Buna ziua,
As vrea sa stiu care sunt actele necesare pentru a putea parasi tara, (e vorba de o tara non UE) cu un autoturism care nu imi apartine? notarii mi-au dat varianta cu contractul de comodat, dar stiu ca pana nu demult se faceau si procuri la notar pentru asa ceva...ce variante am?
stiu ca notarii ar lua cat mai multi bani pt cat mai putin...
De fapt...procura pe care o faceau notarii era un comodat tot asa cum este si astazi in ceea ce priveste natura juridica.Adica doar denumirea s-a schimbat...
Adica de fapt...in trecut notarii numeau procura...un act de comodat.
De aceea va spuneam ca nu conteaza cum se numeste actul din moment ce actul era tot comodat si atunci cand notarii il numeau procura.
Precizarile mele din prima postare vizau de fapt interpretarea unui act juridic care nu se face dupa denumirea lui, ci dupa natura sa.
Insa, poate ca nu am fost explicit...in prima postare...
Incercati sa mergeti la mai multi notari si poate gasiti si mai ieftin.
Nu toti cer la fel.
Pentru aceasta problema am sunat la Politia de Frontiera acum ceva vreme (021 / 9590). Raspunsul a fost: procura pentru Uniunea europeana, comodat pentru tarile din afara Uniunii (ex. Turcia, Ucraina, Moldova).
Aici e raspunsul...e problema ca vreau sa ies catre Ucraina, Rusia in rest nu era nici o problema. In orice caz o sa mai incerc si la alti notari poate gasesc unu care e mai ieftin.
Explicati la notar si unde vreti sa mergeti ca sa inteleaga si sa va faca un act care sa va ajute.
Sa se mentioneze in actul notarial daca este necesar si ca mergeti in Ucraina, Rusia si pe unde ati mai merge in alte tari foste sovietice daca veti ajunge pe acolo.
Notarul trebuie sa stie daca trebuie sau nu sa mentioneze in act.
Dupa NCC , procura nu mai este valabila, definitia ei spune Clar acest lucru ca este un act unilateral prin care mandantul imputerniceste o alta persoana numita mandatar in vederea indeplinirii/incheierii de acte juridice... De exemplu sa zicem dvs dati o procura lui X sa incheie contractul de comodat avand ca obiect automobilul cu o alta persoana Y in vederea conducerii acesteia in Tara si in strainatate pe o perioada de .....
Se pare ca la Frontiera de est Politia are un simt juridic mai dezvoltat Decat la Frontiera de Vest....ma asteptam sa fie invers.....in fine..... Poate or sa se puna la punct cu NCC care nu mai este atat de nou....
In orice caz la ora actuala nu o sa mai gasiti vreun notar sa va faca procura. Iar pretul spus de dvs acum n mesaje in urma in acest topic este minim. Notarii au onorarii minimale , sub care nu pot cobori....