avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate contesta un act de vanzare cumparare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate contesta un act de vanzare cumparare cu uzufruct viager, facut intre bunici si un nepot (minor)(reprezentat de fiica), de catre un mostenitor direct (fiu) .

Am citit mai multe postari referitoare la uzufruct viager si in mare banuiesc si raspunsul la intrebarea din titlu dar caut mai multe sfaturi.
Acum 10 an parinti mei,care sunt in viata si cu care sunt in relatii normale , au vandut apartamentul in care locuiau si la indicatiile surori mele au cumparat un alt apartament dar pe numele nepoatei (ficei sorei mele).La vremea respectiva nu ma fost informat mai mult cred ca s-a si ascuns de mine lucrul acesta ,eu descoperind-ul intamplator si indirect (ca sa vezi ce ti-e si cu legile si tehnica asta) in declaratia de avere a surorii.
Am inteles acum cand am provocat discutia ca de fapt parintii mei se simt inselati si ca la data respectiva au inteles ca este doar un act provizoriu pe care i-l pot modifica dupa bunul plac ulterior.De rusine nu au spus nimic crezand ca eu am aflat (totusi sunt 10ani) si am trecut sub tacere intamplarea.
Nu stiu daca se poate indrepta ceva ( sincer mai mult pentru ei) i-i simt stingheriti de cele intamplate si sincer nu stiu cum i-asi putea ajuta legal (psihologic fac tot ce pot avand in vedere situatia delicata in primul rand pentru mine).
In consecinta asta ar fi intrebarea ei mai pot face ceva sau pot eu sa-i ajut legal atacand in vre un fel in sprijinul lor
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 18:42, 9 Mai 2013
Buna ziua,
Din pacate raspunsul este NU!
Legal nu se mai poate face nimic, moral doar sa-i ajutati.
av. Gabriel Klein Kiritescu
un contract de vanzare cumparare nu este un act provizoriu. Sa inteleg ca apartamentul s a achizitionat astfel, nepoata , reprezentata prin curator mama, a cumparat nuda proprietate si parintii dvs uzufructul. La decesul parintilor dvs nepoatei ii va reveni apartamentul in deplina proprietate.
dvs nu aveti decat dupa decesul parintilor dvs sa cereti reductiunea liberalitatilor excesive pentru cota de rezerva ce vi se incalca , demonstrand ca aceasta este in fapt o donatie deghizata.
Multumesc mult pentru raspuns cam asta banuiam si eu .Aveti idee cam care sunt sorti de izbanda in cazul in care cer reductiunea liberalitatilor excesive pentru cota de rezerva ce m-i se incalca , demonstrand ca aceasta este in fapt o donatie deghizata (asa cum bine sugerati).
Actiunea in reductiunea liberaliltatilor excesive are ca termen de prescriptie 3 ani de la decesul donatorului sau testatorului dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare sau donatie (ambele cu uzufruct viager) dianamaria82 dianamaria82 Socrii mei ar dori sa-i faca sotului meu un contract de donatie cu uzufruct viager.El mai are doua surori si un frate. As dori sa stiu daca acest contract ar ... (vezi toată discuția)
Mostenire vasimarian13 vasimarian13 cum pot trece proprietatea parintilor pe numele meu cu efort birocratic si financiar minim?mentionez ca ambii parinti traiesc si mai am 2 surori.va multumesc ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contract trebuie sa-mi faca parintii pe casa. Ionela Stefanescu Ionela Stefanescu Buna ziua As dori sa ma sfatuiti ce e mai bine sa fac.Parintii mei vor sa-mi faca acte pe casa doar mie nu si sotului.Mentionez ca am si o sora care a fost ... (vezi toată discuția)