca:


g) autovehicul uzat - orice autoturism, autoutilitară uşoară sau autospecială/autospecializată uşoară înmatriculat/ înmatriculată în România, care conţine cumulativ componentele esenţiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitivul catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie) şi care are o vechime mai mare sau egală cu 10 ani de la anul fabricaţiei;


Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2013
Ioan Petru Butariu, Contabil
Am inteles explicatiile. Masina fiind o Toyota....normal ca va circula. Aleg urmatoarea varianta: O vand de pe pfa mie ca persoana fizica cu tot ce aduce procedura. Cu o valoare simbolica. Vand masina pe piata libera sau prin reteaua de dieleri autotrisme second hand. Cu banii obtinuti cumpar alta masina pe pfa. Este corect?
oroszstefanpfa a scris:

Am inteles explicatiile. Masina fiind o Toyota....normal ca va circula. Aleg urmatoarea varianta: O vand de pe pfa mie ca persoana fizica cu tot ce aduce procedura. Cu o valoare simbolica. Vand masina pe piata libera sau prin reteaua de dieleri autotrisme second hand. Cu banii obtinuti cumpar alta masina pe pfa. Este corect?


Da e "corect", dar vedeti cum am scris mai sus:

ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal

(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unei tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei. În cazul în care tranzacţiile sau o serie de tranzacţii sunt calificate ca fiind artificiale, ele nu vor fi considerate ca făcând parte din domeniul de aplicare al convenţiilor de evitare a dublei impuneri. Prin tranzacţii artificiale se înţelege tranzacţiile sau seriile de tranzacţii care nu au un conţinut economic şi care nu pot fi utilizate în mod normal în cadrul unor practici economice obişnuite, scopul esenţial al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obţine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate.


Adica fiind vorba de vanzare de pe PFA catre persoana titular PFA, in cazul unui control se poate restabili valoarea de vanzare la pretul pietei.
Inteleg. Si atunci sa mor cu ea de gat? Cred ca voi fi primul in tara asta care vand masina de pe pfa persoanei proprii cu o valoare de, sa zicem 4000 de euro (pret oferit de dealeri SH) si sa platesc si impozit. Dvs de pe forum cu cine tineti? cu ursul sau cu padurea? Trebuie sa fie portita pe langa poarta mare. Acesta este subiectul.
oroszstefanpfa a scris:

Inteleg. Si atunci sa mor cu ea de gat? Cred ca voi fi primul in tara asta care vand masina de pe pfa persoanei proprii cu o valoare de, sa zicem 4000 de euro (pret oferit de dealeri SH) si sa platesc si impozit. Dvs de pe forum cu cine tineti? cu ursul sau cu padurea? Trebuie sa fie portita pe langa poarta mare. Acesta este subiectul.


Nu tin cu nimeni. Eu va raspund ce prevede legea. Daca vreti sa tineti cont....Nu pot sa va spun cum sa eludati. :D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Control fiscal angelogaman angelogaman avem control fiscal. Doi asociati din firma au spatii comerciale inchiriate la aceiasi firma.Cei de la controlul fiscal au comparat chiriile pe care le ... (vezi toată discuția)
Amortizare mijloace de transport VeneciucAngelica VeneciucAngelica Buna ziua Achizitionez o masina in valoare de 120.000 lei pe care o amortizez in 72 de luni. Autoturismul este utilizat de directorul economic al societati ... (vezi toată discuția)
Ajustare tva vanzare cladire tampau gabriela tampau gabriela Va rog mult sa ma ajutati in urmatorul caz : SC vrea sa vanda o cladire a carei valoare initiala a fost de 41893,23RON.In 2004 reevaluare din investitii in ... (vezi toată discuția)